Odbojkaši Srbije izgubli od Brazila na finalnom turniru Lige nacija 1FOTO: FIVB

Odbojkaši Srbije izgubili su od Brazila 0:3 (16 :25, 26 :28, 19:25) na finalnom turniru Lige nacija u Lilu. Izabranicima Nikole Grbića preostaje da danas načine podvig protiv domaćina Francuske, pobeda od 3:0 ili 3:1 značila bi i plasman u polufinale, ali sudeći po prikazanom u meču sa Brazilom male su šanse da se to i desi.

Srbija je praktično protivniku poklonila prvi set, ušli su u meč mlako za razliku od Brazila koji je napao punom snagom. Servirali su odlično, Srbija je imala velike probleme sa prijemom, a epilog je bio da su Brazilci lako blokom rešavali prinudno organizovane napade Srbije. Zanimljivo je da u tom prvom setu „karioke“ nisu napravile ni jednu jedinu grešku iz igre, što je donekle bilo i posledica ranog ubedljivog vođstva i rasterećenosti u napadu.

Probudili su se odbojkaši Srbije u drugom setu, proradio je blok, a izuzetno siguran bio je Marko Ivović koji je nekoliko izuzetno teških pozicija pretvorio u poene. Grešilo se u tome što je opet previše lopti išlo na Atanasijevića, što su Brazilci očekivali i u nekoliko navrata ga lako osujetili. Ušlo se u uzbudljivu završnicu, Brzilci su imali jače živce i asom došli do odlučujućeg poena, na iznenađenje odbrane Srbije koja je pustila loptu u polje procenjujući da će ona završiti u autu.

Set izgubljen na razliku odrazio se na samopouzdanje pulena Nikole Grbića, startovali su tgreču deonicu bojažljivo, ali su se brzo probudili i na prvi tehnički tajm-aut ostišli sa minimalnim vođstvom. Ključni trenutak dogodio se sredinom seta kad j kineski sudija napravio dve velike greške na štetu Srbije. Najpre je odbijen „ćelendž“ posle smeča Lisinca, a zatim je dok e još trajala izmena u elipi Srbije dao znak da Brazilci mogu da serviraju što je prouzrokovalo poen za „karioke“ zbog „nepropisne postave“ Srbije. Umesto da bude minus jedan, u tom trenutku je Brazil otišao na tri poena razlike i naši odbojkaši su potpuno psihološki pali.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Atanasijević sa 17 poena, Ivović je zabeležio 13, a Lisinac 10. Samo su se još dva igrača upisala u tu listu, Podraščanin je postigao četiri, a Katić dva poena. Kod Brazilaca najubojitiji je bio Valas De Souza sa 16 poena, Lukas je imao 15, a Daglas Souza 10.

 

SAD i Rusija u polufinalu

U grupi B SAD je ubedljivo savladala Poljsku sa 3:0 i pre današnjeg meča sa Rusijom obezbedili plasman u polufinale. Kako je i Rusija prekjuče bila bolja od Poljske današnji meč te dve ekipe poslužiće samo da se odluči ko će biti prvi u grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari