Predsednik UEFA demantuje "ukrupnjavanje" prvenstva Evrope 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Taman kada su se zahuktale spekulacije o „ukrupnjavanju“ Evropskog prvenstva ovog leta reč je uzeo Aleksander Čeferin i u ime Evropske fudbalske federacije demantovao tvrdnje mnogih visokih klupskih i nacionalnih funkcionera kako on i njegovi najbliži saradnici intezivno razmišljaju o organizaciji odloženog EP samo u jednoj umesto u 12 planiranih zemalja, kao logičnu reakciju na silne probleme u cirkulaciji ljudi izazvanih pandemijom korona virusa.

– UEFA se obavezala da održi EURO u 12 prvobitno planiranih gradova. EURO je glavno takmičenje reprezentacija u Evropi i važan je izvor finansiranja za osnovni i širi fudbalski razvoj – komentar je prvog čoveka UEFA, nakon nedavnog sastanka vrhuške kontinentalne „kuće fudbala“ i predstavnika 12 gradova domaćina EP.

Slovenac je istom prilikom, na svoj način, ostao privržen ideji prisustva publike na utakmicama, iako je veliko pitanje da li će do juna popustiti „samoizolacija“ većeg broja država-organizatora takmičenja, odnosno na vreme biti sprovedena masovna vakcinacija stanovništva Starog kontinenta.

– Navijači su veliki deo onoga što fudbal čini posebnim, a to vredi za EURO jednako kao i za bilo koju utakmicu. Moramo dopustiti maksimalan prostor da omogućimo njihov povratak na stadione – rekao je Čeferin, a ostaje da se vidi da li će rizik od daljeg širenja zaraze nadvladati želju za profitom.

Ako se desi suprotno, učesnike i publiku ugostiće Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dablin, Glazgov, London, Minhen, Rim i Sankt Peterburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari