Pobeda Zvezde nad Valensijom 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Valensiju 86:82 u 12. kolu Evrolige i tako došli do skora 5-7, koji je tik ispod mesta koje vodi u plej-of, a koje trenutno drži Real sa odnosom pobeda i poraza 6-6.

Do pobede su Zvezdini igrači došli na pomalo čudan način, bili su apsolutno bolji rival u prvih 15 minuta, da bi totalno pali u poslednjih par prvog povuvremena, pa su sa „plus 11“ u jednom trenutku na veliki odmor otišli tek sa minimalnim vođstvom 42:40, a drugo je poluvreme tek bilo posebna priča u kojoj su se u vođstvu smenjivala oba tima, sve dok Zvezda nije prelomila utakmicu poenima Džejmsa Feldina sa linije za slobodna bacanja.

Opterećena faulovima „visokih“ igrača u prvih 13 minuta Zvezda je morala da traži raznovrsniju igru u napadu u prvom poluvremenu, a u dobroj meri su joj pomagali izvanredni procenti u šutevima i za dva i za tri poena (u jednom trenutku za dva poena Zvezda je imala 10/13) i različiti raspoloženi strelci (Ročesti, Dangubić), dok su u odbrani kolektivno bili dobri, pa se i nisu previše osećale po dve lične greške Milka Bjelice i Matijasa Lesora, te tri Stefana Jankovića iz uvodnog dela utakmice, a sve „rupe“ u reketu je maestralno „krpio“ Pero Antić, još jednom pokazavši zašto je među najboljim u redovima srpskog šampiona koji je zabeležio treću vezanu pobedu u Evroligi.

Ipak, krajem druge i u trećoj četvrtini Crvena zvezda je ušla u kontra-ritam, pa je promašenim šutevima iz otvorenih pozicija dala mogućnost Valensiji da se vrati u meč, a samim tim i preokrene rezultat, što je Ročestija i drugove dovelo u nelagodnu poziciju na sedam i po minuta pred kraja utakmice kada je Valensija imala čak „plus 13“.

No, Alimpijevićevi izabranici ni u jednom trenutku nisu paničili i mirnom i strpljivom igrom „topili su“ prednost domaćina.

Pre svega izvrsnom odbranom, a zatim i pametnim napadom, Zvezda je serijom 17:0 vratila prednost na svoju stranu, ali dva loša napada Feldina i Dangubića otvaraju kontre preko kojih Valensija stiže do izjednačenja, no dalje od toga aktuelni šampion Endesa lige nije mogao jer je stvari u svoje ruke preuzeo Džejms Feldin i poenima sa „penala“ doneo Zvezdi novu evropsku pobedu u poslednjih mesec dana.

U redovima pobedničkog tima svi su imali velike zasluge u večerašnjoj pobedi, Nemanja Dangubić je u prvom poluvremenu šutirao bez greške, Dejan Davidovac je u velikoj seriji 17:0 šutirao za tri poena 2/2, Pero Antić je briljirao u odbrani, Džejms Feldin postigao većinu koševa u sjajnom Zvezdinom povratku u četvrtoj četvrtini, Tejlor Ročesti imao jedan jako bitan pogodak na dva minuta pre kraja susreta, a Milko Bjelica dominirao u oba reketa, pa s pravom i velikom nadom Alimpijević može otputovati sa igračima u Istanbul, na meč 13. kola i megdan velikom Fenerbahčeu, osvajaču poslednje Evrolige, gde bi rasterećenost i uloga autsajdera mogli biti glavni pokretači za neku novu veliku Zvezdinu evropsku pobedu ovog decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari