Pokuševski uz rame Medžiku 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Sue Ogrocki)

Rezultatski neopterećeni, obojica trenera na meču Oklahoma – Finiks mogli su da istestiraju košarkaške sposobnosti momcima sa nešto manjom minutažom ili onima koji nemaju vodeće uloge.

Među njima se ponajviše istakao Aleksej Pokuševski, koji će duel sa Sansima zapamtiti po prvom tripl-dablu ostvarenom u NBA karijeri. U pobedi Tandera 117:96, Srbin je ubacio 17 poena, iskreirao 12 napada i pokupio deset skokova.

Dvadeset jednogodišnji košarkaš poreklom sa Kosova i Metohije postao je tek sedmi košarkaš od postojanja Oklahome koji je ostvario tripl-dabl učinak. Takođe, Pokuševski se može pohvaliti činjenicom da je 12. najmlađi košarkaš u istoriji NBA lige koji je na jednom meču imao dvocifren učinak u tri statističke kolone.

Ako se istorijat kluba računa na adresama u Sijetlu i Oklahoma Sitiju, rođeni Beograđanin koji se u košarku zaljubio u Novom Sadu, tek je 21. košarkaš od postojanja franšize sa tripl-dabl učinkom. S obzirom na to da je do 17 poena, 10 skokova i 12 asistencija došao sa 20 godina i 98 dana, Pokuševski je postao 12. najmlađi košarkač u istoriji NBA lige sa dvocifrenim brojkama u najmanje tri statističke kolone.

Pokuševski se može pohvaliti činjenicom da je prema godinama, odmah posle slavnog Medžika Džonsona, koji je na večitoj listi 11. najmlađi košarkaš sa tripl-dabl učinkom u istoriji NBA lige.

Zanimljivo je i to da je na prvom mestu saigrač Pokuševskog iz Tandera, australijski plejmejker Džoš Gidi koji je 2. januara protiv Dalasa ubacio 17 poena, uz 13 skokova i 14 asistencija. U tom momentu imao je svega 19 godina i 84 dana.

U odabranoj grupi je i Luka Dončić; nalazi se na četvrtom mestu kao vlasnik dostignuća od 18 poena, 11 skokova i 10 poena u dresu Dalasa ostvarenog 21. januara 2019. kada je imao 19 godina i 327 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari