Povrede bile nepobedive 1Foto: EPA/ MARTIN DIVISEK

Prvi put u poslednjih pet godina košarkašice Srbije nisu uspele da se plasiraju u četvrtfinale jednog značajnog takmičenja.

Letonke su u osmini finala Evropskog prvenstva u Češkoj bile nepremostiva prepreka; naše dame su predale šampionsku krunu u fazi kada su to najmanje očekivale, a činjenica da neće učestvovati na narednom Svetskom prvenstvu iz njihove perspektive mogla bi samo da pomogne u regrupisanju generacije koja nije rekla i „poslednje zbogom“.

Analiza (ne)urađenog svakako je neophodna; odgovornost selektora Stevana Karadžića je najveća, pogotovo zbog odluka da na kontinentalni šampionat povede poveći broj povređenih, rovitih i nespremnih igračica, od kojih Milovanovićeva, Dabovićeva i Petrovićeva definitivno nisu bile spremne za veće napore. Devojkama svaka čast za prikazani patriotizam i odličnost da izgaranjem rizikuju još veću potrošnju i teže povrede, ali stručnom štabu definitivno na dušu ide to što u datim okolnostima nije smelije postupio i u sastav uvrstio samo najspremnije, po cenu rezultata, koji je na kraju u potpunosti izostao.

– Želeo sam da idu najbolje igračice, ali mislim da devojke koje su ostale u Srbiji nisu mogle adekvatno da zamene Sonju Petrović i Anu Dabović, koje su faktički bez pravih treninga došle na šampionat. To je rizik koji sam preuzeo, misleći da će nam i nedovoljno spremne pomoći. One su se zaista trudile iz sve snage, ali to očigledno nije bilo dovoljno – samokritičan je bio selektor Karadžić, koji je na neslavan način završio prvo veće takmičenje na kojem je zamenio Marinu Maljković.

Devojke su izuzetno teško podnele eliminaciju od Letonki, koje su prethodnih godina gotovo redovno pobeđivale. Vidno utučene posle meča, mnogo od njih u suzama su se oprostile od evropske titule.

– Neću dozvoliti da bilo ko loše priča o nama, iako znam kako će biti kada se vratimo u Srbiju. Ima toliko ljudi koji su nam bili podrška sve ovo vreme i želim da se zahvalim svima koji su bili uz nas. Nadam se da nikoga nismo razočarali – istakla je kapiten Milovanović.

Iskusna i dokazana igračica tokom izlaganja konstantno se vraćala na sam tok priprema za kontinentalni šampionat, koje jednostavno nisu mogle da budu obavljene u skladu sa zacrtanim planom, pošto su najvažnije igračice Petrovićeva i Dabovićeva više odmarale, nego što su trenirale. Iako su obe pokušale da se tokom prvenstva postepeno vraćaju u formu, protiv Letonku su izgubile na svežini, jednostavno nemajući snage da u dva dana odigraju mečeve na vrhunskom nivou.

– Htele smo da obradujemo naciju, koja je verovala da ćemo proći dalje. I ja sam, kao kapiten, verovala. Ali, u kakvom smo stanju bili… Možda smo mogli malo više, ali mislim da je ovo naš trenutni maksimum. Ovo nije kraj ove generacije. Ja ne odustajem od ove generacije i ne želim da bilo ko odustane. Bila sam u seniorskoj reprezentaciji od svoje 17 godine, prolazila sam kroz svašta… A devojke koje sada imam čast da vodim su nešto najlepše što imamo. Ja sam ponosna na njih. Ne želim da niko digne ruke od nas, jer imaćemo mi i sledeće leto, skupićemo se opet i opet ćemo raditi. I nadam se da ćemo se dobro pripremiti za tu 2019, jer smatram da možemo da nastavimo naše uspehe – najvažnija je poruka Milovanovićeve.

Obnova bez Mundijala

Zbog ispadanja u osmini finala Evropskog prvenstva košarkašice Srbije neće igrati na narednom Svetskom prvenstvu. Jelena Milovanović smatra da će to biti dobra prilika da se aktuelna generacija regeneriše i osveži nekim novim talentovanim igračicama: „Možda je ovo i dobro, možda je dobro što nećemo igrati na Svetskom prvenstvu da bi se cela ekipa regenerisala i spremno dočekala naredno prvenstvo Evrope 2019. kada ćemo probati da se izborimo za Olimpijske igre“.

Petrović: Nisam pametna

Sonja Petrović je protiv Slovenije podsetila javnost na vrhunski košarkaški kvalitet; nažalost povrede su dobrano uticale na njenu formu, fizičku spremnost i svežinu. Ona jednostavno u osmini finala nije imala dovoljno svežine da odgovori na adekvatan način protiv agresivne odbrane Letonki: „Ne znam… Šta god da kažem, sama sebi neću zvučati pametno. Tako da nemam neki komentar. Jednostavno, očigledno da tokom turnira nismo pokazale najbolju igru… Mogu samo da budem zadovoljna činjenicom da se zaista jesmo trudile“.

Petogodišnji ciklus

2013. EP u Francuskoj polufinale

2014. SP u Turskoj četvrtfinale

2015. EP u Mađarskoj zlato

2016. OI u Riju bronza

2017. EP u Češkoj osmina finala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari