Pobeda jedina opcija 1Foto: Aleksandar Koković/ FoNet

Nisu novinari dozvolili treneru Dejanu Radonjiću da posle meča sa Baskonijom predahne i izanalizira izgubljeni duel u Kombank areni, a već su usledila pitanja vezana za večerašnji večiti derbi (21.00).

Netipično za njega, crnogorski stručnjak javno je obećao da će košarkaši Crvene zvezde pobediti Partizan, zadržati perfektan skor posle osmog kola i da će na kraju sve biti uredu.

Za srpske košarkaške prilike možda i pomalo prepotentno, tek, takva izjava oslikava predstavu trenera Crvene zvezde da kvalitativno njegovim tim ima veći arsenal i dužu klupu u poređenju sa večitim rivalom. Statistički gledano crveno-beli su, osim u skokovima, u prednosti nad Partizanom, pogotovo u broju asistencija, sa prosekom 21,29 lideri su lige u tom segmentu, dok se u proseku poena (96.57) nalaze odmah iza lidera Budućnosti. Zvezda takođe ima najmanji broj izgubljenih lopti, dok je Partizan skakački dominantniji. Prošle sezone u regularnom delu ABA lige rivali su dobili po jedan meč.

– Derbi mečevi uvek imaju posebnu draž i težinu. To su utakmice koje se igraju sa specifičnom motivacijom. Partizan je odličan na startu sezone, bio je u situaciji da pobedom nad Budućnosti ostane neporažen u Jadranskoj ligi. Dosta korekcija u odnosu na prošlu sezonu, sada je to tim sa dosta iskustva. To se videlo u završnicama koje su dobijali sa mudrim i dobrim odlukama. Sa Veličkovićem koji je ostao iz prošle sezone. Lider je tima, tu su još iskusni Hečer, Robinson, Ratkovica. Tu su i mlađi i talentovani igrači na svojim pozicijama. Centri su mobilni, jači su za Birčevića, Lukovića, Majstorovića. Džčekuje nas dobar Partizan i težak meč – ubeđen je Radonjić.

Crno-beli su dobar broj završnica rešili na pozitivan način: igra im u velikoj meri zavisi od Hečera – dobrog organizatora i još boljeg realizatora sa pozicije pleja. Umor košarkaša Zvezde senka je koja će ih pratiti tokom sezone i na koju ne bi trebalo da se osvrću. Iako ima manji broj asistiranih poena u odnosu na Mitrovića i saigrače Partizan igra vrlo organizovano, sa mogućnošću da iz sistema iskoče Hečer i Veličković i da iskreiraju poen.

– Dobar tim i timski dobro igraju, Hečer može napadački mnogo, Ratkovica ima kontrolu, Veličković je isto plejmejker. Luković je pokazao da je pojačanje. Marinković ima ogroman potencijal. Vrabac jednim energetskim pristupom daje impuls igri i naš odnos je prema tome i cenimo kvalitet i imamo poštovanje – istakao je popularni Radonja, uz poslednju poruku pred derbi.

– Važno je da budemo timski bolji. Neke stvari koje su bile loše u prošlom meču da ispravimo. Ne smemo da dopustimo Partizanu da se razmahne. Verujemo da možemo da budemo bolji. Potrebno je da dobro reagujemo na ono što mislimo da će da igraju. Da odbrana bude čvrsta i odgovorna. Da budemo pametniji u napadu nego u prošlom duelu i da koristimo prednosti u odnosu na Partizan – stava je trener Zvezde.

Ni reč o Evroligi

Zvezda će u narednih 11 dana odigrati pet utakmica, od toga čak tri u okviru Evrolige, uključujući vezana gostovanja Uniksu (četvrtak), Ciboni (subota) i Bambergu (drugog utorka). Mini-ciklus biće završen mečom protiv Milana na domaćem terenu 17. novembra.

– Da se samo gleda papir, ne bismo imali nijednu pobedu u Evroligi. Igra se protiv Partizana i nema mečeva pre i posle. Igramo protiv najvećeg rivala. Ne postoji ni Baskonija ni Uniks ni niko. Samo Partizan – fokusiran je crnogorski stručnjak samo na večerašnji duel.

Veliko poštovanje’]

– Mora da se zna da je Partizan napravio mnogo u srpskoj, evropskoj i svetskoj košarci. Imamo poštovanje i ono postoji u odnosu na našeg rivala, ali i kao želja da budemo bolji. Mislim da imamo kvalitet da budemo bolji – ubeđen je trener sa najviše pobeda u istoriji Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari