Otvorene zimske paraolimpijske igre 1

Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu pred 30.000 gledalaca otvorene su XII. zimske paraolimpijske igre na kojima će nastupiti rekordnih 567 sportista iz 48 zemalja .

ZPOI će trajati do 18. marta, a najviše predstavnika imaće Amerikanci koji su u Koreju doputovali sa 82 sportista.

Na Igrama će nastupiti i 30 ruskih paraolimpijaca, ali kao „Neutralni paraolimpijski sportisti“ (NPA), dok su Severna i Južna Koreja na svečanom defileu sportista izašle posebno, a ne pod jednom zastavom kao na nedavnim olimpijskim igrama.

„Odluka je donesena nakon ‘prijateljske i pozitivne’ rasprave čelnika saveza. Premda smo razočarani takvom odlukom, moramo je poštovati,“ kazao je predsednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC)  Endru Parsons, prenosi Jutarnji list.

Zimske paraolimpijske igre službeno je otvorio južnokorejski predsednik Moon Jae-in, dok je predsednik IPC-a poručio paraolimpijcima da nastave sanjati.

„Nastavite se boriti, igrajte pošteno, zabavite se i nastavite pomerati svoje granice. Međutim, pre svega nastavite sanjati i ostvarite svoje snove, jer putovanje sportista započinje snom,“ rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari