Početak lige prioritet 1Foto: Aba liga

ABA liga juče je ipak održala radni sastanak povodom novonastale situacije kome je prisustvovalo devet klubova i dogovoreno je da se danas održi sednica Skupštine, samo dan nakon što je otkazana.

Klubovi su se usaglasili da je početak takmičenja 2. oktobra apsolutni prioritet i da će toga pridržavati svi.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Cibone, Crvene zvezde i FMP-a, ali bi danas trebalo svi da budu na okupu.

Očajan i razočaran, Domagoj Čavlović, prvi čovek Cibone i poslednji predsedavajući ABA ligom, u četvrtak kasno uveče, obavestio je javnost da se u utorak jedva iskamčeno sazivanje sednice Skupštine za petak, označeno kao „Dan D“ za ABA ligu, odlaže jer „zaraćene strane“ nisu odstupile ni za pedalj.

Motivi za jučerašnji sastanak mogu se protumačiti dvojako: kao pritisak na Partizan da popusti u svojim zahtevima i omogući „panterima“ da prema abecednom redu predsedavaju Ligom u takmičarskoj 2020/21, odnosno kao slanje poruke beogradskim klubovima da polako gube podršku preostalih članova abaligaškog društva.

Bez prenosa vlasništva na Mornar, Primorsku i FMP, koja moraju biti zavedena u sudski registar, ABA liga jednostavno neće imati legitimitet.

Iako je Partizan formalno za početak sezone, crno-beli jednostavno ne dozvoljavaju da FMP ima predsedavajuće mesto u novoj sezoni, s obzirom na to da tim iz Železnika nije član društva, a isti ne može postati dok se vlasnička prava ne prenesu na klub iz beogradskog predgrađa.

Partizan insistira da se na sednici Skupštine izglasa da za sukob interesa u ABA ligi bude nadležan Sportski arbitražni sud u Lozani, jer Privredni sud u Zagrebu, koji je nadležan za sporove u ABA ligi, navodno, ne prepoznaje sukob interesa na čijem postojanju između Crvene zvezde i FMP potenciraju u Humskoj.

U Crvenoj zvezdi insistiraju na postignutim dogovorima sa prethodnih sednica na kojima su donošene jednoglasne odluke.

Istovremeno, crveno-beli podsećaju da je aktima Lige, prema Statutu, sud u Zagrebu određen kao nadležan za sporove u ABA ligi, s obzirom na to da je nova ABA jtd osnovana u prestonici Hrvatske.

Pravno gledano, ABA i ABA2 liga nisu zasebni subjekti: ako bi se išlo do kraja, onda bi i Zvezda mogla da zahteva da između Partizana i zemunske Mladosti, kao i Budućnosti i Studentskog centra, odnosno Mege i Podgorice postoji sukob interesa, s obzirom na to da su novi članovi ABA 2 društva (Mladost, Studentski centar i Podgorica) zapravo filijale koje služe, uglavnom, za razvoj mladih igrača koji su pod ugovorima sa crno-belima, Podgoričanima i Megom – čiji je pravni format tek diskutabilan, jer su faktički svi igrači pod okriljem jedne menadžerske agencije.

A pojedinim klubovima mogla bi da bude i ugrožena egzistencija. Primera radi, Borac i Split formirali su sastave shodno činjenici da su se na terenu ABA 2 izborili za učešće u ABA ligi.

Faktički na manje od sedam dana do planiranog starta, oba tima formalno još uvek nisu članovi ABA 1i.

Čačani i Splićani su zbog konkurencije u najelitnijem regionalnom rangu povećali budžete, animirali i pojedine biznismene, koji ulaganje smatraju opravdanim jedino kroz takmičarsku prizmu.

Liga ima i mogućnost da tuži klub i tako usvoji odluke, nakon sudske presude, mimo Partizana ili Zvezde, ali još uvek to nije primarna opcija.

Od spremnosti večitih srpskih rivala da se kompromis pronađe zavisi i sudbina ABA lige.

ABA liga može da počne

– Mi smo glasali za kalendar takmičenja, mi ne ucenjujemo ABA ligu. Želimo da se košarka igra, jedinu stvar koju ne možemo da prihvatimo je da tast Filipa Čovića bude predsednik ABA lige. To je glavna tačka sporenja – stava je Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan koji je tako i indirektno replicirao Domagoju Čavloviću, koji je u obrazloženju otkazivanja dogovorene sednice za petak, naveo da pojedini i dalje ucenjuju ABA ligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari