Poslednji popravni pred Mundijal 1Foto: Starsort

Fudbalska reprezentacija Srbije imaće posle test utakmice sa Bolivijom još nedelju dana za pripremu mundijalske premijere sa Kostarikom, ali bi subotnja predstava u Gracu trebalo da iskristališe timsku formu, formaciju, pojedinačne limite i startnu postavu za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Ako je provera sa Čileom bila (ne)prilika za kadrovske kombinatorike onda selektor Mladen Krstajić ovu generalnu probu mora iskoristiti za finalno sklapanje mozaika, jer više neće biti vremena za ispravljanje „krivih Drina“ u obe faze igre i svim linijama tima.

– Protiv Čilea se dosta kombinovalo, pa taj meč i nije naročito merodavan za neko izvlačenje zaključaka. Protiv Bolivije moramo odmah da krenemo punom snagom, po mogućstvu pobedimo i, što je najvažnije, iskoristimo utakmicu za što bolju pripremu za ono što nas čeka 17. juna – jasno je Dušanu Tadiću, jednom od sigurnijih prvopozivaca, još u vreme kvalifikacija, inače ne baš oduševljenim uvođenjem video tehnologije u procesu suđenja na SP, jer dolazi iz Premijer lige, gde „nekada lopta pola sata ne izlazi sa terena“.

Dok se pripremaju u miru jednog austrijskog sela, izolovani od ostatka sveta, naši reprezentativci između treninga i relaksacija bacaju oko na kontrolne duele rivala u grupnoj fazi prvog velikog takmičenja „orlova“ posle SP 2010. godine.

– Vidimo da Kostarika dobro stoji na terenu, igra u sistemu 5-4-1 i oslanja se na kontranapade. Moraćemo da imamo dobar protok lopte da bismo došli u priliku da im kaznimo greške. Švajcarska ima dobar kolektiv u kojem svi rade za ekipu, nešto slično Austriji. To će biti presudna utakmica za nas. Brazil je reprezentacija o kojoj ne bi trebalo trošiti reči. Dovoljno je kazati da sa Nemačkom i Španijom spada u najuži krug favorita za titulu – smatra krilni vezista Srbije i engleskog Sautemptona, u ovom trenutku nevoljnog da razmišlja i priča o svojoj daljoj klupskoj karijeri, tj eventualnom napuštanju „svetaca“.

Tek (još) traženiji i skuplji Sergej Milinković-Savić nije želeo dan pred poslednji prijateljski susret otkriva srpski medijima dalje lične planove, iako su ovi gledali da maksimalno iskoriste susret oči u oči sa inače nedostupnim im asom Lacija, pozvanog u državni tim tek posle završetka kvalifikacija i odlaska selektora Slavoljuba Muslina.

– Trudim se da ostanem sa strane. Nije mi lako, svaki dan čitam neku novu stvar o sebi. Imam pritisak. Izboriću se s njim na Prvenstvu sveta, navikao sam u dresu Lacija. Lepo je pročitati kad te oslove, na primer, „srpski Zidan“, ali sam znam šta mogu da uradim… Koncentrisan sam na saigrače i Svetsko prvenstvo – uverava potencijalna zvezda letnjeg prelaznog roka u Evropi, na čijoj prodaji bi nebesko plavi trebalo da inkasiraju desetine miliona evra.

U međuvremenu mnogi pretenciozno očekuju od ovog ofanzivnog veziste da „jede malu decu“ na Mundijalu, kao što je to pre nekoliko godina činio na osvojenom Svetskom prvenstvu za omladince. Kao da ta dva turnira nisu iz milion razloga različiti koliko nebo i zemlja.

– Velika je razlika u godinama. Ovde su iskusniji igrači. Tada se igralo na Novom Zelandu, otišli smo dosta ranije da se priviknemo na vremensku razliku… Sada već tri, četiri sezone igram ozbiljan fudbal, međutim, prvi put ću biti deo tako velikog turnira. Jedva čekam da počne – zvuči motivisano momak za kojeg se još ne zna koliko će deliti minutažu sa starosedeocem Ademom LJajićem ni da li će dejstvovati sa boka ili iza špica u verovatnom 4-2-3-1 sistemu, dok je sam otkrio da na ovom Mundijalu tipuje na Brazil, Argentinu i Belgiju.

Sergej: Prijaju mi nove lopte

Od šuteva Sergeja Milinkovića-Savića zavisiće puno toga u završnici akcija Srbije na SP, pa je zanimljivo čuti šta misli o novim Adidas loptama, koje će biti korišćene u Rusiji.

– Prijaju mi. Mogu da ih šutnem sa svakog dela terena. Naravno da ćemo koristiti to što su lakše i brže od prethodnih – poručuje visoki igrač sredine terena jakog i raznovrsnog udarca.

Bolivija – selekcija iz domaće lige

Bolivijska selekcija predstavlja balans mladosti i iskustva. Selektor Sezar Farijas (45 godina) je i trener bolivijskog kluba po imenu Najjači, pre ova dva angažmana vodio je selekciju rodne Venecuele, a Boliviju je preuzeo posle smene Maurisija Sorija zbog kraha u kvalifikacijama za SP. Najveći broj reprezentativaca regrutovan je iz domaćih klubova Bolivar, Orijente Petrolero i Bluming, a glavni kreator igre je Jasmani Kampos, 30-godišnji plejmejker, bez ijednog promašenog penala u karijeri. Bolivija se poslednji put na Mundijalu pojavila daleke 1994, a u nedavnoj prijateljskoj utakmici sa Južnom Korejom odigrala je bez golova.

Obradović: Kostarika po starom

Pomoćnik selektora Krstajića, Milan Obradović, sumirao je utiske o Kostariki posle njenog nedavnog poraza od Engleske (0:2).

– Nije nas ničim iznenadila ili zabrinula, to je Kostarika kakvu poznajemo. Igrali su u poznatoj formaciji i čuvali neke najbolje igrače. Kajlor Navas je prvi gol primio sa velike daljine, ali to je stvarno bio fenomenalan šut. Realov golman je jedan od najboljih na svetu, ali i Srbija ima odlične šutere. Na primer Dušana i Sergeja.

Španci otkazali ugovoren aranžman za SP

Novi predsednik FS Španije Luis Rubijales otkazao je ranije organizovan aranžman kojim je prethodno rukovodstvo trebalo da putuje na Svetsko prvenstvo. Cena je bila skoro dva miliona evra. Ušteda će, po njegovim rečima, biti potrošena na nagradni fond za reprezentativce Španije za ostvarene rezultate na svetskom šampionatu u Rusiji. Originalni osmodnevni put trebalo je da zvaničnike saveza i sponzore vodi u Sankt Peterburg, Kazanj i Kaliningrad, gde reprezentacija Španije igra utakmice grupne faze. Rubijales je prošlog meseca preuzeo FS Španije od Anhela Marije Viljara, koji je na mestu predsednika proveo skoro tri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari