"Penal čist kao suza": Srpska struka izričita u vezi regularnosti jedanaesterca na meču Argentine i Hrvatske 1EPA-EFE/Ronald Wittek

Bivše međunarodne sudije Miroslav Radoman i Milan Karadžić za Danas objašnjavaju zašto je kazneni udarac u korist Gaučosa u skladu sa pravilima fudbalske igre.

Dan posle ubedljive pobede Argentine (3:0) skoro jednako se priča i piše o dve stvari – golu i asistenciji Lionela Mesija, odnosno životnoj šansi fudbalskog maga iz Južne Amerike da na svom petom i zadnjem Mundijalu u karijeri konačno dođe do titule svetskog šampiona, te penalu kog je baš on realizovao u prvom poluvremenu, čime je krenulo slamanje otpora Hrvatske.

Majstorsko znanje omalenog 35-godišnjaka nikada nije bilo upitno, ali je zato jedanaesterac dosuđen zbog faula golmana Dominika Livakovića nad Hulijanom Alvarezom u šesnaestercu viceprvaka sa Mundijala od pre četiri godine digao veliku prašinu. U Hrvatskoj, čiji su reprezentativci i selektor već u prvim izjavama posle poraza okrivili Italijana Danijelea Orsata za odvođenje vode na jednu stranu vodenice.

„Situacija ne samo što nije bila sporna i diskutabilna već uopšte nije bila teška za suđenje, pa su reakcija i odluka sudije Orsata bile školski tačne i ispravne. Svako ima pravo da se ljuti posle poraza, čest je to slučaj sa gubitnicima, ali u ovom slučaju nema govora o tome da je arbitar pogrešio i time prelomio meč.

Sve je kristalno jasno. Igrač Argentine je prvi došao do lopte i sklonio je u stranu, verovatno u nameri da nastavi izglednu akciju kada zaobiđe golmana, ali je ovaj natrčao na njega i oborio ga, Bez da je dodirnuo loptu pre toga, jer mu je cilj bio sprečavanje gola. Arbitar je morao da dosudi penal i to je učinio sa puno autoriteta, videlo se po njegovom govoru tela da je apsolutno siguran u svoj izbor.

Još je pre toga uradio fantastičnu stvar, tako što je sačekao jednu sekundu da vidi hoće li lopta slučajno završiti u mreži, obzirom na to da gol uvek ima prednost u odnosu na kazneni udarac, pa je tek pošto se to nije desilo pokazao na belu tačku. Kolege iz VAR sobe su ga podržale svojom tzv. tihom proverom“, kaže nam Milan Karadžić, pa dodaje još jednu stvar.

„Hajde da obrnemo situaciju i zamislimo da je golman prvi došao do lopte, a protivnički fudbaler onako natrčao na njega. Da li bismo tada tražili faul nad golmanom ili bismo olako prešli preko toga? Naravno da bi ljudi osuli drvlje i kamenje na Italijana ako se ne bi oglasio. Ovako mu čestitam na odbrani profesije“, jasan je nekadašnji sudija sa međunarodnom karijerom.

I Miroslav Radoman je u svoje vreme delio pravdu na utakmicama van Srbije, kao Karadžić revnosno prati fudbal i slaže se sa svojim bivšim kolegom u proceni najkomentarisanije situacije od ovog mundijalskog utorka.

„Ovo što ću reći govorim kao bivši sudija, ali i kao višegodišnji golman Vrbasa u Drugoj ligi nekadašnje Jugoslavije. Nema mesta uzaludnoj polemici oko penala za Argentince. Zbog elementarne i proste stvari, a to je činjenica da Livakovićev kontakt nije bio posledica intervencije već sprečavanja kretnje rivalskog igrača.

Penal je čist kao suza, jer se Hrvat nije bacio na loptu već je hteo da zaustavi dalji prodor Alvareza. Jedina dilema može biti oko kartona, da li je bio dovoljan žuti ili je trebalo pokazati mu crveni. Orsato je težak sudija, mislim prvenstveno na komunikaciju sa igračima, ali u pomenutoj situaciji nema šta da mu se zameri. Bio je na visini zadatka“, kategoričan je sagovornik Danasa.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari