Pred pirejskim bedemom 1Nikola Kalinić foto: Srđan Stevanović /Starsport

I da su okolnosti idealne: bez olujnog snega u Atini, arhivirane pandemije korona virusa, sa odmornim košarkašima, crveno-beli imali bi pretežak zadatak u prestonici Grčke.

U situaciji kada im je put bio otežan, a ekipa bila bez takmičarskog meča od 2. do 21. januara, pozicija autsajdera najtačniji je opis kvalitativnog odnosa „bratskih klubova“ pred večerašnje gostovanje košarkaša Crvene zvezde u 23. kolu Evrolige (20.00). Olimpijakos je, uz Real, jedini tim koji nije doživeo evroligaški poraz kod kuće ove sezone i sa tog aspekta, upitnije je hoće li se meč odigrati, nego kakav će epilog biti.

Naime, 25. januara, Olimpijakos je obavestio čelnike Evrolige da je jedan član ekipe bio pozitivan na korona virus na poslednjem obaveznom testiranju. Posledično, čitav tim moraće da uradi još jedan test pred planirano odigravanje utakmice kako bi se utvrdilo tačno stanje u vezi sa novozaraženima.

Klub iz Pireja je najavio da će nastupiti bez Jorgosa Printezisa i Šeka Mekisika, dok je pod znakom pitanja i nastup centra Hasana Martina. Sva trojica su propustila poslednji trening.  Ukoliko, pak, Olimpijakos bude imao osmoricu kovid negativnih igrača, nameriće se na fizički i kondiciono nedovoljno spremne izabranike Dejana Radonjića.

Duel u Atini biće čak treći za kapitena Lazića i saigrače u poslednjih sedam dana, nakon izlaska iz dvonedeljnog karantina. I sam šef struke, priznao je pred polazak za Atinu, da su njegovi igrači trenutno daleko od željene forme.

– Kada se sagleda sve što smo prošli u ovih mesec dana, mi smo u obavezi da budemo maksimalno oprezni, radili smo postepeno, pokušali da napravimo najbolje što je bilo moguće, sada igramo takmičarske utakmice iako naša spremnost nije onakva kakva bi trebalo da bude. Da ne pričamo o našem fizičkom statusu, stepenu uigranosti, formi… To je nešto što je evidentno da nije ni blizu onoga što možemo – iskren je trener Radonjić.

Energetski i pad forme, kao i kondicioni problemi najviše se reflektuju na način igre u odbrani. Zvezda je, naročito loše u tom aspektu izgledala u Ljubljani, protiv Cedevita Olimpije. Samo u prvoj deonici primila je čak 28 poena, ukupno 82, što je granica na kojoj uslovni refleks trenera Radonjića postaje vidljiv „golim okom“.

– Videćemo koliko će nam vremena biti potrebno da dođemo do tog nekog nivoa. Neke stvari koje su bile u igri možemo da analiziramo u pozitivnom smislu, kao na primer procenat šuta za tri poena. Generalno,  utisak je da nismo na nivou na kojem smo bili i eto da budem precizniji – daleko smo od toga – nedvosmislen je šef struke crveno-belih, svestan da će se u Atini nameriti na jednu od najboljih evroligaških defanzivnih ekipa ove sezone.

Atinjani rivalu prosečno dopuštaju svega 73,5 poena. Preciznije oslikano, u Atini su samo jednom dozvolili protivniku da prebaci 70 poena (Makabi je postigao 73 poena) što je, možda i najbolji dokaz dominacije u Atini. Uz Real, Olimpijakos je najnegostuljubiviji domaćin ove seozne u Evroligi.

– U našoj situaciji nezahvalno je pričati o očekivanjima, šta bismo mogli. Još i pre Asvela sam rekao da treba da vidimo kakvi smo posle duge pauze, šta možemo. Imali smo Asvel, pa Cedevitu Olimpiju, dva teška gostovanja, tako da… O Olimpijakosu možemo da pričamo samo u superlativu. Odličan tim, igraju izvanredno, imaju dosta razloga da se nadaju pozitivnom rezultatu ove godine, da odu do završnice u Evroligi. Kao što sam rekao, mi smo primorani da razmišljamo samo o sebi, odnosno kako da prevaziđemo sve ovo na što bezbolniji način – zaključio je Radonjić.

Raspored i tabela

  1. kolo

Zenit – Efes    18.00

Olimpijakos – Crvena zvezda         20.00

Makabi – Fenerbahče         20.15

Barselona – Asvel     21.00

petak

UNIKS – CSKA           17.00

Monako – Real         19.00

Panatinaikos – Baskonija   20.00

Bajern – Alba            20.30

Milan – Žalgiris         20.30

Tabela: Real  17-3, Barselona 16-5, Milan 13-6, Olimpijakos 12-7,  Zenit 12-7, UNIKS            12-8, CSKA 12-8, Efes 10-10, Monako  10-11, Bajern 10-11, Fenerbahče 9-10, Makabi 9-11, Asvel 9-12, Crvena zvezda 7-12, Baskonija 7-13, Alba  6-14, Panatinaikos 4-15, Žalgiris 3-15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari