Partizan dočekuje svog velikog dužnika Napredak 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Da može da bira, posle tri remija u četiri poslednja kola fudbalske Superlige, četvrtoplasirani Partizan sigurno ne bi odabrao Napredak za protivnika u derbiju 13. kola domaćeg prvenstva, ali kako je raspored ranije skrojen mora ove subote da ugosti svog višestrukog dželata iz prošle sezone – Napredak.

I proba da se revanšira Kruševljanima za dva remija (2:2, 1:1) na istoj adresi i jedan poraz u gradu pod Bagdalom (2:1).

Nedavna Kup pobeda protiv Zemuna popravila je malo klimu među crno-belima, ali nikome nije svejedno što se u situaciji kada se kaska prevelikih devet bodova za Crvenom zvezdom mora u klinč sa izabranicima Milorada Kosanovića, čija je taktika poslednjih godina večite rivale iz Beograda često ostavljala bez bodova. Iskusni stručnjak kaže da sadašnji Partizan „ima zanimljiv koncept igre“, ali to ne olakšava posao njegovom mladom kolegi Zoranu Mirkoviću, obaška što trener „parnog valjka“ ima gomilu kadrovskih problema u ionako limitiranoj ekipi. Osim duže odsutnih Zorana Tošića i Zlatana Šehovića ne može da se osloni ni na sveže povređeni tandem startera Aleksandar Šćekić – Danilo Pantić, ispalih iz stroja u poslednja dva meča. Zbog toga mora da posegne za novim imenima i rešenjima, pri čemu će najzanimljivije biti videti kome će poveriti posao glavnog kreatora akcija i čestog realizatora u duelu sa šestoplasiranim sastavom, čija defanziva u dobroj meri zavisi od bivših Partizanovih igrača Nikole Petrovića (golman) i njegovog prezimenjaka Nemanje (levi bek).

Vodeća Crvena zvezda posle očekivano neuspelog gostovanja u Liverpulu u 3. kolu Lige šampiona odbranu titule nastavlja drugog dana vikenda, na terenu šabačke Mačve, na čijoj trenerskoj klupi bi trebalo da debituje nekadašnji igrač Partizana i trener mlađih kategorija crveno-belih Darko Tešović. Strateg gostiju Vladan Milojević sigurno će pribeći ustaljenoj praksi masovnog rotiranja igrača, ali vodeći računa da mu se ne ponovi iznenađenje iz četvrtfinala prošlog Kupa, kada su Šapčani na penale prošli dalje. Dve prvenstvene pobede iz sezone 2017/2018. tu su ipak da podsete ko je apsolutni favorit na ovom susretu. Sa osam pobeda i samo jednim porazom od početka SL, prvi pratilac crveno-belih niški Radnički u istoj je koži protiv Rada, a veće šanse na papiru ima i Čukarički, iako Radnik ume da bude nezgodan u svojoj Surdulici, pogotovo što su „brđani“ u prošlom krugu savladali Vojvodinu. Posrnuli Novosađani imaju idealnu priliku za „vađenje“, jer im dolazi već prežaljeni superligaš – vranjanski Dinamo, Voždovac će gledati da se posle dva vezana kiksa trgne u beogradskom okršaju za Zemunom, dok će u malom vojvođanskom derbiju snage odmeriti Bačka i Proleter.

Raspored i tabela

subota

Zemun – Voždovac 13.00

Partizan – Napredak 16.00

Rad – Radnički 16.00

Radnik – Čukarički 16

Vojvodina – Dinamo 16.00

Bačka – Proleter 18.00

nedelja

Mačva – Crvena zvezda 16.30

Mladost – Spartak 18h

Tabela: Crvena zvezda 34, Radnički 27, Čukarički 25, Partizan 25, Mladost 19, Napredak 18, Proleter 17, Vojvodina 15, Mačva 13, Bačka 13, Rad 13, Voždovac 12, Zemun 9, Radnik 9, Spartak 9, Dinamo 7.

FOTO: Starsport

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari