Partizan veruje u Megu 1Foto: Igokea/ Nenad Vuruna

Ostalo je još toliko malo do kraja regularnog dela ABA lige da se već sada može reći da polufinalne parove čine Crvena zvezda – Partizan, odnosno Cedevita i Budućnost.

Rokade na pozicijama dva i tri nisu toliko nemoguće, u preostala dva kola, koliko moguća promena na četvrtom mestu. Partizanu je ostala samo puka teorija, na osnovu koje bi Budućnost u ponedeljak trebalo da izgubi od Mege u Sremskoj Mitrovici, a crno-beli prethodno u subotu savladaju Igokeu, pa da već zapisani polufinalni parovi pretrpe promene. Istovremeno, Crvena zvezda će sa bezbrižne distance gostovati Zadru, dok Cedevita svoju sudbinu kuje u LJubljani protiv Olimpije, ekipe kojoj je opstanak u ABA ligi i te kako ugrožen.

U odnosu na dvomeč sa Cedevitom, Partizan bi u slučaju „bodovnog poravnanja“ sa ekipom Budućnosti završio na poziciji iznad, s obzirom na to da je bolji u međusobnom skoru. Poraz u večitom derbiju najverovatnije će imati težinu novih duela sa crveno-belima u borbi za finale ABA lige, baš kao i 2015. kada je Zvezda bila uspešnija i na kraju osvojila region u finalnoj seriji sa Cedevitom.

– Ostale su dve utakmice do plej-ofa i mi moramo već sada ući u koncentraciju koju te utakmice zahtevaju. Moramo podići nivo naše igre, a da bismo to uradili, moramo obratiti pažnju na svaki i onaj najsitniji segment, na svaki detalj – oprezan je i analitičan Andrea Trinkijeri, trener Partizana.

Crno-beli protiv Igokee neće moći da računaju na Aleksa Renfroa, koji je u večitom derbiju povredio skočni zglob, dok će Trinkijeri pokušati da prevashodno Radeta Zagorca vrati u takmičarski ritam. Stefan Janković je takođe rovit, ali s obzirom na pauzu i period rehabilitacije, utisak je da će Zagorcu minuti protiv Igokee biti preko potrebni. Nikola Janković je i na poslednjem debiju pokazao da polako „upija“ konture Partizanove igre i da naročito koristan može biti u visokom centralnom „piku“ i „šort rolu“.

– Pred nama su još dve utakmice do početka odlučujućih borbi i konačnog raspleta u ligi. Igokea je u prošlom kolu odigrala dobru utakmicu i zabeležila važnu pobedu protiv Mornara. Verujem da će protiv nas igrati rasterećeno i da će nam biti potrebna maksimalna koncentracija kako im ne bismo dozvolili da se iz te rasterećenosti raspucaju – poručio je Janković.

Aleksej Nikolić propustio je poslednja tri kola u ABA ligi, kao i završni turnir Kupa Radivoja Koraća u Nišu i njegov povratak na meču sa Igokeom još uvek je neizvestan. Partizanu će duel u Sremskoj Mitrovici biti takođe veoma važan. Mega je izvesno poslednji tim koji može ugroziti ambicije Budućnosti, međutim ako se pogleda uticaj finansijera „ljubičastih“ koji u redovima Podgoričana zastupa osam-devet igrača, scenario po kome bi puleni Jasmina Repeše izgubili u Sremskoj Mitrovici zaista je teško ostvariv.

Davidovac: Hvatamo ritam za plej-of

Crvenu zvezdu posle pobede u večitom derbiju protiv Partizana, očekuje još jedna izazov u ABA ligi – gostovanje u Zadru. Trener Crvene zvezde Milan Tomić na tradicionalno „vrućem“ gostujućem terenu u Dalmaciji na raspolaganju će imati kompletan igrački kadar: „Posle dužeg vremena ponovo imamo na raspolaganju kompletan sastav jer se Ognjen Dobrić vratio u trenažni proces“, poručio je trener Milan Tomić. Dejan Davidovac je napomenuo da će meč protiv Zadra biti prava priprema za izazove koje predstoje crveno-belima: „Imamo taj luksuz da ne moramo da razmišljamo o poziciji na tabeli, ali to ne menja činjenicu da ćemo takmičarski pristupiti utakmici u Zadru. Nismo ekipa koja kalkuliše, a to smo već pokazali. Idemo sa željom da pokušamo da ostvarimo još jednu pobedu“, poručio je Davidovac.

Pecarski u probranom društvu

Marko Pecarski dobio je poziv za veoma važan meč. Košarkaš Partizana učestvovaće 12. aprila na prestižnom duelu u Portlandu „Nike Hoop summit“, koji okuplja najbolje srednjoškolske igrače iz SAD i najtalentovanije mlade košarkaše ostatka sveta. Za Tim sveta osim Pecarskog, najkorisnijeg igrača Evropskog prvenstva za juniore prošle godine, nastupiće još 11 talentovanih igrača van SAD, starosti do 20 godina, a na put „preko bare“ krenuće sedam dana ranije, kako bi se pripremili za duel u Portlandu.

Raspored i tabela

21. kolo

subota

Zadar – Crvena zvezda 17.00

Partizan – Igokea 19.00

Cibona – Krka 21.00

nedelja

Olimpija – Cedevita 17.00

Mornar – FMP 19.00

ponedeljak

Mega – Budućnost 18.00

1. Crvena zvezda 19-1

2. Cedevita 14-6

3. Budućnost 14-6

4. Partizan 13-7

5. Mega 10-10

6. FMP 9-11

7. Cibona 8-12

8. Zadar 7-13

9. Igokea 7-13

10. Mornar 7-13

11. Olimpija 6-14

12. Krka 6-14

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari