Pobeda mentalne dominacije 1Foto: KSS

Paklenu utakmicu preživele su izabranice selektorke ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marine Maljković u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Pobeđena je iz mnogo razloga favorizovana Španija (71:64), u infarkt završnici, a taj meč pokazao je i taktičku, ali i mentalnu snagu selekcije koju očekuje i Olimpijski turnir u Tokiju.

Španija je aktuelni prvak Evrope, igrala je pred svojim navijačima u Valensiji, mada je na tribinama bilo neočekivano mnogo i srpskih navijača, ima kontinuitet osvajanja medalja na svim velikim takmičenjima i čak deset godina istog selektora.

Njihova liga je izuzetno jaka, a očigledno im je isto takav i uticaj u FIBA.

Mnogo je bilo sumnjivih sudijskih odluka, neke od njih nisu kao što je u novo vreme uobičajeno proveravane na snimku, ali jedna je mogla (trebalo da) bude ključna. Na sekund i po do kraja bukvalno je izmišljeno da je faul koji je napravila Srbija za slobodna bacanja, bilo je to očigledno i košarkaškim laicima.

Španija nije realizovala oba penala, ušlo se u produžetak i tu se videla mentalna dominacija srpskih košarkašica.

Marina Maljković, selektorka Srbije, rekla je posle meča da slavlje pripada igračicama.

– Pobedili smo ogromnu Španiju, veliku ekipu, koja igra sjajnu košarku. Po intenzitetu svi porede njihovo trčanje sa muškarcima. Stvarno smo uspeli da pobedimo ogromnu ekipu na njihovom terenu. I to u Valensiji, u gradu gde je Španija – Španija. Čestitam svim svojim košarkašicama. Od prve do dvanaeste, jer je neverovatno koliko su sve pokazale da su tim i koliko su doprinele ovoj pobedi. Ne možete to ni da zamislite. Sve igračice sa klupe, koje su ulazile minut ili dva, plakale su. To je bila ta naša snaga. Čestitam svima na mentalnoj i fizičkoj snazi na ovoj utakmici. Videli ste koliko smo morali da stisnemo zube, u nekoliko situacija. To je mnogo teško! Bilo je mnogo teško prevazići sve to. Prevazići takav stres i ja im od sveg srca čestitam. Pokazale su kako se bori za svoju zemlju, upravo u tim situacijama. Dovoljno smo mudri da znamo da ništa nismo uradili, da je ovo bila velika utakmica u našim karijerama. Definitivno! O njoj će se puno pričati, godinama. Drago mi je zbog devojaka. Znamo za šta smo došli i šta je naš cilj. Idemo na medalju! U polufinalu nas čeka Belgija, još jedna velika ekipa“, u jednom dahu je ispričala Maljkovićeva.

Belgija je nedavno na kvalifikacionom turniru na svom parketu izborila učešće u Tokiju, sve se vrti oko iskusne Eme Meseman, krilnog centra (193) koja igra za ruski Ekaterinburg.

Na ovom turniru postiže prosečno 23,8 poena, ima 8,5 skokova i pet asistencija, a Ruskinjama je u četvrtfinalu dala čak 33 poena, uz 11 skokova i četiri asistencije.

Belgijanke su u grupnoj fazi izgubile ubedljivo od Bosne i Hercegovine, ali i tesno dobile Turkinje.

Jedna od ključnih igračica Srbije Sonja Vasić, koja je držala ekipu u igri u ključnim trenucima poslednje četvrtine, naglasila je značaj ove pobede.

– Imamo dovoljno vremena do subote uveče do polufinala da se fizički oporavimo i da se na pravi način spremimo za sledećeg protivnika. Utakmica protiv Španije je baš bila puna naboja, promena i veoma napeta, ali moram da priznam da smo uspele da ostanemo u igri do kraja, koncentrisane zajedno. Klupa je stalno bila uz pet igračica koje su na terenu. Marina je zadržala kontakt sa nama bez obzira na to koliko je sve bilo napeto. Napokon smo uspele da dođemo do vrha te planine koji je za nas bio nedostižan i da pobedimo Španiju“, rekla je Vasić.

U drugom polufinalu sastaju se Belorusija i Francuska.

Jovanović: Dugovi stigli na naplatu

– To je ono što nas krasi. Uvek iskoči neko drugi. Nije jedna, nije druga, nego sve. Sve znamo šta da očekujemo i šta da radimo kada uđemo na teren. Sada se isplatila sva ta borba, sve muke… Bilo mi je mnogo teško kada su dosudili ta dva penala na kraju 40. minuta. Pomislila sam „Da li je moguće“. Nemojte to da radite, pustite nas da igramo košarku. Ako su bolje, neka nas pobede. Ali, nisu bolje. Uvek kažem – ima Boga. Vratilo se. Neću da kažem da smo im naplatili za sve one poraze, ali, baš mi je drago da smo konačno pobedile Španiju“, jasna je bila Nevena Jovanović čijom trojkom je stavljena tačka na utakmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari