Pobeda iz niskog starta 1FOTO: Starsport

Zvezda je ubedljivo, moglo bi se reći i rutinski savladala Bamberg u Beogradu 74:60 (17:9, 26:20, 13:14, 18:17) i načinila veliki, verovatno i presudni korak ka plasmanu u četvrtfinale Evrolige.

Pobeda i konačna razlika još više dobijaju na težini jer su ostvareni bez Stefana Jovića, pokazalo se ove sezone mnogo puta, i glavnog pleja i duše tima. U preostalih šest kola crveno-belima će za prolaz dalje najverovatnije biti neophodna dva trijumfa.

Po ko zna koji put ove godine „recept“ za pobedu Zvezde bio je „blic-krig“ na početku meča: izuzetno agresivnom odrbranom i Bamberg je bio nateran na greške u napadu, a kazna je stizala iz polukontre i kontre. I ovog puta Zvezda se na taj način brzo rezultatski odlepila, a rival je bivao sve nervozniji i nervozniji. Razlika u korist crveno belih je rasla iz minuta u minut do rekordnih plus 25 u 25. minutu. Tada je došlo do ove sezone neviđenog pada u igri domaćih, nisu pomogle ni izmene, ni Radonjićevi tajm-auti. Bamberg je tri minuta pre kraja posle velike serije smanjio na 63:57, ali je Simonović ubacio važne poene posle skoka u napadu, a potom su Kuzmić i Dženkins osigurali pobedu. Imali su gosti u tom periodu i neke početničke greške ali i ishitrene šuteve za tri, što je Zvezdi pomoglo da privede utakmicu kraju.

Nesvojstveno sebi, crveno-beli su izgubili čak 16 lopti (na njihovu sreću rivali čak 17) i imali samo 11 asistencija. Opet je bitna bila i pametna selekcija faulova Zvezde, rivali su šutirali samo tri slobodna bacanja.

Čarls Dženkins, koji je bio i prvi plejmejker u odsustvu Jovića, imao je odličnu rolu, dao je 18 poena, neke od onih ključnih i imao četiri asistencije, standardno siguran i efilkasan bio je Simonović sa 13 poena i 9 skokova, solidan je bio Gudurić (12).

Kod gostiju dvocifren i jedini ofanzivno raspoložen bio je Fabijen Kozer sa 21 poenom, a vredan pomena bio je još učinak Alekseja Nikolića (devet poena). U narednom kolu Zvezda gostuje prvoplasiranom Realu u Madridu.

Radonjić: Za „Top 8“ malo i 16 pobeda

Dejan Radonjić rekao je da je od početka Evrolige ovom pobedom najzadovoljniji. „Nije bilo prijatno, Jović je pred samu utakmicu prijavio da ne može, a računali smo da će biti od pomoći. Morali smo da uradimo mnogo toga da bismo pobedili i zadovoljan sam jer smo uspeli“, rekao je trener Crvene zvezde.

Po njegovim rečima, plasman u četvrtfinale još je daleko, glavni konkurenti Darušafaka, Efes i Baskonija imaju kvalitet da na kraju završe ispred Zvezde.

„Mislilo se da će sa 14 pobeda da se uđe u osam. Međutim, sada sasvim realno ne može ni sa 16. Darušafaka može da dobije pet utakmica do kraja, ili Baskonija ili Efes. Mi bimo ipak bili prezadovoljni sa 16 pobeda“, objašnjava Radonjić.

Trener Bamberga Andrea Trinkjeri rekao je da su njegovi igrači pokazali da su tim jer su gubili sa 25 poena razlike, a došli na samo minus šest.

„Igrali smo veoma loše u prvom poluvremenu, iz sistema nas je izbacila intenzivna odbrana Zvezde. Bili smo bolji u drugom poluvremenu, napravili veliki povratak i jedan dobar napad od potpunog preokreta. Još jednom smo dokazali da smo tim i da igramo bez obzira na to kakvo je stanje na terenu“, rekao je on.

On je dodao da je ova sezona izuzetno važna za crveno-bele. „Zvezda je ovu sezonu napravila pre tri godine. Sledeća će biti drugačija, igrači će otići u bogatije klubove. Ovo je Zvezdina sezona, mora da udje u plej-of „, dodao je Trinkjeri.

Rezultati i tabela

Žalgiris – Fenerbahče 67:76
Galatasaraj – Real 87:84
C. zvezda – Bamberg 74:60
Makabi – Olimpijakos 71:82
Baskonija – Armani 87:74
UNIKS – Efes 17.00
Darušafaka – Panatinaikos 18.15
Barselona – CSKA 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari