Nikola Ninković: Preko granice sam prešao kao i ranije 1Foto: EPA/ SIMONE ARVEDA

U sredu je srpska premijerka Ana Brnabić javno i oštro govorila o neimenovanim poznatim fudbalerima sa ovih prostora kao lošem primeru kršenja obavezujuće kućne samoizolacije za sve naše državljane pristigle poslednjih dana iz zemalja gde je registrovana epidemija korona virusa, da bi iste noći čaršija i pojedini mediji „kandidovali“ Nikolu Ninkovića iz italijanskog Askolija za krivičnu prijavu.

– Nisam dobio nikakvu pismenu zabranu pri ulasku u zemlju, niti me je bilo ko 11. marta usmeno poslao u samoizolaciju, samim tim nije bilo razloga da dobijem  prekršajnu ili krivičnu prijavu. Svaki put kada mi se obraćao neko iz policije bio sam na beogradskoj adresi stanovanja. I ja i rođeni brat Nemanja, s kojim sam se prošle srede vratio u Srbiju, pošto je klub celoj ekipi dao voljno posle prekida sezone u Italiji – kaže za Danas nekadašnji prvotimac Partizana.

# Kako izgledaju te provere od strane policajaca?

– Jednom su me zvali telefonom, a dva puta mi dolazili na vrata. U petak su me prvi put kontaktirali, tako što su me preko žice pitali kada sam došao u zemlju, mada su očigledno imali taj podatak sa graničnog prelaza, kako se osećam i da li sam tamo ili ovde imao lekarski pregled u vezi korona virusa. Rečeno mi je i da će me možda neko zvati iz Ministarstva zdravlja i poslati u Institut za javno zdravlje, da bi me poslali na testiranje. Ako bude potrebe. Kada smo se uživo sreli, tražili su mi i papir o obaveznom karantinu. Bili su vrlo prijatni i profesionalni dok sam im objašnjavao da nisam dobio nikakvo rešenje. Kunem vam se da me niko ništa nije pitao, savetovao ili upozorio na našoj granici. Stigao sam kolima preko Slovenije i Hrvatske, dao pasoš carinicima, oni ga odneli, pečatirali, vratili i rekli „doviđenja“. Kao svaki put. Možda zato što je to bilo nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja. Ne znam… Stvarno bih bio idiot da sam dobio pretnju krivičnom prijavom i šetkao se gradom. Tek sam iz izjava predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić saznao za obaveznih 14 dana u kući. I policajac se uverio da govorim istinu, jer je pozvao šefa i ovaj proverio da ni oni nemaju kopiju rešenja o kućnom karantinu. Ali, ja sedim u stanu.

# Da li smatrate ispravnim krivično gonjenje prekršilaca propisane samoizolacije?

– Kada čujete krivična prijava prvo pomislite da je to prestrogo, jer niste lopov ili ubica, ali ako bolje razmislite to je najbolji način da se ljudi dovedu u red. Mnogi i dalje ne shvataju ozbiljno situaciju s korona virusom. I u Italiji je na početku bilo tako, pa vidimo šta ih je snašlo. Moj Askoli i regija nisu stradali kao ostali, čak pre mog povratka nije bilo nijednog zaraženog, a sada je samo jedna takva osoba, ali drugde je strašno.

Neravnomerna provera

Sjajno je što odgovarajuće službe proveravaju ljude pod 14-dnevnim zdravstvenim nadzorom, autorka ovog teksta zna još primera ovog čekiranja javnih i anonimnih ličnosti, jer je zaista prevelik broj osoba koji se oglušuju o propisane mere, ali ima i nas kojima još niko nije okrenuo telefonski broj ili zakucao na vrata, a već neko vreme samo gledamo kroz prozor. Nije trenutak da se računa na građansku svest i savest, jer je neki nemaju, a potencijalni su izvor velike nevolje za svoje ukućane i sugrađane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari