Predsednik UEFA tvrdi da od Superlige Evrope nema ništa 1Foto: Pixabay/Blueeyes

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je izjavio da nikakvih promena u Ligi šampiona sigurno neće biti do 2024. godine jer su za taj period prodata prava.

On je dodao da bi posle toga moglo da dđe do određenih promena, ali je isključio opciju formiranja Superlige Evrope.

„Nećemo igrati vikendom kako bismo zadržali vrednost domaćih šampionata, ali se razmatra nešto drugačiji, zanimljiviji sistem koji uključuje sve zemlje. San o učešću u Ligi šampiona biće realan kao i do sada. Superliga je san Florentina Pereza poslednjih 30 godina, iz vremena kada ja još nisam ni bio u fudbalu.

Dva glavna kandidata za predsednika Barselone javno su se izjasnila protiv takvog formata, Bajern, Juventus i engleski klubovi su se izjasnili protiv toga. Zatvoreno takmičenje je ideja i želja onih kojima nije stalo do ostatka fudbala. LJudi koji fudbal gledaju samo od danas do sutra“, rekao je Čeferin.

Fudbal je, čini se, za razliku od mnogih drugih sportova nekako takmičarski „najbezbolnije“ pregurao ovu korona godinu, većina takmičenja, uključujući i evropska su završena, u starom ili novim formatima. Možda i činjenica da se igra na otvorenom pomogla je da se pod okriljem UEFA od početka pandemije odigra oko 1.200 utakmica.

„Testirao sam se između 30 i 40 puta. Nismo mnogo spavali, morali smo da radimo danonoćno. Razgovarali smo sa vladama i vrhovima država. Više smo pričali o zdravlju nego o fudbalu“, rekao je Čeferin za slovenački 24ur.

Prvi čovek UEFA je dodao da se nada da će već tokom drugog dela tekuće sezone doći do stabilizacije. Korak ka povratku u normalu, u slučaju da se ne pogorša zdravstvena situacija na Starom kontinentu, je i plan da se u predstojećoj sezoni ne igraju zavrršni turniri poput onog koji je održan ove godine u Lisabonu već će klubovi ponovo imati privilegiju da igraju na svom terenu.

„Videćemo kako će se odvijati vakcinacija. Pripremamo se da finale Lige šampiona bude odigrano kao ranijih godina, pred punim stadionom. Naravno, pod pretpostavkom da će se situacija sa korona virusom do tad stabilizovati“, zaključio je Čeferin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari