Opomena pred Real 1

“Stariji brat” obožava da deli lekcije mlađem u Evroligi. Perfektni u “domaćim” takmičenjima sastali su se 13. kolu; Olimpijakos bez Printezisa i Heketa, ali sa rovitim Spanulisom, a Zvezda sa osećajem zadovoljstva nakon rekordnog evroligaškog trijumfa protiv Makabija.

Naslućivana, drama se ipak nije odigrala u “ Hali mira i prijateljstva” jer crveno-beli iz Beograda u rezervi nisu imali šutersku municiju kojom bi ozbiljnije ugrozili jednu od najboljih odbrana u Evropi. Krajnji rezultat – 73:65 nije bio u apsolutnom dosluhu sa stanjem stvari na parketu, s obzirom na to da Zvezda nije bila čak ni u prilici da pripreti domaćinu. Očajnih 2/17 za tri poena najbolja je opomena Luki Mitroviću i saigračima pred duel sa Realom u četvrtak u Hali “Aleksandar Nikolić”.

Jutrošnji trening u Atini, pred polazak u Beograd, više je poslužio za analizu propuštenog trenera Radonjića i njegovih izabranika, kojima stil igre Olimpijakosa nikako ne prija. Zasnovan na fizičkoj dominaciji atletlski izuzetno moćnih igrača od protivnika iziskuje veliku energetsku potrošnju i maltene napadačku perfekciju, bez praznog hoda, što Zvezda nije u stanju da uradi jer u fizičkom smislu dobrano zaostaje.

Da će i dalje ostati tiha patnja trenera Radonjića Nikola Milutinov potvrdio je i sinoć najboljom ovosezonskom evroligaškom napadačkom minijaturom (11p, 7sk).

Domaćin je preko Grina (15p) i Lodžeskog (18p, 4/6 za tri) dalekometnom paljbom brzo uspostavio distancu od desetak poena održavajući je rutinski sve vreme. Bez šuta sa distance, Zvezda se isuviše oslanjala na prodor i konstantno spuštanje na niski post, gde se Kuzmić nikako nije snalazio, grešeći često pri konstantnim udvajanjima.

Beograđanima je falila širina u napadu, bolji raspored i adekvatniji protok lopte zbog čega je domaćin bio u prilici da dobar broj poena postigne iz kontri. Jednostavno, bekovi su, svesni da ih šut ne služi, pokušavali da prodorima naprave višak ili dođu do realizacije, ali su ustvari mahom predstvljali zicer za atletski moćne Birča i Janga. Mizernih devet poena u trećoj deonici “poništili” su kasnije solidne nastupe Jovića (16p) i Kuzmića (13p, 14sk), odnosno Gudurića (12p), koji je individualnim kreacijama pokušavao da trgne saigrače naročito u samoj završnici, čini se nedovoljno motivisane da borbenošću dodatno preznoje kvalitetnijeg rivala.


Simanić teže povređen

Razmišljali su u Crvenoj zvezdi da li da puste Borišu Simanića na Evropsko prvenstvo za juniore u Turskoj i, gledajući iz trenutne situacije, bolje da nisu. Mladi košarkaš teže je povređen početkom duela sa Izraelom, kada je doskočio na nogu saigrača Ranka Simovića i iskrenuo zglob. Jasno je bilo po reakciji Simanića da neće moći da nastavi meč, a sada se čeka lekarska procena kolika pauza mu predstoji. Srbija je, uprkos ovoj povredi, uspela da savlada Izrael 69:63, pa će u danas igrati protiv Turske. Naši košarkaši bore se za plasman od devetog do 12. mesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari