Počelo okupljanje košarkaške reprezentacije Srbije 1Foto: STARSPORT (Arhiva)

Prvog dana priprema za mečeve protiv Grčke i Estonije, Aleksandru Đorđeviću su se javila jedanaestorica igrača, a narednih dana stići će još petorica.

Reprezentacija Srbije u drugu fazu kvalifikacija ulazi kao trećeplasirana u svojoj grupi, sa skorom 4-2, a za plasman na Mundijal 2019. neophodno je da i na kraju bude najmanje treća u svojoj grupi. Nemačku i Grčku koje imaju po 6-0, biće teško, mada ne i neophodno prestići, nužno je, pak, biti ispred Izraela Izraela (3-3), Gruzije (2-4) i Estonije (2-4).

Sve je već ispričano u vezi ovog FIBA eksperimenta sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, o „prozorima“ i činjenici da za selekcije ne igraju najbolji i da je moguće da neke od „elitnih“ reprezentacija Mundijal u Kini odgledaju preko TV-a. Posebno što poslednja četiri, novembarska i februarska, neće nastupati igrači iz evroligaških i NBA timova, koji i u slučaju selekcije Srbije čine većinu u rosteru, o kvalitetu da se i ne priča. Zato bi bilo izuzetno važno da se u septembarskim mečevima ostvare dve pobede i psihološki lakše sačeka sama završnica kvalifikacija.

Aleksandar Đorđević je za utakmice protiv Grčke na Kritu 13. septembra i protiv Estonije u Beogradu 16. septembra najpre pozvao 24 igrača, pa je nakon otkaza skratio spisak na 16 imena, uključujući naknadno pozvane Iliju Đokovića i debitanta Uroša Lukovića.

Na prozivci su se pojavili: Stefan Jović, Ilija Đoković, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Dejan Todorović, Marko Simonović, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica i Uroš Luković.

Zbog klupskih obaveza kasniće Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Dragan Milosavljević, Stevan Jelovac i Aleksa Avramović. Milosavljeviću je Unikaha zbog turnira u Malagi odobrila priključivanje nacionalnom timu tek iduće subote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari