Ovo se neće pamtiti za 20 godina 1Utakmica Liverpul - Bajern Foto: Beta/ AP Dave Thompson

Rezultatski mršavo, igrački solidno u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona između Liverpula i Bajerna, odnosno Liona i Barselone.

Oba meča odigrana su bez golova, što je najmanje očekivani rezultat, s obzirom na stil igre koji neguju velikani svetskog fudbala. I u Liverpulu, kao Lionu, bilo je pregršt prilika, ali je posle najnepopularnijeg rezultata jasno da će Bajern i Barselona biti u boljem položaju prilikom revanša u Nemačkoj, odnosno Španiji.

Liverpul se suočio sa koncepcijski organizovanom ekipom, koja ne samo u očima trenera Nika Kovača, posle turbulentnog starta sezone, igra sve bolje i smislenije. Koman i Gnabri po bokovima zadavali su dosta problema odbrani domaćina, u kojoj se i te kako osetilo neigranje sjajnog Van Dajka, kao i Dejana Lovrena. Napadački, Liverpul je najbolje šanse imao preko Manea i Salaha. Delom sigurno i zbog virusa, Firmino nije bio dovoljno opasan i na ivici ofsajda, iako su liniju u odbrani Bajerna držali nedovoljno brzi Humels i Zule. Samo dva šuta u okvir gola rivala, kao i manji broj kompletiranih pasova (403), ilustruju koliko je Liverpul imao tegoba da organizuje igru po svojoj volji.

– Nisam egzaltiran, ali mislim da je utakmica bila potpuno OK što se nas tiče. Otežali smo sebi život lošim završnim pasom. Tako smo upropastili 10 do 12 obećavajućih akcija. Pred golom se nije dogodilo mnogo toga, imali smo neke svoje momente i tada je trebalo da damo gol. Sačuvali smo mrežu bez Van Dajka, što je vrlo važno. Rezultat je OK, najbolji mogući remi u prvom meču. Sigurno je da treba da igramo bolje, ali smo napravili bazu iz koje možemo da tražimo prolaz u četvrtfinale – mišljenja je Jirgen Klop.

Neposredno pred prvi susret osmine finala, iz Bajerna su mudro obavestili javnost da su 2008. bili nadomak dogovora sa Klopom u vezi sa preuzimanjem prvog tima Bavaraca, što je nemačkog stručnjaka primoralo da izjavi kako na velikana iz Minhena gleda kao na isključivo sportskog rivala. Konstatacija koja sigurno nije obradovala navijače Borusije iz Dortmunda, uprkos tome što je po preuzimanju „milionera“ Klop osvojio dve duple krune u sezonama 2010/11, odnosno 2011/12 i igrao finale Lige šampiona 2013.

– Iskreno, ne sećam se nijedne šanse koju su napravili fudbaleri obeju ekipa u drugom poluvremenu. U tom kontekstu, ovo nije bila utakmica na nivou Lige šampiona u kojoj će se pričati kroz 20 godina – iskren je bio Klop.

Barselona je mogla, neki će reći i morala da završi posao već u Lionu. Ni 24 pokušaja, pet u okvir gola i 622 kompletirana dodavanja nisu bili dovoljni Kataloncima da makar jednom pogode gol domaćina, koji je pak iz dva šuta u okvir jednom pogodio prečku. Martin Terir, 21-godišnji vezista koji je ove sezone stigao iz Strazbura, inače ponikao u čuvenoj i cenjenoj školu Lila, bio je vrlo raspoložen protiv Katalonaca. On je i sjajnim šutem sa distance ugrozio Ter Štegena, a do kraja utakmice imao je još jednu solidnu priliku. Valverde je i u Lionu dobio potvrdu da je Barseloni ove sezone potrebno mnogo prilika da bi postigli gol, što bi moglo, baš kao i prethodne takmičarske godine, preskupo da se odrazi po njihove ambicije u Ligi šampiona.

Nemoć Luisa Suareza

Razloge neefikasnosti u Ligi šampiona u Barseloni bi mogli da pronađu i u jednom bizarnom podatku. Gostovanje Lionu bilo je čak 16. u najelitnijem rangu takmičenja na kojem Urugvajac nije postigao gol. Suarezova golgeterska agonija na gostovanjima počela je sada već davne 2015. godine, protiv BATE Borisova. Od tada naređale su se još utakmice protiv Arsenala, Atletiko Madrida, Borusije Menhengladbah, Seltika, Mančester Sitija, Pari Sen Žermena, Juventusa, zatim lisabonskog Sportinga, Olimpijakosa, opet Juventusa, Čelsija, Rome, Totenhema, Intera i Liona na kojima Suarez ne zna kako da nađe put do mreže.

Rezultati osmine finala

Mančester junajted – PSŽ 0:2

Roma – Porto 2:1

Totenhem – Borusija D. 3:0

Ajaks – Real 1:2

Lion – Barselona 0:0

Liverpul – Bajern 0:0

Šalke – Mančester siti 21.00

Atletiko – Juventus 21.00

 

Revanši 1/16 finale LE

Sevilja – Lacio sinoć (1:0)

Arsenal – BATE 18.55 (0:1)

Dinamo Zagreb – Plzenj 18.55 (1:2)

Ajntraht – Šahtjor 18.55 (2:2)

Napoli – Cirih 18.55 (3:1)

Salcburg – Briž 18.55 (1:2)

Valensija – Seltik 18.55 (2:0)

Viljareal – Sporting 18.55 (1:0)

Zenit – Fenerbahče 18.55 (0:1)

Bajer – Krasnodar 21.00 (0:0)

Benfika – Galatasaraj 21.00 (2:0)

Betis – Ren 21.00 (3:3)

Čelsi – Malme 21.00 (2:1)

Dinamo Kijev – Olimpijakos 21.00 (2:2)

Genk – Slavija 21.00 (0:0)

Inter – Rapid 21.00 (1:0)

* u zagradama su rezultati prvih mečeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari