Pantelić može biti v. d. do kraja mandata 1Foto: STARSPORT

Odlazak Slaviše Kokeze sa mesta predsednika nije garancija da će Fudbalski savez Srbije uskoro dobiti novog prvog čoveka.

Izbor novog predsednika u slučaju ostavke nije jasno definisan Statutom FSS i teoretski bi Marko Pantelić kao potpredsednik na koga su preneta ovlašćenja mogao da vodi Savez sve do redovnih izbora 2023. godine.

Na sajtu FSS objavljeno je da je Izvršni odbor tek u četvrtak zasedao kako bi konstatovao da Kokeza nije predsednik i kako bi na potpredsednika bila preneta ovlašćenja i njegovo ime bilo upisano kao ovlašćenog predstavnika u evidenciji Agencije za privredne registre.

Napomenuto je i da je usvojen finansijski plan za 2021, da je doneta odluka o snimanju utakmica mlađih kategorija (omladinske i kadetske lige) u cilju popravljanja regularnosti takmičenja, kao i da će Savez ugostiti u svojim fudbalskim kampovima 30 dece sa Kosova i Metohije. Izbor novog predsednika, barem po zvaničnom saopštenju, nije ni pomenut.

A i zašto bi…

Statut ionako nije ni predvideo rokove za pravni vakuum koji je nastao ostavkom prvog čoveka.

Tokom donošenja sadašnjeg Statuta vođeno je računa da se sve strukture u FSS stave pod vlast jednog čoveka, pa verovatno tada niko nije ni razmišljao da bi taj jedan čovek ikada samoinicijativno napustio funkciju pre isteka mandata.

Novog predsednika Saveza mora da izabere Skupština.

U članu 42. Statuta FSS kaže se da „Izvršni odbor ili predsednik mogu sazvati vanrednu Skupštinu u bilo koje vreme ako interesi FSS to zahtevaju“.

Potom je naveden rok od 30 dana u kome se vanredno zasednje mora održati.

Međutim, u Statutu ne postoji rok koji bi trebalo da teče od momenta ostavke predsednika do sazivanja Izvršnog odbora tim povodom i zakazivanja Skupštine, kao i kada se mora osnovati Odbor za sprovođenje izbora, zavisno od toga da li će se možda održati izbori na svim nivoima.

U praksi to znači da Izvršni odbor može vanrednu Skupštinu zakazati na leto, za šest meseci, za godinu dana ili možda čak i nikada, odnosno tek 2023. godine kada aktuelnom sazivu ističe redovni mandat.

Sudeći po prvim koracima koji su preduzeti na prvom Izvršnom odobru posle Kokezine ostavke, očigledno je da izbor novog predsednika nije prioritet.

Zanimljivo je i to da Izvršni odbor FSS, koji je većinski izabrao Kokeza, što mu je takođe omogućio sadašnji Statut, nije našao za shodno da Skupštini ponudi kolektivnu ostavku.

Ono što dodatno zabrinjava je to što čak ni delegati u Skupštini nisu našli za shodno da traže vanredno zasedanje povodom izbora novog predsednika.

Po Statutu je dovoljno da trećina delegata podnese iz bilo kog razloga zahtev i Izvršni odbor je dužan da vanredno zasedanje sazove u roku od 30 dana.

Međutim, delegati u Skupštini nisu smatrali valjanim razlogom ni da traže zasedanje kada je prvi čovek FSS privođen i protiv njega javno od ministra policije Aleksandra Vulina iznošena optužba da je umešan u planiranje atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zbog toga ne čudi ni što sada ne traže zasedanje kako bi se izabrao novi prvi čovek Saveza, već čekaju da im „spoljni faktor“ kaže šta i kako treba da glasaju kada to dođe na red.

Pravnici smatraju da bi od dana podnošenje ostavke predsednika do konstatovanja iste uobičajeni rok bio 15 dana, odnosno još 30 za održavanje Skupštine (ukupno 45 dana).

Ovako ćemo čekati leto ili jesen, odnosno momenat dok neko drugi, verovatno iz vrha države, odluči da li će samo biti izabran novi predsednik ili će vanredni izbori biti raspisani na svim nivoima u FSS.

U  međuvremenu se podugačkoj listi imena nezvaničnih kandidata za predsednika u medijima pridodalo i ime sportskog direktora Crvene zvezde Mitra Mrkele.

Pre njega su na toz poziciji već viđeni i Nemanja Vidić, Nebojša Leković, Zvezdan Terzić, Vladan Lukić, Zoran Laković…

Nema dileme da će, ko god da bude izabran, biti samo „Kokeza umesto Kokeze“ ukoliko i u Statutu i svim strukturama FSS ne dođe do radikalnih promena.

U junu protiv Japana i Jamajke

Reprezentacija Srbije igraće zakazala je u junu dve prijateljske utakmice u Kobeu (Japan). „Orlovi“ će 7. i 11. juna igrati protiv domaćina Japana, a potom i sa Jamajkom. Pretpostavlja se da će se selektor Dragan Stojković Piksi na dalekom istoku osloniti na igrače na koje nije računao u prva tri meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Menadžerima od Partizana 1,6 miliona evra

Fudbalski savez Srbije saopštio je da su domaći klubovi u proteklih godinu dana menadžerima na ime provizije za transfere fudbalera isplatili oko 2,7 miliona evra. Partizan je menadžerima isplatio najviše, ukupno 1,6 miliona, dok je Crvena zvezda isplatila oko milion evropskih novčanica. Najveću zaradu imala je agencija „ND Sports Group“ koja je na ime transfera Filipa Stevanovića iz Partizana u Mančester siti dobila 520.000 evra, a dobiće naknadno još 120.000 evra kada crno-belima legne prva rata od „građana“. Od Crvene zvezde je najveću proviziju u iznosu od 206.000 evra dobila agencija „IP Consulting“ za transfer Filipa Falka. Za isti transfer dobio je 80.000 evra i Miroslav Stamenković koji je naveden kao posrednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari