"Orlovi" se još bore za Mundobasket 1Foto: kss.rs

Srbija je ispustila prvu meč loptu za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. „Orlovi“ su u devetom kolu kvalifikacija za Mundobasket u Tel Avivu izgubili od Izraela rezultatom 83:74 (29:24, 14:21, 16:15, 24:14) Srbija uprkos porazu i dalje drži treću poziciju na tabeli koja vodi na Mundobasket, ali sada ima samo jednu pobedu više od četvrtoplasiranog Izraela.

„Orlovi“ su u Tel Avivu imali uspone i padove, odigravši meč sa ogromnim oscilacijama. Smenjivalo se vođstvo obe ekipe, a meč je prelomljen u poslednjoj četvrtini zahvaljujući sjajnoj igri veterana Izraela Gaja Pninija (35), koji je svih 18 poena postigao šutevima za tri poena. Srbija je na startu meča jurila minus od sedam poena koji je uspela da preokrene na plus šest u svoju korist (20:14). Međutim, „orlovi“ su zatim dozvolili Izraelcima da naprave seriju 0:13 i dođu do preokreta (20:27). Rezultatska klackalica trajala je sve do kraja treće četvrtine iz koje su srpski košarkaši izašli sa poenom prednosti (60:59). Međutim, u finišu „orlovi“ nisu imali ni sreće ni umeća. Početak treće četvrtine obeležile su tri vezane trojke Pninija koje su praktično odlučile pobednika. Uspela je Srbija poenima Milosavljevića, Raduljice i Pena da se „na mišiće“ vrati u meč (74:74), ali je odmah zatim usledila i trojka Blata koja je zapečatila sudbinu „orlova“. Izrael je na kraju na opšte oduševljenje svih 9.000 domaćih navijača povećao prednost na devet poena (83:74). Srbija će Izraelu imati priliku da se revanšira u februaru, a lako se može dogoditi da upravo taj meč u Beogradu bude presudan za odlazak na Mundobasket.

Najbolji u redovima Srbije bio je Dragan Milosavljević sa 17 poena. Solidnu partiju pružio je i Marko Simonović, koji je ubacio 13 poena. Miroslav Raduljica je na poziciji centra ostvario učinak od 12 i sedam skokova, ali je imao i devet izgubljenih lopti. Dvocifren učinak u srpskoj ekipi ostvario je još i Stefan Birčević sa 10 poena. U redovima Izraela osim Pninija (18) koji je igrač utakmice, dobar učinak imao je i plejmejker Tamir Blat koji je ubacio 10 poena, uz devet asistencija.

Imao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević velike kadrovske probleme uoči meča sa Izraelom pošto nije mogao da računa na trio koji igra Evroligu (Jović, Lučić, Micić), kao ni na igrače koji su zbog povreda ostali u Beogradu (Zagorac, Kravić, Pot, Radanov). „Orlove“ već u ponedeljak u hali „Aleksandar Nikolić“ (bivši Pionir) čeka novo iskušenje protiv još uvek neporažene Grčke, a na tom meču moći će da igra i evroligaški trio.

Đorđević: 22 izgubljene lopte!?

Selektor Aleksandar Đorđević izjavio je posle meča da je njegova ekipa napravila nedopustive greške zbog kojih je izgubljen meč.

– Nervozan sam, jer moji igrači nisu shvatili da je svaki poen vredan kao zamak i o tome smo pričali u poslednja tri tajm-auta. Nismo shvatili značaj rezultata i konačne razlike. Voditi tim koji je izgubio 22 lopte u ovakvoj utakmici… To je baš teško Osim truda trebalo je da bude još nešto na terenu. Nedostajalo nam je kreacije i na kraju smo platili tome što smo imali neke neiskusne igrače na terenu. Nije mi se svidelo to što nisu svih 12 igrača fizički mogli da izdrže napore koji su neophodni da se dobije ovakav meč. To nije prihvatljivo u mom timu, u našem timu i u srpskom nacionalnom timu – rekao je Đorđević.

Raspored i tabela

Grupa L

  1. kolo
  2. novembar

Izrael  – Srbija     83:74

Grčka – Nemačka              sinoć

Estonija – Gruzija              sinoć

  1. decembar
  2. kolo

Gruzija – Izrael   16.00

Nemačka – Estonija         20.00

Srbija – Grčka     20.15

 

  1. Nemačka 8-0 16

  2. Grčka 8-0 16

  3. Srbija 5-4 14

  4. Izrael 4-5 13

  5. Gruzija 3-5 11

  6. Estonija 2-6 10

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari