Petrušev 50. izbor Filadelfije, Koprivica 57. u Pistonsima 1foto: Srđan Stevanović Starsport

Noć posvećena NBA draftu uglavnom je protekla bez većih iznenađenja. Detroit Pistonsi sa prvog mesta pokupili su, očekivano, Kejda Kaningema sa Oklahoma Stejta; 20- godišnjeg, 203 centimetra visokog beka odlične konstitucije za jednog rukija.

U svojoj prvoj i jedinoj sezoni na koledžu beležio je u proseku 20 poena i 6,2 asistencije, zbog čega je izabran za najkorisnijeg i najboljeg mladog igrača Big 12 konferencije, što je uspeh koji su pre njega samo ostvarili Markus Smart, Kevin Durent i Majkl Bizli.

Hjuston je sa druge pozicije uzeo Džejlena Grina, koji se prošle sezone dokazivao u Razvojnoj ligi, dok je sa treće pozicije Klivlend izabrao veoma darovitog centra sa Univerziteta Južna Karolina – Evana Moblija.

U pitanju je 213 centimetara visoki košarkaš, sjajnih fizičkih predispozicija, a kao frešmen je beležio 16,4 poena i 8,7 skokova u proseku.

Objedinio je individualna priznanja Pac 12 konferencije: proglašen je za igrača godine, najboljeg defanzivca i najboljeg novajliju.

Tako nešto uspeo je još samo as Los Anđeles Lejkers, Entoni Dejvis.

Od srpskih igrača, Filip Petrušev izabran je u kasnoj fazi druge runde, sa 50. pozicije od strane Filadelfije, dok se Miloš Koprivica, neočekivano, našao među 60 pikova tako što ga je sa 57. pozicije uzeo Šarlot, ali će sin Slaviše Koprivice izvesno na kraju završiti u redovima Detroita.

Iako je prošlog leta iznenada prekinuo svoju uspešnu karijeru na Univerzitetu Gonzaga, kako bi sezonom u Megi popravio nedostatke u igri i bogatom ličnom statistikom izborio što bolje mesto na ovogodišnjem NBA draftu, Petrušev je ipak izabran tek sa 50. mesta tako da neće imati nikakav garantovani ruki ugovor, koji se obično sklapa u formi 2+1+1.

Mnogo toga će zavisiti od planova Filadelfije, koja je i pre drafta pokazivala jasno interesovanje da Petrušev bude njen izbor.

Siksersima je najveći as upravo centar Džoel Embid, međutim na osnovu trenutne konstelacije Pereušev bi mogao da bude upravo njegova alternacija.

Dok Rivers je trener koji preferira igru sa klasičnim peticama i to bi mogla da bude šansa za srpskog centra da karijeru nastavi u NBA već od oktobra.

Izborom Petruševa, Mega je postala klub sa sedam naših igrača koji su birani na draftu (Raković, Jokić, Micić, Dangubić, Zagorac, Jaramaz) a ukupno 13.

Od svih njih, Jokić je vremenom postao NBA as, većina ostalih do sada nije ni zaigrala u najkvalitetnijoj ligi, dok se epizoda Zagorca u Memfisu završila brzo i neslavno.

Čak i kada su Megini internacionalci u pitanju, jedino se za Ivicu Zupca i Timotija Luvaua može konstatovati da imaju određene uloge u Klipersima, odnosno Bruklinu.

Izbor Balše Koprivice sa 57. pozicije jeste bio iznenađenje, s obzirom na to da mu pre drafta prognoze nisu bile naklonjene.

Mladi srpski centar (21 godina, 216 centimetara) rano je otišao iz naše zemlje; srednju školu je završio na vrlo prestižnoj Montverde Akademiji na Floridi.

Dve godine studiranja proveo je na Florida Stejtu, univezitetu poznatom po dobrom radu sa centrima, generalno, visokim i snažnim igračima i vrhunskim atletama. Petrušev i Koprivica su, inače, 35. i 36. srpski igrači birani na NBA draftu.

Zanimljivo da su dvojica draftovanih Srba bili saigrači u juniorskoj reprezentaciji Srbije koja je 2017. osvojila zlato na Evrobasketu za igrače do 18 godina, iako su i Balša i Filip bili godinu dana mlađi od momaka iz te generacije.

Prvih 10 izbora

  1. Kejd Kaningem (Oklahoma Stejt) – Detroit Pistons

  2. Džejlen Grin (Ignajt – Razvojna liga) – Hjuston Roketsi

  3. Evan Mobli (USC) – Klivlend Kavalirs

  4. Skoti Barns (Florida Stejt) – Toronto Reptors

  5. Džejlen Sags (Gonzaga) – Orlando Medžik

  6. Džoš Gidi (Adelaida 36) – Oklahoma Siti Tander

  7. Džonatan Kuminga (Ignajt – Razvojna liga) – Golden Stejt

  8. Franc Vagner (Mičigen) – Orlando Medžik

  9. Devon Mičel (Bejlor) – Sakramento Kings

  10. Zeir Vilijams (Stenford) – Memfis

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari