Od Islanda do Hrvatske 1

Najbolje odbojkaške selekcije Srbije u ženskoj i muškoj konkurenciji očekuju novi izazovi posle osvajanja trećeg mesta na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, odnosno titule u Svetskoj ligi ovog leta.

Damama predstoje kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Japanu 2018. godine, dok njihove kolege očekuje borba za isti rang takmičenja u Bugarskoj i Italiji, kroz dve sezone.

Izabranice selektora Zorana Terzića svrstane su u Grupu B, sa selekcijama Poljske, Češke, Slovačke, Kipra i Islanda, a ove utakmice igraće se u Poljskoj u periodu od 30. maja do 4. juna 2017. I ovaj i ostalih pet kvalifikacionih turnira igraće se po jednostrukom bod sistemu, a pobednici šest grupa će izboriti plasman na Svetsko prvenstvo, dok će šest drugoplasiranih selekcija izboriti plasman u treću rundu kvalifikacija, a one su na programu od 22. do 27. avgusta, posle čega će još dve selekcije ostvariti plasman na SP u zemlji izlazećeg sunca. Inače, za najvažniji planetarni trofej nadmetaće se 24 nacionalna tima, a učešće je zagarantovano organizatoru Japanu i aktuelnim prvakinjama iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ekipa selektora Nikole Grbića raspoređena je u E grupu, sa reprezentacijama Hrvatske, Belorusije, Danske, Švajcarske i Norveške, s kojima će ukrstiti koplja u maju (23-28), na turniru čiji će domaćin biti Hrvatska. I u muškoj konkurenciji ima šest skupina, takođe se će se igrati po jednokružnom sistemu i isto će šest najboljih dobiti “vizu” za SP, a šest drugoplasiranih selekcija otići u narednu kvalafikacionu rundu (15.20. avgust), s tom razlikom što će se samo pobednik priključiti akterima prvenstva.

Na šampionatu u Italiji i Bugarskoj ima mesta za 10 selekcija iz Evrope, a osim organizatora plasman je izborila i branilac titule Poljska dok će se iz kvalifikacija doći još sedam selekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari