"Pokret" otpora Šoštaru 1Foto: STARSPORT

Zvuči neverovatno ali je istinito – Aleksandar Šoštar nije više prvi čovek vaterpolo kluba Partizan, jer su nekada slavnog golmana crno-belih sa te funkcije oterali članovi klupske Skupštine, a s njim u paketu i sve preostale članove Upravnog odbora, skupštinskog predsednika Zorana Avramovića i trenera Stefana Ćirića.

Kako u šturom i uopštenom saopštenju VKP nije bilo naznaka razloga i okolnosti ovakve (ne)očekivane odluke odgovore na brojna pitanja potražili smo od direktorke crno-belih Tatijane Rakas, čiji je rad na istoj sednici naišao na odobravanje prisutnih delegata, a već neko vreme je bio trn u oku njenih doskorašnjih bliskih saradnika.

– Najpre je Skupština usvojila dnevni red predložen od sazivača sednice, njenog predsednika Zorana Avramovića, samo što je promenjen redosled, tako što se prvo tražilo da svi izabrani organi podnesu izveštaje o svom radu, pa se glasa o daljem poverenju svakome od njih. Pri čemu su svi nosioci važnih funkcija bili dužni bili da ih sedam dana (po Statutu) ili minimum pet dana (po Pravilniku) pre okupljanja u pisanoj formi dostave članovima Skupštine. Čim je video da mu nije prošao izvorni predlog, po kom je prvo trebalo da se raspravlja o izmeni Statuta, tako što bi ubuduće biranje i razrešenje direktora bili nadležnost UO a ne Skupštine kao do sada, a onda o mom radu, Avramović je napustio sednicu. Šoštar nije podneo izveštaj. Nije ni trener Stefan Ćirić. Posle toga su svi smenjeni. Jednoglasno su donete odluke o uskraćivanju poverenja Avramoviću i Upravnom odboru, dok je u slučaju Šoštara bio jedan uzdržan glas. Partizan je samo pružio otpor Šoštaru, mada je on danima pre sednice, svojim izjavama u medijima, celo neslaganje pokušao da svede na lični sukob njega i mene. Zatim su svi izglasali poverenje Mirku Bradajiću da sa druga dva člana skupštinske komisije, Pavaom Vilovićem i Mladenom Manojlovićem, vodi klub do izbora novih organa. Za najviše 45 dana.

# Ko je vas svojevremeno predložio za sadašnju funkciju?

– Tadašnji predsednici Skupštine i UO, Avramović i Šoštar.

# Gde je onda „puklo“ među vama?

– Predsednik Skupštine nikada nije došao ni na jednu utakmicu, u klub je svraćao samo kada je Skupština ili kada njemu nešto treba. Nikada nije ponudio nikakvu pomoć, a nije hteo da učestvuje ni u sazivanju ove sednice, mada je obavezan. Šoštara najradije ne bih da komentarišem. Jeste on Partizanova legenda, ali ovaj klub ima još velikana, možda je došlo vreme za mlađe kao što su Živko Gocić, Filip Filipović..

# Čime je to tačno Šoštar štetio klubu?

– Od osvajanja Lige šampiona 2011. godine, kada su ulaganja u tim bila veća od realnih novčanih kapaciteta, prihodi kluba se stalno smanjuju, a dugovanja rastu, pa trenutno imamo pet miliona evra duga raznim poveriocima i 1,3 miliona evra duga bivšim igračima. Bez kamata. I taj finansijski slom nikako da prođe, a od izbora smenjenog UO i njegovog predsednika, ljudi zaduženi za donošenje para, od njihovog postavljanja novembra 2018, nisu ni na jedan način doprineli izlasku iz krize. Snalazimo se uz pomoć novca koje nam je donirao predsednik države Aleksandar Vučić, a to je duplo više od traženih šest miliona dinara. Pomagali su nas fudbaleri, navijači, košarkaši… takvu podršku su nam obećali Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i Fudbalski klub Partizan. Jedino na te dve i državnoj adresi možemo naći rešenje za naše nagomilane probleme. I naći ćemo, jer Partizan i njegova škola moraju da opstanu.

# Gocić, Filipović… Znate da će priteći u pomoć klubu ili se samo nadate da će prihvatiti vašu ideju?

– Vladala je takva klima da mnoge od klupskih veličina nisu htele ni da uđu u Partizan dok ga vodi Šoštar, jer su ostali ljuti zbog dugova prema njima, mada niko od nije iskoristio pravo da blokira finansijsko funkcionisanje kluba. Nadamo se da će prihvatiti naš poziv da nam se pridruže i pomognu. Nove funkcionere ćemo tražiti među našim ljudima.

# Možda neki političar bude među njima?

– Ne znam na koga tačno aludirate, jer ima puno navijača Partizana u redovima političara. Još više klupskih legendi. I svi su blagonakloni prema klubu koji je generator uspeha reprezentacije Srbije – zaključuje Rakasova u razgovoru za Danas.

Optimista u vezi bazena

– Veliki sam optimista po pitanju rešenja pravnog spora sa opštinama Savski venac i Voždovac i gradom Beogradom u vezi našeg vlasništva nad bazenom, koji nam je država dala još 1992. godine, imajući u vidu naše ogromne zasluge za srpski sport i narod. Već je pravosnažno odbijena privremena mera iseljenja, a duboko verujem da će država ipak biti na strani Partizana čak i da je u s naše strane učinjena neka pravna praznina u prošlosti. Naša škola mora da nastavi da pravi vrhunske igrače i trenere – tvrdi direktorka kluba.

Šoštar: Sve je laž

– Sve što kaže direktorka Rakas je laž, a sve u vezi poslednje sednice Skupštine i njenih odluka potpuno nelegitimno. Trenutno sam u Londonu, odakle idem u Glazgov, na sednicu LEN biroa, što je posao zbog kog neki u Srbiji smatraju da treba da se stidim. Naknadno ću vam odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju – kratko nam je juče najavio smenjeni predsednik Aleksandar Šoštar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari