Poslednji voz za Partizan 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je pobedom od 25 poena razlike (87:62) bacila rukavicu u lice košarkašima Partizana pred večerašnji drugi meč polufinalne serije, koja se igra na dve dobijene (20.45).

Ukoliko rapidno ne poprave igru, Ostoja MIjailović, prvi čovek crno-belih, moraće brže od očekivanog da na narednoj sednici Upravnog odbora podrobno obrazloži preteranu samouverenost i ubeđenost da Partizan jednostavno mora da osvoji Superligu. Ni mizerna poseta od 2.500 navijača nije sputala pulene Milenka Topića da ostvare, možda i kapitalnu pobedu u polufinalu i pokažu javnosti da ipak poseduju „evroligaški pedigre.“ Zvezda je šutem za tri poena razoružala crno-bele (13/34), obezbedivši protok lopte sa kojim bi i večeras Partizan mogao da ima puno problema, pogotovo ako Marinković i Si ne budu bili spremni za krucijalni duel u sezoni.

Taktički, trener Čanak je ozbiljno zalutao, nespremno dočekavši opcije crveno-belih u kojima je Ročesti bio glavni egzekutor. Vilijams-Gos je tokom sezone pokazao da je motor ekipe i neko od čijih sposobnosti umnogome zavisi ritam igre. Naspram Ročestija, koji je ravnomernije koristio prodor, šut sa poludistance i pokušaje van linije 6,75, Vilijams-Gos je ostao zbunjen i nemoćan da bilo šta uradi kako bi pokrenuo saigrače. Trener Topić je uspeo sa Omićem da zatvori reket i onemogući prodor igru protivničke spoljne linije i to su segmenti u kojima Partizan za 48 sati treba da pokaže određeni napredak.

– Koštalo nas je mnogo napravljenih individualnih grešaka, a Zvezda je isuviše kvalitetna da bi to bilo tolerisano. Nismo imali dovoljan intenzitet za ovakav meč. Zvezda nas je nadskočila, dobro je šutirala za tri poena i to je bila posledica naših rotacija. Ipak, verujem da ćemo biti spremni za večerašnji duel i da ćemo potpunom fokusiranošću na dešavanja na terenu izboriti majstoricu – istakao je Čanak.

Sa rovitim Aranitovićem i bez povređenih Sija i Marinkovića, Partizan je gro vremena igrao sa Vonom i Vilijams-Gosom u paru, što se odrazilo na nedovoljno dobar protok lopte, samim tim i odbrana Zvezde lakše je čitala protivničke ideje u napadu. Pronicljiv i inteligentan, Topić je pravovremenski uočio najbolje načine kako da njegov tim dođe do egzekucije, pogotovo u poslednjoj deonici koju su rešili 26:10. Zvezda je imala preveliki broj pokušaja za tri, delom i zato što je bila izazvana od strane nedovoljno pokretljive i agresivne odbrane rivala na perimetru; međutim uz večerašnju, sigurno grublju igru Veličkovića i saigrača, trebalo bi da imaju još bolji balans između linija i više poena sa mesta krilnog centra.

– Dobićemo reakciju Partizana, koji će igrati pred svojim navijačima i ako želimo da pobedimo moraćemo da budemo na ovom nivou. Ako ne i da odigramo još jače. Biće spremni, biće motivisani… Tražiće svoju mogućnost da se oni plasiraju u finale. Ako uđemo ovako timski, uz ovu energiju i pristup, mislim da ćemo imati velike šanse za pobedu – optimista je trener Topić.

Lesor u autu

Matijas Lesor je u Crvenu zvezdu stigao kao centar velikog potencijala; međutim kako je sezona odmicala njegovi limiti u svim segmentima igre postali su isuviše očigledni, od protivnika lako kažnjivi. Francuz je igru sveo na „suvi atleticizam“, zbog čega je u plej-ofu Superlige izgubio mesto startnog centra: „Matijas Lesor ima problem sa koncentracijom. Želi, trudi se. Zna da nam treba i da očekujemo od njega neke poteze i segmente u igri. Trenutno je u lošoj formi. Pokušavamo da ga razigramo i vratimo ga. Trenutno je druga petica i mnogo znači, posebno jer Alen ne može da igra ovoliko dugo. Mlad je, ne znam da li je igrao utakmice ovakvog tipa i derbije. Nadam se da će shvatiti i doći do igre koje je imao kada je bio starter“, realan je trener Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari