Đoković može na dvojicu od četvorice zemljaka na predstojećem US openu 1Foto EPA UDO WEITZ

Namera Novaka Đokovića je da što boljim plasmanom na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država (27. avgust – 9. septembar), možda čak i trećom titulom na poslednjem grend slemu u sezoni, nastavi da krati distancu u odnosu na vodećeg na ATP listi Rafaela Nadala i drugoplasiranog Rodžera Federera, odnosno sa što više bodova iz Njujorka pojača šanse da se na kraju godine vrati na planetarni teniski tron, a na tom putu bi mogao da naleti na dvojicu zemljaka.

Ako nastavi tamo gde je stao na osvojenom mastersu u Sinsinatiju i dobije svoj premijerni duel sa mađarskim predstavnikom Martonom Fusovičem (40), jedan od najboljih sportista Srbije svih vremena, inače trenutno 6. u poretku tenisera, u drugom kolu ide na Viktora Troickog (261). Pod uslovom da njegov prijatelj pre toga pokaže nešto od svog nekadašnjeg umeća i savlada Amerikanca Teresa Sandgrena (61).

Ukoliko dobije taj eventualni srpski okršaj Đoković bi ponovo mogao da ukrsti rekete sa Srbinom, desi li se da talentovani Laslo Đere (90) u međuvremenu iznenadi Argentinca Leonarda Majera (41) a onda preživi i drugu rundu US opena, s projektovanim protivnikom iz duela Juši Sugita (Japan) – Rišar Gaske (Francuska). Što sve skupa daje utisak da je Đoković dobro prošao na žrebu za ovogodišnje takmičenje na „Flešing Medouzu“, barem u njegovoj uvodnoj fazi, pre odmeravanja snaga sa najboljim kolegama.

U potencijalnom četvrtfinalu, ukoliko sve bude po planu, Đoković će igrati sa petostrukim pobednikom US opena – Federerom, dok bi se u borbi za finale verovatno sastao sa Nemcem Aleksandrom Zverevim (4) ili Hrvatom Marinom Čilićem (7), dok je večiti derbi s Nadalom „ostavljen“ tek za finale.

Dušan Lajović (62) i Filip Krajinović (32) nisu među onima što im se prognozira dug ostanak u „Velikoj jabuci“, ali imaju i oni pravo da se nadaju da će ostati u Njujorku posle prvog kola. Lajović posle duela sa Damirom Džumhurom iz Bosne i Hercegovine (24) i eventualnog susreta sa Kanađaninom (25) Milošem Raonićem iza toga. A Krajinović nakon meča sa Australijancem Metjuom Ebdenom (53), posle čega bi čekao bolji iz duela Nemaca Filipa Kolšrajbera (33) i Janika Hanfmana (130).

Krunićeva brani čast dama

U ženskom singlu nastupiće samo jedna igračica sa srpskim pasošem – Aleksandra Krunić, a prva, nadajmo se ne i poslednja, rivalka 50. na WTA listi biće Švajcarkinja Timea Bačinski. Olga Danilović (109) i Bojana Jovanovski (763) nisu uspele da se kroz kvalifikacije probiju do glavnog žreba, prva zbog poraza od Džemi Furlis iz Australije (1:2), a druga zbog izgubljenog meča sa Ruskinjom Anastasijom Potapovom (0:2).

Korisne lekcije od Federera i Nadala

Novak Đoković koji je po kladionicama prvi favorit na US openu rekao je u Njujorku da je naučio dve lekcije od Rodžera Federera i Rafaela Nadala koje su mu pomogle da produži svoju karijeru.

Novak je zahvalan Federeru što je naučio kako da kontroliše raspored turnira, a Nadalu na konkurentnosti i radnoj etici.

„Federer je uvek na sjajan način kontrolisao svoj raspored. Mnogo sam naučio od njega u tom pogledu, kako da biram određene turnire u pravo vreme kako bih igrao najbolje kada je najpotrebnije, na najvažnijim događajima“, rekao je Đoković.

Potpuna suprotnost je Rafael Nadal koji je izjavio da ne može da zamisli da preskače turnire.

„Nadalova posvećenost treningu i rad tokom slobodnih dana, njegov duh koji nikad ne umire su nešto što je izuzetno važno“, istakao je Đoković.

Đoković je poslednjih meseci napravio brojne promene kako bi se prilagodio svojoj igri u životu. Prvo je promenio reket, pa operisao lakat, pa promenio način serviranja, pa promenio trenerski tim, fokusirao se na meditaciju kako bi bio mirniji na terenu i sve to je donelo rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari