Podrške "ostalih" bez reči 1Foto: Starsport

Nakon burnog vikenda tokom koga su Fudbalski savez Srbije i Olimpijski komitet razmenili saopštenja o (ne)održavanju izbora za novog predsednika OKS-a, koji su zakazani za sredu, usledilo je zatišje.

FSS je stao na tvrdinji da su predstojeći izbori nedemokratski, te da ih je potrebno odložiti, odnosno da treba izmeniti kriterijume za izbor predsednika, dok je OKS ocenio zahtev krovne fudbalske organizacije kao zakasneo i neizvodljiv. I jedni i drugi su u svojim pismima pomenuli da su „i neki drugi savezi“ podržali ideju o pomeranju izbora. Koji su to „ostali savezi“, nimalo nevažno pitanje, ostalo je bez odgovora.

U pismu objavljenom u nedelju FSS pominje imenom jedino Sportski savez Srbije kao organizaciju koja je stala iza njihove inicijative. Potvrdu ove informacije juče nije bilo moguće dobiti od predsednika SSS-a Aleksandra Šoštara, niti se na bilo koji način Sportski savez Srbije do sada oglašavao o predstojećim izborima. Istovremeno, tvrdilo se da je i Odbojkaški savez uz FSS, ali sami odbojkaši kažu da ništa ne znaju o tome. Ostale sportske organizacije ćute.

Pored toga što se ne zna ko zapravo traži odlaganje izbora, nejasno je i zbog čega se tek ove godine pojavljuje inicijativa za izmenu Statuta. Kriterijumi za izbor predsednika postoje od 2008. godine, po njima je biran i Vlade Divac iako ih nije sve ispunjavao, a tek sada se govori o tome da ih treba drugačije postaviti jer onemogućavaju velikom broju zaslužnih sportista da se kandiduju za prvog čoveka OKS-a.

Ivan Todorov dobio je podršku 26 saveza za svoju kandidaturu – od „većih“ iza predsednika džudista stali su odbojkaška i rukometna organizacija, dok Sportski savez Srbije, kao i Košarkaški i Vaterpolo savez nisu imali svoje kandidate. Izborna sednica OKS-a biće održana u sredu u 11 časova, a s obzirom na to da je Todorov jedini kandidat, njegov izbor treba da bude potvrđen aklamacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari