Opominjući šumovi u Zvezdinoj vezi pred Makabi 1 foto: STARSPORT

Crvena zvezda rutinski izbacila Pjunik, ali je u plej-ofu kvalifikacija za mesto u fudbalskoj Ligi šampiona očekuje daleko teži protivnik.

Godine polaganja evropskih kvalifikacionih ispita dovele su do toga da su fudbaleri Crvene zvezde postali sposobni da na međunarodnoj sceni ne gube od slabijih rivala, odnosno da rutinski prolaze uvodne runde. Sličnog znanja i sposobnosti, na startu ovosezonskih kvalifikacija, crveno-beli su dvema pobedama, ukupnim rezultatom 7:0, izbacili jermenski Pjunik.

Ostvarena je tek četvrta dupla pobeda u kvalifikacijama otkad Zvezda redovno igra u grupnoj fazi UEFA takmičenja, međutim i potvrđeni su nedostaci u igri koje bi u plej-of rundi za mesto u Ligi šampiona, izraelski Makabi mogao da kapitalizuje.

Prvi put u sezoni, trener Dejan Stanković u Jerevanu je zaigrao sa klasičnim zadnjim veznim. Seku Sanogo zauzeo je mesto u startnoj postavi kao neko ko je trebalo da igru u manevru učini kompaktnijom, odnosno protivničku tranziciju svede na igru u drugoj brzini. Naznačio je time šef struke crveno-belih kako bi mogao da se suprotstavi Makabiju u Haifi naredne srede.

Dolaskom Kingsija Kangve ovoga leta, Stanković je zbog njegovih tehničkih sposobnosti, kapaciteta pluća i sposobnosti da vrši presing i pokriva veliki prostor u manevru odlučio da iz upotrebe izbaci “šesticu” i upari reprezentativca Zambije sa Gejlorom Kangom. Razumevanje na terenu, ali i van njega, ostvareno tokom priprema, njih dvojica su potvrdili od starta sezone.

Ofanzivno, prilikom građenja igre obojica doprinose da Zvezda ima više rešenja, pronicljivih odluka i da češće i lakše ulazi u šanse. Takođe, Kanga i Kangva pokušavaju da upotpune desnu stranu, pre svega Kanga, sarađujući i pomažući Bukariju, i time izbalansiraju odnose po krilima.

Ono što se videlo i u Jerevanu, iako fudbaleri Pjunika fizički i atletski ne mogu da budu poredivi sa crveno-belima, jeste nešto što je primetno od starta sezone. U navedenoj konstelaciji, Zvezda ima problema sa rivalskom brzom tranzicijom i napadanju prostora između linija. Vraćanje u defanzivni blok i ne ostavljanje previše nepokrivenog prostora nije nešto što Kangva i Kanga mogu da garantuju. Ivaniću, takođe, defanzivne karakteristike i obaveze nisu primarna stvar što su sve znakovi pored puta jasno uočljivi i od strane Dejana Stankovića.

Makabi iz Haife je do plej-of runde za plasman u Ligu šampiona stigao tako što je naročito ubedljiv bio u Atini protiv Olimpijakosa i kod kuće, u narednom kolu, u duelu sa kiparskim Apolonom. Čak je i u revanšu, uprkos porazu od 2:0, bio tim koji je stvarao više šansi i bio konkretniji. Gotovo sve analize partija izraelskog šampiona pokazuju da je najkvalitetniji upravo u tranziciji kada protivnik izgubi loptu na njihovoj polovini.

U stanju je da sa dva do tri razmenjena pasa dođe do protivničkog šesnaesterca i da potom na više načina napravi egzekuciju. Tim za koji sa puno uspeha nastupa Bogdan Planić, nekadašnji štoper Crvene zvezde, taktičko je remek-delo najdarovitijeg tamošnjeg stručnjaka Baraka Bakhara. Iako u sastavu nema dokazane asove na međunarodnoj sceni, oslonjen na domaće snage, ukomponovao je inostrane igrače tako da su Haićanin Pierot i Iranac Ali Mohamed Olimpijakosu i Apolonu ukupno dali pet golova.

Jasno je i samom Stankoviću da će najteži taktički ispit ove sezone imati u Haifi naredne srede (21.00). Time što je u Jerevanu već na poluvremenu zamenio Sanoga negde je pokazao i koliko je zadovoljan formom zadnjeg veznog kojem ugovor ističe za šest meseci. Momak iz Obale Slonovače nije dovoljno pouzdan u prvom pasu; temperamentan, neretko popušta pod pritiskom, što se videlo čak i na terenu Pjunika kada je izvlačeći se iz poslednje linije predao loptu protivniku koji je automatski izbio u gol šansu.

Na Stankoviću će biti da odluči kome će dati šansu u Izraelu; neće biti iznenađenje ako umesto Sanoga zaigra Srnić, dok će Eraković, gotovo sigurno, biti na mestu desnog beka. Zvezda nema ni preterano brze štopere, naprotiv. Sa Dragovićem, Milunovićem i Erakovićem, moguće je da će defanzivno Zvezda igrati sa trojicom štopera, dok će prilikom građenja igre Bukari imati pomoć Erakovića po desnoj strani.

Zvezda najefikasniji tim u kvalifikacijama

Podatak koji ne mora ništa da znači, ali je za diku crveno-belih: Crvena zvezda je treću rundu kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona završila kao najefikasniji tim bez primljenog gola. Dvomeč sa Pjunikom odigrali su crveno-beli trijumfima od 5:0 u Beogradu i 2:0 u Jerevanu. Benfika je bila podjednako efikasna u serijalu sa Midtilandom, ali je dvomeč završila gol razlikom 7:2. Zagrebački Dinamo je, takođe, eliminisao Ludogorec dvema pobedama, ali je u Bugarskoj primio jedan, a u Hrvatskoj dva gola, plasiravši se u plej-of gol razlikom 6:3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari