Piksi po plati 22. selektor na Mundijalu 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Svetsko prvenstvo počinje za nešto malo manje od četiri meseca, a osim forme igrača kao i konačnog spiska reprezentacija za Mundijal u Kataru, novinare je zanimalo i kolike su plate selektora zemalja učesnica na planetarnoj fudbalskoj smotri.

Portal „Finance Football“ se pozabavio ovim pitanjem i otkrio je da je selektor Nemačke Hans Flik najbolje unovčio svoj angažman, budući da zarađuje 6,5 miliona evra godišnje, dok mnogo za njim ne zaostaje ni strateg Engleske Geret Sautgejt sa platom od 5,8 miliona evra.

Selektor aktuelnih svetskih šampiona – Francuske, Didije Dešan, ima platu od 3, 8 miliona evra, a prvi čovek Brazila, Tite, 200 hiljada evra manje od njega.

Jedno od potencijalnih iznenađenja Prvenstva bi mogla biti Holandija, a selektor zemlje „Lala“ Luj Van Gal godišnje prihoduje od svog posla 2,9 miliona evra, dok njegov kolega Lionel Skaloni (Argentina) zarađuje 300 hiljada evra manje od njega.

Strateg Portugala Fernando Santoš ima platu od 2,25 miliona dolara, dok Švajcarsku vodi Murat Jakin za 1,6 miliona evra na godišnjem nivou.

Od Belgije, Danska i Španije se mnogo očekuje u Kataru, a njihovi selektori se nalaze tek na polovini tabele koja se odnosi na plate selektora.

Tako Roberto Martinez (Belgija) prihoduje 1,2 miliona evra godišnje, a Kasper Hjulmand (Danska) i Luis Enrike (Španija) identično, 1,15 miliona evra.

Pri dnu tabele je selektor „Orlova“ Dragan Stojković sa platom od 650 hiljada evra, a interesantno je da je plaćeniji od selektora svetskih vicešampiona Zlatka Dalića (Hrvatska) koji ima za 100 hiljada evra manju platu.

Selektor Kameruna Rigobert Song, protivnika Srbije u grupnoj fazi Mundijala u katru, ima godišnju platu od 340 hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari