Odbrana do perfekcije 1Foto: FoNet_Aleksandar Barda

Tri pojma na Gugl pretraživaču zajedno otkucana od četvrtka uveče izbacuju istorijski podatak – najubedljiviju pobedu Crvene zvezde u Evroligi.

Debakl Makabija u Hali „Aleksandar Nikolić“ (83:58) u slobodnom prevodu za crveno-bele predstavlja trijumf ostvaren sa najvećom razlikom otkad nastupaju u najelitnijem takmičenju pod nazivom Evroliga. Niko pred početak sezone nije bio toliko dalekovid; u novom ligaškom formatu od 16 timova, u bubnju na 30 obrtaja, teško je bilo pretpostaviti da će kod 13. „operacije“ evroligaška mašina izbaciti meč istorijskih karakteristika, kako za Zvezdu, tako i za samo takmičenje. Osim što će u klupskim almanasima tima sa Malog Kalemegdana poslužiti za otvaranje prve stranice kada su rekordi u pitanju; u Evroligi će Makabi ostati zabeležen kao prvi tim koji na jednom meču nije šutnuo slobodno bacanje. „Čista“ i do perfekcije našpanovana Zvezdina odbrana svela je individualce nalik Gaudloku i Vimsu na mizernih 58, tačnije 24 poena na poluvremenu.

Kada je u novijoj istoriji kluba pre četiri sezone zakoračila u evroligaško dvorište Zvezda je naišla na provokaciju čije će dimenzije neumesnosti navijači Makabija spoznati 15. decembra 2016. Naime, na prvom gostovanju crveno-belih u tadašnjoj Nokija areni pristalice „ponosa Izraela“ razvili su transparent “ Ko ste vi?“, želeći valjda da poruče izabranicima Dejana Radonjića da su zalutali u najelitnije takmičenje. Da će se gorko kajati zbog toga navijači, njih desetak, nisu ni slutili na meču u četvrtak uveče u Hali „Aleksandar Nikolić“; odeveni u žute boje, sa trubom kao navijačkim rekvizitom, crveneli su od stida pred više od sedam hiljada domaćih pristalica, koji su ih na engleskom jeziku glasnim skandiranjem podsetili na pomenutu provokaciju i na najbolji mogući odgovor u vidu trijumfa od čak 25 razlike.

– Mislim da ubedljiviju pobedu nismo imali u Evroligi, bar ne da ja znam. A, treću godina sam ovde. Iskreno, nismo iznenađeni ovim rezultatom, ali s obzirom na to kakvu smo odbranu igrali i kakvu smo podršku imali sa tribina, potpuno je zasluženo. Ne gledam rezultat, gledam našu kompletnu igru u odbrani – pokušao je Jović da objasni logičnu pozadinu rezultatskog demoliranja šestostrukog prvaka Evrope.

Posle tri loše partije u Evroligi Jović je protiv Makabija odigrao veoma dobar meč. Ponovo je bio opasan po koš, energetski na visokom nivou, napravio je balans između šuterske egzekucije (10p) i asistiranih poena (9as).

– Utakmica protiv Budućnosti nam je mnogo pomogla, prebrodili smo teško gostovanje isto sa ubedljivom razlikom i samopouzdanje svih igrača je poraslo posle te utakmice. Izgubili smo do sad dva meča u Hali „Aleksandar Nikolić“, bilo je ono mučenje protiv Žalgirisa koje nikome nije prijalo, pa smo ušli sa imperativom da se odužimo svima, bez obzira što je Makabi bio preko puta nas. Jer, u Pioniru sa ovakvom publikom – bilo ko ko dođe kao favorit na papiru mora dobro da se pomuči da bi nas dobio. Impresivna pobeda! Hvala publici koja je bila uz nas 40 minuta. To je to. Idemo dalje – pogleda je Jović koji doseže do narednog izazova, bilo da je regionalnog ili evroligaškog tipa.

Reprezentativac Srbije delovao je prezadovoljno, možda i prvi put ove sezone. Razloga je bilo mnogo, a osnovni utisak na njega ostavila je defanzivna perfekcija u svim linijama tima. Fanatičnost Lazića ilustrovana agresivnošću na liniji dodavanja kojom je isključio Gaudloka iz utakmice, inficirala je ostale momke u crveno-belom dresu da u komunikaciju Makabijevih asova ubace šum sa tribina posle kojeg su se totalno pogubili.

– Makabi ove godine igra specifično jer im je igra zasnovana na individualnim akcijama, što u suštini daje dosta prostora odbrani da se koriguje, jer se lopta ne prebacuje sa strane na stranu. Bez obzira na to što su to fenomenalni igrači, dosta su nam toga olakšali. Na našu odbranu, to nije adekvatna igra. Jako nam prija, nek odigraju tako i tamo-odlično! – pecnuo je Jović bogato plaćene asove Makabija.

Zvezda "otpustila" trenera Makabija

Odmah po sletanju u Tel Aviv posle debakla od Crvene zvezde u Hali „Aleksandar Nikolić“ čelnici Makabija uručili su otkaz treneru Ramiju Hadaru. On je zamenio Ereza Edelštajna na startu sezone, posle nekoliko neprijatnih poraza, na kratko je digao skupocen tim, ali su potom usledili porazi na traci (Efes, Bamberg, Zvezda) od kojih je onaj u Beogradu „prelio čašu“ kod vlasnika kluba, koji su i prošle sezone „sekli“ u toku samog takmičenja (Gaj Gudes, pa Žan Tabak).

Rastanak sa Rebićem’]

Nikola Rebić (21, 188 cm) i Crvena zvezda nastavljaju različitim putevima. Mladi plejmejker, ponikao među crveno-belima, sporazumno je u petak raskinuo ugovor sa matičnim klubom i postao košarkaš Mega Leksa. Rebić je trenutno na dvomesečnoj pauzi zbog mononukleoze, od koje se polako oporavlja, pa bi već narednih nedelja trebalo da se vrati treninzima. Rebić je potpisao prvi profesionalni ugovor u februaru 2013. godine, a sa crveno-belima je potpisao dve titule ABA lige, dva nacionalna prvenstva i dva kupa „Radivoja Koraća“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari