Organizatori Rolan Garosa odlučili da ipak započnu prodaju ulaznica 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Rolan Garos će se igrati pred publikom od 27. septembra do 11. oktobra, saopštili su organizatori čuvenog grend slem turnira.

U prodaju će biti pušteno 60 odsto kapaciteta, a ako broj gledalaca bude morao da se smanji zbog korona virusa onda će žrebom biti izvučeni oni koji će morati da vrate ulaznice.

Francuski mediji na ovo rešenje gledaju kritično, pa je tako „Figaro“ konstatovao da su organizatori sve pogrešno shvatili i da bi logičnije bilo da se žrebom izvlači onaj ko može, a ne ko ne može da bude na tribinama.

Za to vreme predsednik Francuskog teniskog saveza (FFT) Bernard Žudičeli uverava da po sadašnjem trendu do žreba neće ni doći, odnosno da se nada da će možda i dodatno biti pušteno u prodaju još 20 odsto kapaciteta.

Prva tura ulaznica za takozvane prioritetne kupce biće puštena u prodaju već 9. jula. Tu će prednost biti data onima koji su redovni posetioci elitnog turnira, dok će ostali „smrtnici“ na red za kupovinu doći tek posle 16. jula.

U prvih desetak dana turnira na tribinama će dnevno biti oko 20.000 gledalaca. Za završne mečeve, koji se igraju samo na centralnim terenima, kapacitet će biti 10.000.

Žudičeli je objasnio da će raspored sedenja biti uslovljen brojem onih koji zajedno žele da sede. Tako će u jednom redu najviše četvoro moći da sedi jedno do drugog, a potom će do sledećeg gledaoca biti jedno sedište razmaka.

Na turniru će morati da se poštuju sve epidemiološke mere, a na kartama će biti odštampano upozorenje da organizator ima pravo da bez obeštećenja udalji svakoga ko ne bude nosio sve vreme masku i rukavice, ili ih drži nepravilno, odnosno skine.

– Išli smo na odgovornu opciju gde bi i igrači i gledaoci bili zaštićeni. Maska će smeti da se skine samo dok meč traje, ali će kod svakog ustajanja s mesta morati ponovo da se vrati na lice. Ako se situacija sa pandemijom bude povoljno razvijala, dodatne karte biće u prodaju puštene tokom septembra – izjavio je Žudičeli.

Rolan Garos je trebalo da se održi krajem maja, ali je pomeren za kraj septembra zbog svetske pandemije virusa Kovid-19.

Francuska je po zvaničnim podacima na trećem mestu u Evropi po smrtnosti od korone (458 na milion stanovnika), a ispred su samo Italija i Španija.

Međutim, zvanični podaci pokazuju i to da je epidemija u Francuskoj u velikom padu i da bi, ako se nastavi takav trend, u septembru samo sporadično poneki slučaj Kovida-19 mogao da se pojavi.

Đoković sumnja da će se US open održati

Novak Đoković je sa mesta predsednika Saveta ATP igrača uputio poruku teniserima da sumnja da će US open ove godine moći da se održi. Otvoreno prvenstvo SAD planirano je od 31. avgusta do 13. septembra bez prisustva publike, ali je glavni američki epidemiolog Entoni Fauči upozorio da ne očekuje da će u Njujorku postojati uslovi za bezbedno održavanje grend slema. Đoković je igračima najavio da će od organizatora tražiti da se u slučaju otakazivanja refundira teniserima sav novac koji su unapred uplatili za smeštaj u Njujorku. Teniseri zbog popunjenosti hotelskih kapaciteta često i 12 meseci unapred bukiraju hotelske sobe u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari