Oproštaj na Igrama u Parizu 1foto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nando de Kolo odlučio je da propusti naredno Evropsko prvenstvo u košarci (1-18. septembra), kako bi se sačuvao za nastup na Mondobasketu 2023. i najvažnije- za Olimpijske igre 2024. u Parizu, kad bi se na svom terenu oprostio od reprezentacije.

De Kolo ima 34 godine do sada je propustio samo Mondobasket 2014. u Španiji zbog preloma prsta nekoliko dana pre početka turnira. Prošlog leta je sa Francuskom osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Morao sam ovo da uradim za porodicu i sebe kako bih bio prisutan do Igara 2024. uz želju da se vratim na SP 2023. Navijači razumeju situaciju, znaju da ću uvek biti tu. U Evropi imamo duge sezone, nemamo odmora posle reprezentativnih turnira. Prošlog leta bilo je neverovatno osvojiti medalju, ali provedeš dva meseca bez porodice, a to mi je sada potrebno“, rekao je drugi strelac (13,5 poena) i najbolji asistent (6,2) Francuske na OI 2020.

De Kolo je sa Francuskom osvojio pet medalja, od čega dve titule šampiona Evrope (2016, 2019), Ove sezone u Fenerbahčeu prosečno beleži 12 poena uz 3,8 asistencija, 2,2 skokova i 1,4 ukradenih lopti u Evroligi. Bio je MVP Evrolige 2016, kada je bio i najbolji strelac takmičenja koje je osvojio dva puta. Prethodno je igrao za CSKA, Toronto Reptorse, San Antonio Sparse, Valensiju i Šole.

Francuska na Evrobasketu 2022. igra u Grupi B u Kelnu sa Litvanijom, Slovenijom, Nemačkom, Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom. Srbija će igrati u Grupi D u Pragu sa domaćinom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari