Povratak Stanojevića na mesto (ne)uspeha 1Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Savo Milošević više nije trener Partizana, a nasledio ga je nekadašnji šef struke crno-belih Aleksandar Stanojević. Zvanična promocija novog stratega vicešampiona Srbije trebalo bi da se dogodi danas ili sutra.

O smeni Save Miloševića spekulisalo se još posle iznenađujućeg poraza od Novog Pazara u drugom kolu Superlige. Poraz u derbiju od Vojvodine u Novom Sadu (2:3) proteklog vikenda upalio je alarm u Humskoj i Upravni odbor je posle dvodnevnog zasedanja ekspresno pronašao zamenu.

Povratak Stanojevića u Humsku jeste veliko iznenađenje, naročito ako se zna da je trener koji je poslednji uveo Partizan u Ligu šampiona nezvanično tvrdio da više nema nameru da ikada radi u Srbiji. Stanojević je sa Partizanom od 2010. do 2012. uspeo da osvoji titulu i drugi put u istoriji uvede klub u takmičenje po grupama Lige šampiona.

Međutim, u leto 2012. godine ne samo da nije uspeo da ponovi takav uspeh, već je u plej-ofu za Ligu Evrope doživeo šokantan poraz od Šamroka. Iako je tada uspeo da izbegne smenu, najviše zahvaljujući tome što ga je spasao tadašnji sportski direktor Partizana Mladen Krstajić, ona ga je sačekala, na zimu. Uprava crno-belih na čelu sa predsednikom Draganom Đurićem odlučila je tada da ga smeni uprkos tome što je jesenji deo sezone završio sa čak 10 bodova prednosti ispred Crvene zvezde.

Razlaz je bio toliko buran da Stanojeviću čak nije bilo dozvoljeno ni da uđe u Sportski centar Teleoptik i oprosti se od igrača, kao ni da održi konferenciju za medije u prostorijama stadiona. Zajedno sa njim iz kluba je oteran i Krstajić koji se čvrsto suprotstavio odluci uprave da se reši talentovanog trenera. Klub je tada doveo bivšeg trenera Čelsija Avrama Granta, ali su navijači celog proleća uzvikivali imena Stanojevića i Krstajića.

Stanojević je posle Partizana najviše radio u Kini, gde je trenirao Dalijen, Peking Guan, Peking Enterprajz i Peking Rene. Od odlaska iz Humske nije uspeo da zabeleži ozbiljnije rezultate, niti da osvoji trofeje. Pola sezone je proveo i na klupi Makabija iz Haife (2014), ali je smenjen posle serije loših rezultata. Najkraće se u leto 2017. zadržao u PAOK-u iz Soluna, iz koga je otišao posle samo 50 dana posle svađe sa upravom kluba, iako je uspeo da ih uvede plej-of za Ligu Evrope.

Novi trener Partizana neće imati mnogo vremena za dokazivanje. Uprava od njega očekuje da što pre nadoknadi bodovni zaostatak za Crvenom zvezdom u Superligi, a potom i trijumfuje u derbiju, za koji je bio specijalista. Isto tako se očekuje da uspe da ponovi prošlogodišnji Miloševićev uspeh i plasira se u Ligu Evrope.

Crno-beli su u vreme njegovog mandata igrali ofanzivni fudbal, što mu praktično omogućava i sadašnji igrački kadar koji mu je ostavio Milošević. Stanojević se u sada u Humsku nesumnjivo vraća kao iskusniji i zreliji trener koji bi trebalo da ispočetka uspostavi sistem koji je prethodnih godina ozbiljno urušen. Ostaje samo da se vidi koliki će mu budžet za pojačanja obezbediti uprava, kao i koliko će mu vremena biti potrebno dok uigra ekipu po svojim idejama.

Igor Duljaj prvi asistent

Aleksandar Stanojević će u Partizanu izabrati novi stručni štab, mada nije isključeno da će zadržati neke iz ere Save Miloševića. Za sada se samo zna da će mu prvi asistent biti bivši igrač Partizana i Šahtjora i nekadašnji reprezentativac Igor Duljaj.

Milošević: Nikad više ne raditi ovde

Savo Milošević je posle smene poručio da nema više nameru da radi u Srbiji.

– Nisam u afektu, nije ovo kap koja je prelila čašu, ovo već traje, dozvolio sam sebi da uradim to što sam uradio u Novom Sadu, a ružno je. To ne sme da radi trener i pedagog, pre svega trener Partizana. Ali nije me Novi Sad opredelio, ovo traje i sve je jako mučno. Šta da kažem momcima kada uđem u svlačionicu i pogledam ih u oči. Sebi znam šta da kažem: „Ići odavde i nikad više ne raditi ovde“ – rekao je Milošević za Sport klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari