Pravi se nova "legija stranaca" 1Foto: STARSPORT

Koncept predstavljen u javnosti kada je već bilo poznato da je takmičarska 2019/20. otkazana u Evroligi i ABA ligi usled pandemije korona virusa, prema kojem je trebalo da KK Crvena zvezda napravi zaokret i umesto dovođenja stranaca i baziranja igre na njihovim kvalitetima, bazu proširi i sistem podredi angažovanju i afirmaciji domaćih košarkaša, sigurno će pretrpeti drastične izmene.

Dosadašnji tok prelaznog roka pokazao je da Saša Obradović, novi trener Zvezde, nema nameru da „surfuje“ košarkaškim tržištem i traži pojačanja u igračima od kojih bi koristi trebalo da ima i srpska reprezentativna košarka, već da želi da odigra na sigurno i novac iz projektovanog budžeta potroši na dovođenje proverenih i kvalitetnih stranaca.

Lendri Nnoko, Džordan Lojd, Kori Volden i po svemu sudeći Lengston Hol dokaz su tome da crveno-beli, uprkos najavljenom smanjenju budžeta za narednu sezonu od nekih 30 odsto, imaju dovoljno novca da se na tržištu „pobiju“ sa daleko bogatijim klubovima i na Mali Kalemegdan dovedu zaista dobra i proverena imena na Starom kontinentu.

Ako su na početku prelaznog roka već dovedena tri strana igrača, a četvrti je faktički kaparisan (Lengston Hol), dok je peti u planovima (Met Džening) nema sumnje da će do kraja septembra i početka takmičarske godine klub završiti prvu fazu formiranja ekipe sa najmanje šestoricom inostranih košarkaša.

Njima bi trebalo pridodati starosedeoce (Lazić, Dobrić, Davidovac, Jagodić-Kuridža, Kuzmić, Štimac) kao i pridošlice iz FMP (Radanov, Uskoković) pa da se dođe do zaključka da Saša Obradović i njegov stručni štab uopšte ni ne gledaju niti analiziraju tržište domaćih igrača.

Navodno, Obradović je odbacio ideju da se Nemanja Dangubić vrati na Mali Kalemegdan (što će iskoristiti Partizan), kao i mogućnost da pojedini daroviti igrači iz Mege, kao Luka Ašćerić pređu na znatno viši nivo klupske košarke…

Novi trener Zvezde, izgleda, još uvek nije prelistao „transfer knjižicu“ i zastao na stranama na kojima se nalaze imena zanimljivih srpskih igrača koji već godinama nastupaju u inostranstvu (Huskić, Novak, Rebić…) a koje je u svoje reprezentativne rostere već ukalkulisao selektor Igor Kokoškov.

Očigledno je da Obradović želi da zadrži princip rada i vođenja ekipe koji je negovao u prethodnim sredinama poput Lokomotive, Monaka, Albe… u kojima nije imao nikakav imperativ stvaranja i afirmacije mladih igrača, isključivo se vodeći rezultatskim uspesima.

U takvoj koncepciji, u Zvezdi ponovo rizikuju da stvore ekipu za jednu sezonu, suštinski neperspektivnu, posle koje će biti opet prinuđeni da krenu ispočetka. Pitanje je samo da li će idućeg leta kao mamac za dovođenje inostranih igrača imati učešće u Evroligi.

Zbog slične politike u prethodne dve sezone, crveno-beli su već ugrozili sopstvene resurse: ostali su bez brojnih mladih košarkaša iz svoje omladisnke škole sa kojima u prvom timu niko nije želeo da radi, proglašavajući ih za neprespektivne i nedorasle za seniorsku košarku na visokom nivou.

Duop Rit već upisan

Dvadeset četvorogodišnji momak iz Južnog Sudana, sa državljanstvom Australije, Duop Rit trebalo bi da u narednoj sezoni dres FMP zameni opremom Crvene zvezde. Rit je prošlu sezonu odigrao na visokom nivou u timu iz Železnika; pokazao je da sa visinom od 211 centimetra sasvim korektno može da pokriva obe centarske pozicije i da je defanzivno upotrebljiv, kako u direktnom branjenju pika, tako i sa strane pomoći. Atletski predisponiran, odličnog vertikalnog odraza i vrlo korektnog šuta za tri (43,4 odsto u ABA ligi) Rit je bio među najboljim pojedincima u redovima FMP. Posle studiranja u Americi, na univerzitetima Li Koledž i LSU, njemu je prošla, bila prva profesionalna sezona u karijeri.

Šta će biti sa Simanićem?

Boriša Simanić ima ugovor sa klubom do 2021. Crvena zvezda je u prilici da ukoliko dođe validna ponuda za usluge 22-godišnjeg krilnog centra dobro razmotri mogućnost transfera. Jedna od opcija je i odlazak u NBA, koja je neizvesna zbog pandemije korona virusa. Uprkos atletskom potencijalu, impozantnom rasponu ruku, odrazu i mehanici šuta, Simanić je u prethodnim sezonama,  opšti je utisak, stagnirao, naročito u defanzivnim zadacima i čitanju igre. Momak iz Bijeljine ima vrlo unosan ugovor sa Crvenom zvezdom, što bi mogao da bude dodatni razlog potencijalnog raskida saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari