Pomoćnici kao statisti 1Foto: N1

Na prvoj utakmici prekjuče između Švedske i Švajcarske, vredna je pomena jedino situacija u kojoj je Skomina prvobitno dosudio kazneni udarac za Šveđane i izrekao odbrambenom igraču disciplinsku meru isključenje.

Sudija je bio prilično udaljen od mesta prekršaja, a pomoćnik mu nije asistirao u proceni mesta prekršaja, te je tek zahvaljujući video tehnologiji ispravno preinačio odluku i prekršaj izvukao van kaznenog prostora. Da je kojim slučajem prekršaj bio unutar 16,5m, dovoljna kazna za odbrambenog igrača bi bila disciplinska mera opomena, jer bi dosuđen kazneni udarac za napadača bila velika nagrada i veća prilika za postizanje pogotka nego da nije oboren. Kao što smo i naveli pre neki dan, u sličnoj, ali ne i istoj situaciji je argentinski sudija Pitana neispravno samo javnu opomenuo, a ne isključio igrača Danske zbog prekršaja nad napadačem Hrvatske, zbog toga što u toj situaciji možemo sa sigurnošću reći da bi napadač postigao pogodak da nije oboren, što ne možemo reći za napadača Švedske.

Što se tiče druge utakmice između Engleske i Kolumbije, sudija Gajger se nije snašao i na vreme zaustavio nesportsko ponašanje aktera ovog duela koji su mu tokom cele utakmice zbog toga pravili puno problema. Jedan duel, kakvih je bilo puno nesankcionisanih tokom utakmice okarakterisao je kao prekršaj za kazneni udarac za Englesku, što je veoma uticalo na konačni rezultat.

Opšti utisak je da suđenje nije dovoljno kvalitetno. Različite su procene identičnih duela kod sudija, što je neprihvatljivo za ovako veliko takmičenje. Video tehnologija doprinela je da se isprave mnoge pogrešne sudijske odluke, što potvrđuje ispravnost njegovog uvođenja. Uputstva koje su sudije dobile da obrate pažnju na korišćenje ruku od strane igrača u duelima su izgleda previše opteretila sudije sto je dovelo do toga da vrlo često pogrešno tumače upotrebu ruku u duelima. Nasuprot toga, vrlo često su zapostavljeni brutalni i opasni prekršaji nogom u predelu članaka. Pomoćne sudije su uputstvo da ne žure sa signalizacijom u situacijama u kojima nisu sigurne u svoju procenu zloupotrebile do te mere da se njihovo suđenje ponekad svodi na statiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari