Odbojkaši Srbije bez medalje na EP 1Foto: Beta/CEV/Conny Kurth/ www.kurth-media.de/DS

Očekivan ishod u borbi za bronzanu medalju. Odbojkaši Srbije nisu imali ni snage a ni znanja da se suprotstave motivisanom domaćinu koji je u Katovicama, u tri seta bio bolji i tako nas ostavio bez odličja – 3:0 (25:22, 25:16, 25:22).

Izabranici selektora Kovača jednostavno nisu imali rešenja, pred dupke punom halom, Poljaci su u svim segmentima igre bili bolji i tako negde i naznačili da je možda došao i momenat da „orlovi“ srede svoje redove, urade adekvatnu analizu i eventualno se zahvale na saradnji pojedincima.

Tačno je da je ovo bila čak 12. završnica, od poslednjih 14 kontinentalnih šampionata, na kojoj je učestvovala naša reprezentacija i da je tek drugi put ispustila priliku da dođe do bronzanog odličja u devet takvih situacija, međutim način na koji je poražena od Poljske pokazuje da nešto veoma ozbiljno nedostaje reprezentaciji koja je ne tako davno bila najbolja na Starom kontinentu.

Boljke i nedostaci u igri koji su bili prisutni, maltene od prvog kola, nekako još drastičnije manifestovali su se u duelu za bronzu. Poljaci su nas sve vreme pritiskali agresivnim servisom, nalik Italijanima u polufinalu. Iako su dosta i grešili, uprkos našem solidnom prijemu u prvom delu meča (53 odsto) zbog prosečne prolaznosti na krajevima konstantno smo kaskali za domaćinom. Atanasijević je, recimo, imao četiri poena, ali je i tri puta izblokiran i to u najvažnijem delu igre, zbog čega je kod rezultata 22:19 za domaćina i zamenjen Luburićem.

Nažalost, srednjaci gotovo da nisu ni postojali; tek pred kraj seta ostvarili su prvi, ispostaviće se i jedan od svega dva bloka tokom čitavog meča. Lisinac je pokušavao agresivnim servisom da iznenadi rivala, međeutim Leon, Kubijak i Kurek bili su neumoljivi u napadu.

Igra nam se u potpunosti raspala u drugom setu; Jovović je toliko loše dizao da je Atanasijevića u par navrata dovodio u situaciju da umesto da napadne, tek prstima prebacuje niske lopte koje ničemu nisu služile. Srednjak Poljske, Kohanovski je razornim servisima napravio krucijalnu razliku rezultatski ilustrovanu sa 17:9. Povratka više nije bilo; selektor je Jovovića zamenio Todorovićem, a Lisinca Krsmanovićem, međutim poboljšanja u prvoj liniji nije bilo. Srbije je drugi set završila bez poena na bloku, sa Kovačevićem koji je, recimo, imao samo 27 odsto uspešnosti i svega tri poena.

Nisu „orlovi“ hteli tek tako da se predaju; iako se domaćin, identično prvom setu, odlepio u samoj završnici poslednjeg dela meča (21:17), Luburić je bukvalno iz nebuha najavio pravu dramu. Servisom kakv je trebalo da neguje tokom čitavog turnira, toliko je poremetio prijem protivnika da je Srbija došla u poziciju da se bori za treći set.

Na 22:22 Luburić je napravio servis grešku, a onda je naturalizovani Kubanac Leon perfektnim servisom i svojim 14. poenom raspršio sve nade pulena selektora Kovača. Srbija je, zauzimanjem četvrtog mesta, uprkos većim ambicijama, ostvarila dobar rezultat, s obzirom da je u oba meča za medalju bila slabiji i objektivno inferiorniji rival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari