Od ponora do trona 1Foto: EPA-EFE WILL OLIVER

Da mi je neko rekao da ću godinu završiti na prvom mestu smatrao bih da je lud.

Ne samo što sam bio nisko rangiran, nego zato što nisam igrao ni blizu onog nivoa koji sam želeo da postignem, izjavio je Novak Đoković po završetku jedne od najboljih sezona koje je imao u karijeri. Poraz u finalu završnog turnira u Londonu od Aleksandra Zvereva nije srpskom teniseru pokvario sezonu pošto se i pre odlaska u Veliku Britaniju znalo da će na konačnoj ATP listi za 2018. godinu ostati na prvom mestu.

Nemački teniser iskoristio je u finalu umor Đokovića koji je do poslednjeg meča stigao bez izgubljenog seta. Zverev je tokom turnira umeo da u fazi po grupama sačuva snagu za najbitnije okršaje u polufinalu i finalu. Tako je nagovestio da bi sledeće sezone mogao da ozbiljno uzdrma vodeću trojku kojoj pored Đokovića još uvek pripadaju Rafael Nadal i Rodžer Federer.

– Mi smo dominirali poslednjih deset godina na grend slemovima. Nije lako novoj generaciji da se probije. Ali to će se dogoditi. Jedan od njih će osvojiti Slem. Mislim da je dobro za naš sport što se pojavljuju nova lica. Nisam bio zdravstveno dobar poslednje tri, četiri nedelje. To me je puno koštalo. Ali, sveukupno bila je fenomenalna sezona na koju sam definitivno ponosan – zaključio je Đoković.

Preko trnja do zvezda, izgledala je Novakova sezona ove godine. Operacija lakta, razlaz sa Andreom Agasijem i Radekom Štepanekom, povratak Marijana Vajde, ispadanje od anonimnih tenisera na malim turnirima… A onda za šest meseci šest finala i četiri titule. Prekretnica u igri Đokovića bio je prelazak na travnatu podlogu, gde je najpre u Kvinsu izgubio u finalu od Marina Čilića, iako je imao meč loptu, a potom je kao autsajder otišao na Vimbldon i osvojio ga. Titulom u Sinsinatiju postao je prvi teniser koji je u „open eri“ osvojio svih 11 mastersa. Posle trijumfa na US openu i u Šangaju izgubio je finala u Parizu i Londonu, ali su to bili „slatki porazi“ koji će brzo zaboraviti pripremajući se za narednu godinu. Ostanak na prvom mestu praktično je Đokoviću u 2019. osiguran sve do leta, pošto pre Kvinsa i Vimbldona ni na jednom turniru ne brani čak ni polufinale. Stručnjaci predviđaju da mu se zbog toga u sledećoj sezoni ukazuje idealna šansa da ponovi uspeh iz 2015. i 2016. kada je uspeo da veže sve četiri grend slem titule. Đoković je do sada osvojio 14 grend slem titula, Rafael Nadal 17, a Rodžer Federer 20. Pošto je već u karijeri osvojio sve što se može osvojiti, Novaku kao glavni motiv preostaju rekordi, a naredne dve sezone biće idealno vreme za tako nešto.

Zaradio preko 11 miliona dolara

Osim sjajnih rezultata, Novak Đoković je ove sezone uspeo da ostvari najveću zaradu u odnosu na svoje kolege. Zvanični podaci kažu da je Đoković ove godine, zahvaljujući svojim rezultatima, zaradio 11.251.508 dolara. U ovu brojku nisu uračunati sponzorski ugovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari