Pet Italijana u najboljih 11 EURA 2020 1EPA-EFE/Paul Ellis / POOL

Petorica igrača reprezentacije Italije izabrani su u najbolji tim upravo završenog Evropskog prvenstva, saopštila je UEFA. Uz osvajače trofeja u idealnom timu prvenstva našla su se i trojica Engleza, dok Danska, Španija i Belgija imaju po jednog predstavnika u idealnoj jedanaestorici.

U formaciji 4-3-3 zvanično najbolji na svojim pozicijama su: Đanluiđi Donaruma (Italija) – Kajl Voker (Engleska), Leonardo Bonući (Italija), Hari Megvajer (Engleska), Leonardo Spinacola (Italija) – Pjer-Emil Hojberg (Danska), Žoržinjoo (Italija), Pedri (Španija) – Federiko Kijeza (Italija), Romelu Lukaku (Belgija) i Rahim Sterling (Engleska).

Najveće iznenađenje predstavlja izostanak najboljeg strelca turnira Ronalda, pa i Patrika Šika, koji sa pet postignutih golova deli prvo mesto na listi strelaca.

Takođe, mnogi su očekivali da će se u timu naći i Đorđo Kjelini, Danac Joakim Mele, pa i Pol Pogba, Granit Džaka ili Luk Šo.

Golman „Azura“ Đanluiđi Donaruma je svakako jedan od onih na čiji izbor će biti najmanje primedbi.

Uostalom, mladi 22-godišnjii čuvar mreže Milana izabran je i za najboljeg igrača turnira.

U utakmicama Grupe A sačuvao je svoju mrežu na sve tri utakmice, da bi potom u svakom od duela u nokaut fazi po jedanput bio savladan.

U penal seriji koja je odlučivala o pobedniku finala odbranio je dva jedanaesterca i doneo trofej svom timu.

Moglo bi se reći da i izbor defanzivne četvorke neće izazvati previše polemika.

Kajl Voker je mogao da konkuriše i za mesto centralnog beka jer je na nekim utakmicama Engleza sa podjednakim uspehom igrao i na toj poziciji kad je Geret Sautgejt igrao sa trojicom u poslednjoj liniji.

Iako je Megvajer prikazao odlične partije čini se da ni izbor Đorđa Kjelinija ne bi bio nezaslužen. Leonardo Spinacola je do povrede bio najbolji igrač „Azura“ i jedan od kandidata i za najboljeg igrača turnira.

Najveće iznenađenje je izbor Hojberga ali samo zbog činjenice da se radi o igraču kojeg prosečan ljubiteq fudbala ne poznaje dovoljno.

Oni koji su pažljivije pratili mečeve Danske na šampionatu mogli su da se uvere da je fudbaler Totenhema bez sumnje zaslužio ovo priznanje, ali su i Španac Olmo i reprezentativac Engleske Kalvin Filips verovatno bili u najužoj konkurenciji.

Žoržinjo je bez sumnje bio najbolji na poziciji zadnjeg veznog, a da je pogodio mrežu u penal seriji i tako odlučio pobednika finala, najverovatnije bi bio najozbiljniji kandidat i za igrača turnira.

Novo špansko čudo od deteta Pedri izabran je za najboljeg mladog igrača šampionata. Statistički gledano njegove partije su na korak od savršenstva.

Osim činjenice da u idealnom timu nije bilo mesta za Ronalda najviše polemika izazvaće izbor Rahima Sterlinga, pre svega zbog dešavanja na polufinalnoj utakmici između Engleske i Danske, kada je odglumio faul nad njim u kaznenom prostoru Danaca.

Čini se da je ipak presudilo to što je fudbaler Mančester sitija gotovo sam nosio svoju reprezentaciju u napadu sve do same završnice, kada se konačno probudio i Hari Kejn.

Tokom šampionata odlične partije prikazali su i Danac Kasper Dolberg, Italijan Lorenco Insinje i Karim Benzema, koji bi se najverovatnije našao u idealnom timu šampionata da Francuska nije eliminisana već u osmini finala.

U zvaničnoj komisiji UEFA koja je izabrala najboqi tim ovogodišnjeg Evropskog prvenstva našao se i jedan Argentinac – Esteban Kambijaso.

Uz legendarnog veznog igrača „Gaučosa“, između ostalih, idealnih 11 birali su i čuveni golman Seltika Pat Boner, Rumun Kozmin Kontra, Nemac Štefan Frojnd, bivši reprezentativac Irske Robi Kin, Španac Ajtor Karnka, kao i treneri Fabio Kapelo i Dejvid Mojes.

Izvođači penala poznati još na pripremama

Britanski „Dejli mejl“ tvrdi da selektor Engleske Garet Sautgejt nije birao birao izvo|ače penala u finalu EURO. Već da su oni bili poznati još od početka priprema. Sautgejtov pomoćnik Stiv Holand je beležio rezultate, a Bukajo Saka je imao najbolji učinak od svih igrača, te bolji procentar realizacije od Sterlinga i Griliša, koji su optuživani da su izbegli odgovornost. Iako je sve to bilo poznato, igrači su bili šokirani kada su videli da će mladi Saka pucati tako važan jedanaesterac.

Donaruma nije znao da je kraj

Đanluiđi Donaruma nije bio svestan da je doneo Italiji titulu šampiona Evrope. Kad je odbranio odlučujući šut Bukaja Sake u petoj seriji, doskorašnji golman Milana nije reagovao nakon ove odbrane, a mnogi su to okarakterisali kao „hladnokrvnost“.

„Nisam slavio odmah, jer nisam znao šta se događa. Mislio sam kada je Žoržinjo promašio i da smo izgubili… Kada sam odbranio taj penal, samo sam pogledao sudiju da vidim je li sve u redu, i krenuo od gola… Odjednom sam ugledao momke kako trče prema meni”, rekao je Donaruma. On će karijeru nastaviti u Pari Sen Žermenu, u koji prelazi kao slobodan igrač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari