Partizan razbijen u Zadru, Božić i Drežnjak raštimovali Parni valjak 1foto:ABA liga/Zvonko Kucelin

Osetno izmoreni posle duplog programa Evrolige, košarkaši Partizana doživeli su večeras u Zadru najteži abaligaški poraz od starta sezone (84:68) čak četvrti u 13 kola.

U želji da se što bolje odmore i pripreme za jedno vrlo zahtevno gostovanje, crno-beli su posle meča sa Realom direktno iz Madrida krenuli za Zadar.

U surovom ritmu, večerašnji duel bio je čak peti u poslednjih deset dana za pulene Željka Obradovića koji su naleteli na izuzetno motivisanu ekipu iz Dalmacije.

Zadrani su tradiocionalno veoma neugodni kao domaćini, a pogotovo kada odmorni i inspirisani nalete na najvećeg regionalnog favorita poput Partizana.

Crno-beli su opterećeni umorom ali i zbog činjenice da već imaju tri regionalna poraza pod povećanom dozom pritiska konstantno radili na tome da uspore ritam utakmice u dupke punoj dvorani „Krešimir Ćosić“.

U uvodnim sekvencama bilo je jasno da Zadrani neće odstupiti od svojih principa igre koji su uslovljeni time da osim Karla Žganeca nemaju standardna rešenja na mestu centra.

Partizan se sve vreme suočavao sa time da mora da juri razliku koja je već pred kraj uvodne četvrtine sve više poprimala formu dvocifrene (20:13).

U brzom ritmu, domaćin je uspešno gađao u leđa odbranu crno-belih a posebno su se u tome isticali Ramljak (15p), Drežnjak (25p) i Božić (26p,9as,9sk), trenutno najdominantniji igrač u ABA ligi.

Doduše, korpulentni košarkaš koji je u poslednjih mesec dana dva puta ostvariovao tripl-dabl učinak nije od starta bio „našpanovan“ ali je Partizan defanzivno imao mnogo problema prilikom širenja igre i akcija domaćina iz uručenja.

Istovremeno, dugo su se crno-beli mučili u šutu sa distance. Osim Vukčevića gotovo do poluvremena nijedan drugi košarkaš Partizana nije mogao da pogodi sa distance.

Na suprotnoj strani, Drežnjak je u tom segmentu delovao kao da je preko leta radio sa Redžijem Milerom.

Iznerviran igrom svojih pulena, Obradović je već u prvoj četvrtini izrotirao jedanaest igrača, zatraživši tajm-aut već posle nepunih 90 sekundi.

Osim Doužera i Vukčevića dugo je srpski velikan tražio još jednog raspoloženog igrača.

Igra preko niskog posta nije funkcionisala, uprkos tome što je Zadar na centru najranjiviji.

Kaminski i Kaboklo, pre svega, na niskom postu nisu napravili nikakvu prevagu, naprotiv.

Upravo je Drežnjak bio inicijator prve dvocifrene razlike na meču. Vezao je hrvatski košarkaš dve trojke posle otvaranja u širinu svestan da takve kretnje Vukčević defanzivno veoma teško brani (34:20).

Očekivalo se da Kevin Panter bude u temi, međutim od početka utakmice osećalo se da ima problema sa svežinom i snagom u nogama a tome je doprinela i veoma agresivna igra Ramljaka u odbrani.

Prve poene ubacio je tek pred kraj prvih 20 minuta, posle kojih je domaćin vodio sa 47:34.

Očekivano, crno-beli su u nastavku zaigrali mnogo agresivnije u odbrani. Usporili su ritam utakmice, naterali rivala da više igra poziciono što je dovelo do toga da sredinom deonice razliku smanje na svega šest poena (52:46).

Domaćin je za prvih šest minuta trećeg kvartala ubacio svega pet poena, ali Panter i saigrači momentum na svojoj strani nisu do kraja materijalizovali.

Prokockali su tri vezana poseda, Doužir je promašio dva slobodna bacanja posle kojih je Drežnjak ponovo zablistao u šutu sa distance.

Od prvih sedam hitaca za tri poena pogodio je čak pet, a njegova konekcija sa Božićem bivala je sve bolja kako se meč bližio kraju.

Trenutno najkorisniji igrač ABA lige izvanrendo je kreirao sa niskog posta, koristio je sjajno svoju snagu i solidnu leđnu tehniku a njegove povratne pasove uglanvom je Drežnjak pretvarao u poene sa distance.

Njih dvojica iskreirali su seriju 12:4 što je dovelo do toga da već početkom četvrtog kvartala domaćin povede sa, ispostaviće se kapitalnih 66:50.

Ni dva vezana tajm-auta Obradovića u kratkom intervalu ništa nisu promenili. Zadar je kod rezultata 70:50 na 8:20 već polako počeo da slavi, svestan da rival jednostavno nije u elementu i da u smislu svežine ne može da isprati nadahnute Dalmatince.

Da stvar po Partizan bude još teža, Doužir i Smailagić požalili su se na povrede kolena, odnosno skočnog zgloba  tako da je Partizan poslednjih šest minuta odigrao bez obojice.

U opštem sivilu Panter i Nanali delovali su nekarakteristično loše. Panter je meč završio sa svega šest poena, dok je njegov zemljak ubacio duplo manje.

Na 50 odsto šuta sa distance, domaćin je napravio veliku prevagu i u broju poena iz reketa.

Čak 22 poena više imao je u odnosu na Partizan (42:20) i na 19 timskih asistencija naneo je čak četvrti poraz crno-belih posle 13 kola regionalnog prvenstva.

Ujedno, bio je to prvi abaligaški posle 20. novembra i gostovanja Cedevita Olimpiji.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari