Osvojili Kup, stali na korak do finala plej-ofa 1

Odbojkaška sezona završena je pre skoro tri meseca, što nije razlog da se još jednom ne vratimo na uzbudljivu završnicu prvenstva u kojoj je Novi Pazar ostao bez finala.

Vojvodina je tek posle petog meča došla do titule u duelu sa Crvenom zvezdom, a navijačima Novog Pazara ostaje da žale što njihovi mezimci nisu stigli do finala plej-ofa. Razlog više leži u činjenici da Novi Pazar ove sezone nikako nije ležao Vojvodini, a što se najbolje videlo u finalnom kup meču.

Iz sezone u sezonu bili su sve jači i bolji, ali da će dosegnuti visine na kojima jesu to ni najveći optimisti nisu mogli da predvide. Trofej pobednika Kupa Srbije je u Novom Pazaru. Neverovatan, veličanstven, svevremenski, jedinstven i teško ponovljiv rezultat, za sve, osim možda za njih – odbojkaše Novog Pazara. Osvojen je bez zaobilaznica i prečica, na najteži mogući način, preskakanjem najviših prepreka u liku odbojkaških brendova zemlje Srbije – Crvene zvezde i Vojvodine.

Bio je Pazar na dobrom putu da priredi prvorazrednu senzaciju i u Kupu Cev. Da ne beše Ristićeve tehničke greške u završnici četvrtog seta možda bi Dante i Paok u zlatnom setu završili u paklu Soluna. U prvenstvu su igrali finale pre finala, četiri fenomenalne utakmice od kojih je većina završena, kako mnogi vole da kažu, na jednu loptu. Do pre samo nekoliko godina ukoliko bi u iole smislenijem razgovoru sa vanrednim poznavaocima sporta neko, ko nije vođen isključivo pristrasnom navijačkom obojenošću lišenom svake argumentacije, došao i na pomisao da upoređuje Zvezdu i Novi Pazar, takav optimista ozbiljno bi rizikovao da bude podvrgnut podsmehu. Veličina Crvene zvezde, u svim sportovima, u odbojci posebno, dozvoljava mogućnost da je pobedite jedanput, dvaput, ali da joj možete prići toliko da joj ugrozite primat i oduzmete jedan od dva najznačajnija trofeja, to jeste fenomenalan uspeh.

Crvena zvezda nije osvojila još jednu titulu odbojkaškog šampiona, provukla se u mečevima sa Novim Pazarom i zato ostaje žal što se u tom finalu nije našao Novi Pazar. Analiziraće se još dugo zašto je jedna lopta odlučila finalistu plej-ofa, kad je sve moglo da se završi na drugačiji i jednostavniji način. I pre će biti da je pobednika odredio drugi u seriji mečeva, nego jedna lopta. Meč za titulu Novi Pazar neće igrati zbog izgubljene druge utakmice u Pendiku. Ničega ne bi bilo da nije došlo do tog neviđenog pada u drugom, trećem i četvrtom setu tog duela. Imao je Pazar sve, dobijen prvi meč i herojski izvučen prvi set drugog meča i samopouzdanje. Niko brže nije predao nekom drugom samopouzdanje, nego Pazar – Zvezdi. Bilo je na izvol’te. Nikako drugačije se ne da objasniti ono što se dogodilo u četvrtom setu drugog meča. Vođstvo od 21:16, Stefanovićevi momci su prokockali predajući samopouzdanje Blagojeviću i ostatku crveno-belog tima.

Lepo zvuči frazeološki izraz – jedna lopta. Besmisleno je ako ovaj fantastični sportski triler ostane u sećanju kao meč koji su jedni dobili, a drugi izgubili zbog jedne lopte. Mnogo je onih koji će i bukvalno duele Pazara i Zvezde pamtiti po tom iz kontre lošem dizanju Zatrića za Ristića, poenom koji je Beograđane odveo u finale, a Pazarce na ferije. Jedna lopta je u stvari više lopti. Rasplet nije došao sa poslednjim potezom. Ne bi te lopte ni bilo, da Radosavljević nije lagano izblokiran za 7:5, ili da Lopar nije dodirnuo nogom mrežu, a sudija video nešto što je malo njih videlo ili je video ono što je želeo da vidi – za 11:8, ili da je Hamzagić nešto ranije bio koncentrisaniji, pa da ne dozvoli liberu Jevtiću da se upiše među poentere. Ovi i mnogi drugi poeni su to što svi danas zovu – jedna lopta. To potvrđuje i sada već bivši trener Novog Pazara, Saša Stefanović. ,,Mnogo lopti je Zvezdu dovelo do 14:11 u petom setu. Hamza Zatrić nije se nalazio na svojoj prirodnoj poziciji, pa je još bio nezagrejan. To što se njemu desilo svakom može da se dogodi. Zbog drugih lopti, a ne te lopte smo izgubili seriju”, jasan je Stefanović.

Novi Pazar nije slabiji sastav od Crvene zvezde. To su sve vreme tvrdili i iz Crvene zvezde. Saša Stefanović je ovako video dve ekipe.”Oba tima imaju svoje dobre strane i mane. Nesporno je da je na našoj strani bio individualni kvalitet. Jedan ili dva naša igrača po pozicijama koje igraju su bolja od Zvezdinih. NJihova prednost je kompletan tim. Kad to kažem, mislim na veći fond igrača, samim tim i širi izbor taktičkih poteza. Bili su u prilici da vrše češće izmene i da se odmor pojedinih igrača ne oseti u njihovoj igri. Zvezda nije imala tako mnogo opterećenje na dijagonali, tehničar – korektor. Ona je kod nas iznela, pa skoro sve utakmice. U ovoj seriji se osetio zamor, pre svega, kod Šormaza. To ne znači da sam nezadovoljan njegovom igrom. Naprotiv, bio je naša najveća prednost u odnosu na sve ostale“, kaže Stefanović.

Kod svih ostaje žal što fantastična sezona kojom su premašena i najmaštovitija nadanja nije završena još jednim finalom. Temelji, a to su tim, ambijent u timu, igra, igra za Crvenu zvezdu, igra za Vojvodinu, sve je postojalo i da nije bilo te druge utakmice, sve bi to došlo do izražaja. Zvezda je do drugog seta drugog meča izgledala kao bokser koji zna da zada udarac, ali uvek jedan manje. Kao neko ko je svestan da je protivnik za nijansu jači i kao takav se ne može pobediti boljom igrom, novom idejom ili lukavstvom. Ne postoji nezgodniji rival od onog koji ima veliko ime, a nema velike igrače, što je današnja Crvena zvezda. Jedino što timu sa takvim atributima preostaje jeste čekanje da protivnik pobedi sam sebe. To se i dogodilo.

Biće Pazar što i dosad

Tim Novog Pazara više nikada neće igrati u sastavu koji je dotakao sam vrh u Kupu Srbije i podnožje u šampionatu. Još uvek nije poznato ko od igrača ostaje ili odlazi, sigurno je da će i jednog i drugog biti. Ono što se već zna, a dokaz je zrelosti i stabilnosti kluba, to je ime novog trenera. Novi Pazar se zahvalio na saradnji Saši Stefanoviću, koji od 11. maja nije više prvi trener, ne zato što su klupski čelnici mislili da je u sezoni za sva vremena mogao da dogura još dalje u prvenstvu, bar tako je rečeno, već zbog želje da se prilika da sada već bivšem igraču i kapitenu Hamzi Zatriću (36). Verovatno najbolji odbojkaš Novog Pazara svih vremena završio je igračku karijeru, zvanični oproštaj imaće u meču Superkupa između šampiona Vojvodine i osvajača kupa Novog Pazara i odmah počinje trenersku. Prilikom preuzimanja šefovske palice, Zatrić je, između ostalog, rekao da se ne plaši posla.

– Nakupilo se mnogo igračkog iskustva, što nije bez značaja za početak trenerske karijere. Radio sam sa najvećim trenerskim imenima sa ovih prostora, Veskom Vukovićem i Zoranom Gajićem, bolja preporuka za novi početak ne postoji. Pokupio sam dosta znanja od njih i ostalih trenera s kojima sam sarađivao, a uneću i novitete. Ukoliko zadržimo većinu igrača iz protekle sezone, a ja se nadam da hoćemo, biće Pazar na dosadašnjem nivou i bolji, kazao je novi trener odbojkaša Novog Pazara.

POLUFINALE PLEJ-OFA

NOVI PAZAR – CRVENA ZVEZDA 1:3

NOVI PAZAR – Crvena zvezda 3:2 (25:21, 20:25, 24:26, 25:17, 16:14)

NOVI PAZAR – Crvena zvezda 1:3 (25:23, 17:25, 18:25, 21:25)

Crvena zvezda – NOVI PAZAR 3:1 (23:25, 25:21, 25:16, 25:18)

Crvena zvezda – NOVI PAZAR 3:2 (25:22, 23:25, 25:20, 19:25, 15:13)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari