Rekordnih 121 NBA i WNBA košarkaša i košarkašica takmiči se na Olimpijadi u Tokiju 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Rekordnih 121 NBA i WNBA igrača nalazi se na spisku reprezentacija za Olimpijske igre 2020 u Tokiju u Japanu. Muška i ženska takmičenja 5×5 predstaviće rekordnih 49 trenutnih NBA igrača i rekordnih 29 trenutnih WNBA košarkašica, uz 16 nekadašnjih NBA igrača i 22 WNBA košarkašice, navodi se u saopštenju NBA Srbija.

Na inauguralnom ženskom 3×3 turniru igraće četiri sadašnje i jedna bivša WNBA košarkašica, navedeno je u saopštenju.

Prethodni rekordi za aktivne reprezentativce iz NBA i WNBA na Olimpijskim igrama bili su 46, odnosno 26, i to na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru u Brazilu. ​

Izvan SAD, Nigerija na svom spisku ima najviše aktuelnih NBA igrača (osam), a slede je Australija i Francuska sa po šest.

Jedanaest od 12 timova koji se takmiče na muškom turniru imaju najmanje po jednog trenutnog NBA igrača, a spiskovi reprezentacija uključuju 13 igrača koji su bili NBA All Stars.

Dvadeset sedam NBA timova ima predstavnike u muškoj konkurenciji 5×5, a Miami Heat će imati najviše, četiri igrača.

Dallas Mavericks, Denver Nuggets, Milwaukee Bucks i Utah Jazz imaju po tri igrača koji se takmiče na Olimpijadi.

U ženskoj konkurenciji 5×5, izvan SAD, Australija ima najviše aktuelnih WNBA košarkašica (pet), a slede je Kanada i Španija sa po tri.

Osam od 12 timova na ženskom turniru ima najmanje jednu trenutnu WNBA igračicu, a 10 od 12 WNBA timova je zastupljeno na rosterima reprezentacija.

Phoenix Mercury i Seattle Storm su vodeći timovi sa po pet predstavnica, a sledi Minnesota Lynx sa četiri košarkašice.

Inauguralni ženski turnir u košarci 3×3 održava se od 24. do 28. jula i na njemu se takmiči pet sadašnjih i bivših WNBA košarkašica.

Pored toga, 29 igrača na Olimpijadi je prošlo kroz NBA G ligu, uključujući šestoricu iz Nigerije, a Francuska i Japan imaju po četiri igrača koji su igrali u NBA G ligi.

Fransisko Kafaro iz argentinske reprezentacije i Han Ksu iz kineske ženske reprezentacije postaju prvi učesnici iz NBA akademije koji su ušli na olimpijski spisak.

Kafaro, koji je bio član šampionskog tima Univerziteta Virdžinija u NCAA 2019, pohađao je NBA Global Academy u Kanberi, Australija.

Han, koja je pohađala NBA akademiju Shandong u Kini, postala je prva učesnica NBA akademije koja je izabrana za WNBA ili NBA, kada je bila 14. pik na WNBA draftu 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari