Odgovori još na čekanju 1Foto: FSS

Sa bezbedne daljine, bez mogućnosti (pot)pitanja novinara jer im je spisak igrača predočen na sajtu nacionalnog Saveza, novi i predugo iščekivani selektor srpske fudbalske A reprezentacije Dragan Stojković, saopštio je javnosti sa kim kreće u bitku za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Uz obećanje da će medijskoj radoznalosti u vezi (ne) očekivanih „precrtavanja“ i „dopisivanja“ pojedinaca izaći u susret na okupljanju „orlova“ za kvalifikacione mečeve sa Republikom Irskom (24. mart, Beograd), Portugalom (27.3, Beograd) i Azerbejdžanom (30.3, Baku).

Verovatno svestan da „sedmu silu“ zanima i: kako su tekli pregovori sa FSS, da li je na njihov ishod na bilo kakav način uticao predsednik države Aleksandar Vučić, koliko je zaista naplatio prevremeni raskid jakog klupskog ugovora u Kini, po kom kriterijumu je izabrao saradnike, dotiču li ga se već izvršene i promene u najavi u rukovodstvu Saveza…

Pa i to da li su sa ili bez njegovog znanja nekim tabloidima doturene informacije o kraju reprezentativne ere nekih standardnih fudbalera, pre svega kapitena Aleksandra Kolarova.

Do tada ostaje prostor za razna tumačenja, a u slučaju defanzivca Intera opšti je utisak da mu nisu samo godine i ne baš velika minutaža u Interu došli glave nego je konačno platio ceh za, često, lakonski odnos prema državnom dresu, čiji je vrhunac bilo odbijanje da vodi tim u ključnoj bitki za odlazak na šampionat Evrope.

I to na dan utakmice sa Škotskom, pri čemu se kasnije ispostavilo da nije rekao istinu kada je tvrdio da mu je klub to tražio, a izvori bliski nacionalnom timu odavno tvrde i da je ovaj odbrambeni fudbaler prednjačio u preplilatnju privatnog i profesionalnog života tokom priprema.

Do Stojkovićeve žive reči može samo da se nagađa i da li je vezista Adem Ljajić platio ceh svojeglavosti, neretko lenjem ponašanju na terenu i već neko vreme  problematičnoj klupskoj minutaži ili je samo procenjeno da je lošiji od ostalih na poziciji centralnog veznog. Isto važi i za izostavljanje Luke Milivojevića, pošto sa jedne strane ima zavidnu kilometražu u prestižnoj Premijer ligi, a sa druge, zbog otvorenog sukoba sa nekadašnjim selektorom Mladenom Krstajićem, Slavišom Kokezom i ekipom oko odlazećeg predsednika FSS jedno vreme je odbijao da nastupa za svoju zemlju.

Defanzivac Nikola Maksimović nije pravio ispade i ima finu reputaciju u Seriji A, ali mu mnogi prebacuju kiksiranje u opremi Srbije, što može a ne mora biti razlog za „odbacivanje“.

– Posle ozbiljne i temeljne analize koju sam sproveo sa svojim saradnicima, na osnovu kriterijuma koji su za nas važni i relevantni, odlučio sam da za predstojeće tri utakmice u kvalifikacijama za SP Katar 2022 pozovem ovu grupu igrača. Na spisku se nalazi 30 imena, što predstavlja proširenu listu. Hoću da naglasim da se nisam odrekao nijednog igrača, da postoji jedna veća grupa potencijalnih reprezentativaca koje pratimo i svima su vrata otvorena, uz napomenu da su Matija Nastasić i Mijat Gaćinović u fazi oporavka od povrede – jedino je što je ovog puta, u pisanoj izjavi, prokomentarisao nekada fantastični fudbaler Crvene zvezde i Jugoslavije.

Za njegov pojam, neuralgična pozicija desnog beka mogla bi biti rešena povratkom iskusnog Marka Petkovića, nekada Zvezdinog a sada TSC-ovog prvotimca, iako je ovaj imao period stagnacije u karijeri.

S tim što bi mu u toj raboti mogao pomagati, do sada, retko pozivani Milan Gajić.

Piksi je osvežio i vezni red, novom šansom za defanzivnog Nenada Krstičića i krilnog igrača sredine terena Andriju Živkovića, uz  velika očekivanja od mladih debitanata Ivana Ilića i Uroša Račića, čije su klupske role poduže na visokom nivou.

Naslednik smenjenog Ljubiše Tumbakovića jedino nije dirao kandidate za mesto u napadu, a dolazeće utakmice pokazaće da li će i koliko biti različit njegov izbor formacije i taktike.

Jedno je sigurno a to je da nema dovoljno vremena za implementaciju svojih ideja, a martovska etapa može odrediti epilog mundijalske trke Srbije.

Piksijev startni izbor

GOLMANI: Predrag Rajković (Rems), Marko Dmitrović (Eibar), Đorđe Nikolić (Bazel); ODBRANA: Nikola Milenković (Fiorentina), Stefan Mitrović (Strazbur), Uroš Spajić (Fajenord), Marko Petković (TSC), Filip Mladenović (Legija), Miloš Veljković (Verder), Milan Gajić (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Serkl Briž), Mihailo Ristić (Monpelje); VEZNI RED: Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Maksimović (Hetafe), Saša Lukić (Torino), Sergej Milinković Savić (Lacio), Marko Grujić (Porto), Darko Lazović (Verona), Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt), Filip Đuričić (Sasuolo), Nemanja Radonjić (Herta), Uroš Račić (Valensija), Ivan Ilić (Verona), Nenad Krstičić (AEL), Andrija Živković (PAOK), Dušan Tadić (Ajaks); NAPAD: Aleksandar Mitrović (Fulam), Luka Jović (Ajntraht Frankfurt), Dušan Vlahović (Fiorentina), Đorđe Despotović (Rubin).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari