Ognjen Dobrić: Konkurencija me još više motiviše 1Foto: SD CZV

Pokazao je prošle sezone da u bližoj perspektivi može postati nosilac igre; neko je ko bi mlađima mogao da bude adekvatan primer kako se postepeno može napredovati i ne hrliti za prvim pozivom iz inostranstva.

Ognjen Dobrić važi za sjajnog atletu, nekoga ko je još u mlađim danima mogao da izvede većinu NBA zakucavanja. Sa 24 godine i sezonom u kojoj je pod vođstvom Dušana Alimpijevića, potom i Milenka Topića bio među boljim pojedincima i konstantnijim šuterima za tri poena (35 odsto), Dobrić bi u novoj konstelaciji kvaliteta (šestorica stranaca plus Dušan Ristić) trebalo da kod trenera Milana Tomića postane pojedinac za kojeg se crtaju akcije.

– Tim je faktički potpuno nov, rekao bih da su karakteri igrača takvi da ne bi trebalo da bude većih problema u stvaranju ambijenta koji je od suštinske važnosti u ostvarivanju ambicija u novoj sezoni. Još uvek je rano pričati o trofejima, što je potpuno razumljivo, jer smo prevashodno fokusirani na uigravanje i cilj da spremni dočekamo početak sezone – odmereno je Ognjen Dobrić sublimirao utiske sa uvodnog dela priprema koje će košarkaši Crvene zvezde mahom provesti u Beogradu.

* Iako sarađujete tek nekih dvadesetak dana, koje su to specifičnosti u radu Milana Tomića?

– Tomić će insistirati na snažnoj odbrani; bio je dugo u Olimpijakosu, a svi revnosniji poznavaoci košarke upoznati su sa time kako su Atinjani igrali godinama unazad. Pokušaće da nam usadi taj kod, pogotovo nama mlađima.

* Na vašoj poziciji beka šutera konkurencija je zaista velika, pogotovo ako se uzme u obzir da i Bili Beron i DŽo Regland mogu da igraju na oba mesta u bekovskoj liniji.

– Konkurencija me još više motiviše. Od Reglanda i Berona upijam ono što rade na treninzima i kada čuvamo jedan drugog. Ukazuju mi na neke stvari; mlad sam i na meni je da učim i napredujem – spakovao je Dobrić ego ispod košarkaškog dresa, još u vreme kada je kao talentovani junior Zvezde tri sezone proveo dokazujući se u FMP.

* Gledajući vaše partije iz prošle sezone utisak je da ste vidno popravili preciznost sa distance. Procenti su vam standardno bili na nekih 35 odsto.

– Radio sam dosta individualno na poboljšanju šuta; ne samo preciznosti, već i kada je sama mehanika u pitanju. Napredujući, što je bilo očigledno prošle sezone, dobio sam više i na samopouzdanju, jedan vid smelosti je bio u pitanju da odigram odgovorno kad god je za to bilo prilike. Imao sam slobodu da šutnem i mislim da sam odgovorio izazovu na adekvatan način.

* Sa kime ste posebno radili, pretpostavljam da vam je među prvim učiteljima bio Milan Gurović?

– Još od trenera Milana Gurovića u FMP posvetio sam se radu na šutu u svim njegovim segmentima. Kasnije je to bilo nešto što se podrazumevalo kod Radonjića i Alimpijevića.

* Upućeniji bi se složili sa tim da ste znatno ubrzali izbačaj lopte prilikom šuta, što je u skladu sa vašim atleticizmom vrlo plodonosno.

– Slažem se apsolutno; radio sam na tome predano, ali takođe smatram da je preciznost usko povezana i sa samopouzdanjem. Jednostavno, kada veruješ u svoj šut onda ne oklevaš previše, ne razmišljaš o drugim solucijama osim da šutneš. Kada tako razmišljaš onda se bez problema podižeš na šut.

* Prijatelj ste sa Markom Gudurićem; bili ste odličan tandem u mlađim kategorijama Crvene zvezde i negde se naslućuje da biste mogli da imate sličan razvojni put i u seniorskoj konkurenciji.

– Gudura mi je super prijatelj, ali bih voleo da imam neki svoj put, da ne pratim nikog… Gde ću završiti posle Zvezde teško je u ovom trenutku pretpostaviti… Na meni je da radim i napredujem i verujem da će sve biti uredu.

* Na vašem primeru bi mlađi mogli da nauče kako ne trba preskakati lestvice i hrliti za prvim konkretnijim pozivom iz inostranstva.

– Slažem se, jednostavno nisam žurio i na kraju je sve ispalo kako sam želeo i nadao se. Počevši od FMP u kojem sam bio skoro tri godine, čekao sam svoj trenutak i bio maksimalno strpljiv. Bitno je bilo da verujem u sebe i da u određenim situacijama nemam kratak fitilj. Uvek je bilo nekog nezadovoljstva, ali se to jednostavno moralo potisnuti, jer sam želeo da ostanem pribran i ne podlegnem takvom razmišljanju. Verovao sam u sebe i razmišljao na pozitivan način. Još jednom, izabrao sam pravi put i tu ne bih ništa menjao – podvukao je košarkaš čiji je karakter apsolutno u skladu sa njegovim prezimenom.

Poziv selektora kao stimulans

Praktično od početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. selektor Aleksandar Đorđević redovno je pozivao Ognjena Dobrića na okupljanja: „Velika je to satisfakcija za mene. Kada pogledate kakve igrače imamo u reprezentaciji, pogotovo na mojoj poziciji, sama činjenica da ste među takvim asovima jednostavno vam godi. To mi daje dodatni stimulans da radim još više i budem još bolji igrač“, stava je Dobrić, koji sa juniorima ima srebro sa Svetskog prvenstva 2013. i bronzu sa Evropskog prvenstva godinu dana kasnije.

Upijam savete od Perperoglua

Stratos Perperoglu je nesumnjivo igrač sa ubedljivo najbogatijom biografijom u novom sastavu Crvene zvezde. Sa Panatinaikosom, pod vođstvom Željka Obradovića osvojio je dve Evrolige, a sa Olimpijakosom je takođe bio šampion Evrope 2013. „Sjajan je momak, veoma pozitivan i spreman da prenese nama mlađima ono što zna i što je naučio radeći sa sjajnim stručnjacima tokom fantastične karijere. Igramo na sličnim pozicijama; tako da je i privilegija imati ga za saigrača. Savetuje nas šta da radimo, kako i gde da se postavljamo u napadu i odbrani.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari