Ovo je tim za gornji deo tabele 1

Ko bi rekao da je pre samo tri godine Novi Pazar igrao tek u drugom odbojkaškom razredu Srbije, a danas je jedan od najozbiljnijih kandidata za najviši plasman u elitnoj ligi.

Godina 2013. mogla bi se smatrati za onu u kojoj pokrenuta usredotočena sportska kampanja – za Novi Pazar na najvećoj odbojkaškoj sceni u zemlji. U jesen te godine u klubu odlučuju da za trenera imenuju mladog i do tada malo poznatog Zaječarca – Sašu Stefanovića.

Od oktobra do decembra sve je štimalo i izgledalo je da ne postoji nijedna prepreka da se do cilja dođe u laganom hodu. Onda se nenadano dogodio poraz od Inđije u Pendiku, što je bio signal za nestrpljivo vođstvo kluba da brže – bolje prekine saradnju sa Stefanovićem.

Četiri meseca kasnije, predvođen Brankom Kovačevićem, Novi Pazar će, baš u Inđiji, proslaviti najveći uspeh u istoriji kluba, ulazak u Superligu. Utakmicom sa Ribnicom ( nedelja, Pendik 18:00) ,,plavi“ otvaraju svoje treće poglavlje u najjačoj ligi Srbije. Sa klupe će ih ponovo voditi Saša Stefanović. NJegovo ustoličenje za prvog čoveka struke predstavlja logičan sled okolnosti, jer ovaj 38 – godišnjak važi za trenera u usponu. Sa sastavom Niša, prošle sezone, bio je viđen kao jedan od kandidata za kratku avanturu u ligi, a na kraju je osnovni deo završio na četvrtom mestu, ispred Partizana, usput pobedivši Novi Pazar u oba meča:
– Povratak u Novi Pazar doživljavam kao ličnu satisfakciju. U odnosu na moj prvi boravak ovde vidno se napredovao na svim poljima, Novi Pazar je stabilan u finansijskom, organizacionom i igračkom pogledu. Rečju- ovo je ozbiljan klub.

Kada sam pre tri godine odlazio to nisam učinio tako da zalupim nogom o vrata. Sve kontakte i prijateljstva sam održao, a radom u drugim klubovima se potvrdio i mislim, zaslužio drugu šansu. Sve to zajedno, pomalo je doprinelo povratku u Pazar. Ovim sam zaokružio jedan od značajnijih perioda u trenerskoj karijeri.

Verujte, čast je raditi u ovakvoj sredini. Bio je i red da dođem u klub u kojem postoji veliki pritisak, što u Nišu nije bio slučaj. Naravno, velike su i obaveze, ali svi koji u sportu želimo nešto značajno da postignemo tome i težimo. Novi Pazar je kao i ja sazreo, zato mislim da je ovo pravi trenutak da zajedno pokušamo da napravim više nego je do sada urađeno, a već je mnogo toga postignuto. Klub je za kratko vreme postao interesantan za naše najbolje igrače i trenere. Iskreno, nije mala stvar voditi tim u kojem su pre mene radili – Branko Kovačević, Dragan Bonić, Milan Gršić i Milorad Kijac, pohvalno o Pazaru zbori Stefanović.
Visoko pozicioniran na odbojkaškoj mapi, Novi Pazar posle četvrtog i trećeg mesta u dva jedina šampionata u kojima je učestvovao, u ovaj ulazi ciljajući još veće domete.

Realno je da mu je mesto u moćnoj grupi četiri, uz Crvenu zvezdu, Partizan i Vojvodinu, skoro pa zagarantovano:
– Imamo dobar tim. Ne bih se usudio da prognoziram bolji plasman od fenomenalnog trećeg mesta iz prošle sezone. Dugo je prvenstvo i mnogo faktora odlučuje o krajnjem rezultatu. Voljni momenat je tu, a to donosi velike igre i rezultate. Mi jesmo tim za gornji dom tabele, kome je, ipak, najvažnije da u plej – ofu bude u najboljoj formi, precizan je trener Novog Pazara. Odlasci i dolasci igrača obeležili su početak i ove sezone. U timu više nisu, Radiša i Nemanja Stevanović, Kapur, Radović, Novoselac, Bulatović i Brzaković, ali su tu, povratnici Hamzagić i Ristić, te Šormaz, Lopar i Radosavljević:

– U potpunosti sam zadovoljan igračkim kadrom. Možda smo i kvalitetniji nego što smo ranije bili. Imali smo dosta jakih provera, ali još nismo dostigli nivo koji želim. Bitno je da nismo limitirana ekipa, već sastav koji ima dosta prostora za napredak. Moj posao je da kroz razrađen sistem dođem do ekipe kakva nam treba. U tom delu izuzetnu važnost igra timska psihologija. Pažljivo sam radio u tom pravcu i obrisi takvog rada nadam se da će doneti rezultate kakve svi želimo. Iz tog razloga sam najmlađim i najtalentovanijim igračima u ovom periodu pružao priliku da osete šta znači igrati utakmice sa Crvenom zvezdom, Radničkim i Ribnicom. Bez obzira što je reč o prijateljskim utakmicama na njima se mnogo toga da naučiti. To je način da klub i pre nekog normalnog roka dobije igrače na koje će u budućnosti moći da se osloni, a Prušević, Bekrić, Simić i Oković jesu prava Pazarova budućnost, konstatuje Stefanović. Pred svaki šampionat lista favorita je uvek ista – Crvena zvezda, Vojvodina i Partizan. Dobar deo trenera u taj krug svrstava i Novi Pazar.

-Opet ćemo imati tim kadar da uđe u neki od evropskih kupova. Čeka nas neizvesno prvenstvo u kojem ne vidim izrazitog favorita. Šampionski sastav Zvezde ostao je bez nekolicine nosilaca igre, ali videlo ste u duelima sa nama da je to i dalje vrlo jak tim, isto se odnosi na Vojvodinu i Partizan. Imena ne igraju, to je važno da svi znamo. Setite se Vojvodine i njenog sastava iz prošle sezone. Da se izrazim košarkaškom terminologijom, to je bio ol – star tim. Ko bi mogao i da pretpostavi da ništa neće osvojiti. Nikada nisam bio pristalica velikih imena po svaku cenu. Čvrsto se držim principa da dobar tim čini kombinacija dva kvaliteta, ljudskog i igračkog. Tako sam radio u Nišu i uspeli smo, ne vidim da postoji razlog da menjam nešto što se pokazalo kao dobro, jasan je Stefanović.
Na kraju, Saša Stefanović, nije zaboravio da apeluje na navijače Novog Pazara. „Ovo je nova ekipa. Ima takve karakteristike da im je podrška publike vrlo važna. Naklonost će umeti da vrate na najfiniji način, zato bih sve koji vole odbojku i klub pozvao da dođu sutra i na svaku sledeću utakmicu i podrže ove momke. Obećavam da niko neće zažaliti za vremenom provedenim u Pendiku“, reči su novog – starog trenera Novog Pazara Saše Stefanovića.

 

Zaječarac, Nišlija, Kragujevčanin i Pazarac

Saša Stefanović je rođen 17. maja 1978. godine u Zaječaru. Do odlaska na studije igrao je u Prvoj B ligi za OK Zaječar. Uporedo, studirajući DIF u Nišu, aktivno je nastupao za OK Niš, koji se u to vreme klackao između Prve i Druge lige. Igrao je na mestu tehničara i nosio kapitensku traku. Radio je kao trener mlađih kategorija niškog kluba As, iz kojeg su između ostalih potekli Stojković i Pejčić, odbojkaši koje je novopazarska publika imala priliku dobro da upozna. Jedan period proveo je i u ženskoj odbojci, kao trener niških klubova Naisusa i Studenta, s ovim poslednjim izborio je ulazak u Prvu ligu. A u vreme selektorovanja Zorana Kovačića priključio se i radu sa ženskom juniorskom reprezentacijom Srbije. U seniorskoj odbojci, osim Niša i Novog Pazara, stigao je i do Irana i tamošnjeg Šahdara iz Urmije, u kojem je 2012. godine radio kao pomoćnik prvom treneru Draganu Đorđeviću. Već nekoliko godina stalno je nastanjen u Kragujevcu.

„Gigin“ trofej u vitrini Novopazaraca

 

Osvajači 10. Memorijalanog turnira ,,Aleksandar Gigiović – Giga“ u Kragujevcu su odbojkaši Novog Pazara. U svom prvom učešću na takmičenju u čast rano preminulog, u 24 godini, odbojkaša Radničkog, Novopazarci su svoje prvo učešće okončali sa dve ubedljive pobede. U polufinalu pobeđen je slovački tim Spartak Komarno, u čijem sastavu je igrao i bivši Pazarov igrač Nemanja Stevanović, sa 3:0 (25:16, 25:16, 25:19). U finalu, tim Saše Stefanovića, bio je bolji od domaćina Radničkog, takođe, sa 3:0 (25:23, 25:23, 25:18). U obe utakmice u ekipi pobednika najbolji utisak ostavio je korektor Irfan Hamzagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari