"Oko sokolovo" umesto linijskih sudija 1Foto: EPA-EFE/ DANIEL MURPHY

Linijske sudije bi uskoro mogle da postanu teniska prošlost.

Organizatori US opena najvili su radikalno smanjivanje broja linijskih sudija u cilju prevencije od korona virusa, odnosno kako bi što manje ljudi bilo blizu tenisera oko terena tokom turnira.

Broj linijskih sudija na grend slemu u Njujorku biće smanjen sa 350 na 100. To znači da će linijske sudije biti prisutne samo na mečevima koji će se igrati na dva najveća terena: „Artur Eš“ i „Luis Armstrong“.

Na ostalim terenima koristiće se tokom celog meča čelendž tehnologija, odnosno „oko sokolovo“, kompjuterski sistem koji prepoznaje da li je lopta završila u polju ili autu.

Igrači koji budu igrali na ostalim terenima neće imati pravo da traže čelendž, jer će ustvari za svaki poen kompjuter davati signal glavnom sudiji da li je aut ili ne.

Američki mediji već predviđaju da će ovakav način takmičenja verovatno zaživeti i na budućim turnirima po završetku pandemije korona virusa. Iz vrha organizacije US opena demantovali su da im je namera da ovo postane novo pravilo i da im nije cilj smanjivanje troškova proređivanjem broja sudija.

US open je inače poznat kao turnir koji je prvi uveo u svet tenisa inovaciju zvanu „oko sokolovo“. Elektronski sistem određivanja auta prvi put je u Njujorku primenjen 2006. godine. Pre dve godine, US open je postao prvi grend slem turnir koji je sistem „oko sokolovo“ imao instaliran na svim, čak i najmanjim stadionima.

– Srećan sam što smo doneli dobru odluku kada smo postavili „oko sokolovo“ na svim terenima. Da li je to savršen sistem? Verovatno ne. Da li je savršeniji od ljudi? Stoprocentno da jeste – rekao je izvršni direktor US opena Karlos Silva.

On je potvrdio da će se „oko sokolovo“ koristiti i na mastersu Sinsinati koji će se ove godine zbog korone igrati na terenima US opena u Njujorku. US open bi trebalo da se održi od 31. avgusta do 13. septembra, a masters Sinsinati nedelju dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari