Preminuo Radovan Radović, košarkaš koji je nosio zastavu Jugoslavije na Olimpijadi i velikan Partizana 1foto:kkpartizan.rs

Radovan Bata Radović, nekadašnji košarkaš Partizana i reprezentativac Jugoslavije, preminuo je u 87. godini života. Radović je čak jedanaest godina nastupao za Partizan, a zanimljivo je i to da je nosio zastavu Jugoslavije na Olimpijskim igrama u 1960.

Karijeru je počeo u OKK Beogradu, tadašnjem BSK-u i posle tri godine prešao je u Partizan. Od 1957. do 1968. nosio je crno-beli dres, a kansije je i tri godine bio trener Partizana.

Bata Radović je rođen 1936. godine. Odigrao je 216 utakmica, postigao 4.188 poena, ili sjajnih 19,4 po utakmici.

Odlični košgeter se redovno nalazio u vrhu liste najboljih strelaca šampionata Jugoslavije. Za 11 sezona u Partizanu, dva puta je bio drugi na listi strelaca domaće Lige, a nikada nije zauzeo niže od četvrtog mesta.

Za reprezentaciju je nastupao sve do 1963, a bio je učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960, gde je i nosio zastavu SFRJ na otvaranju Igara.

U dresu reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrnu medlaju na Evropskom prvenstvu 1961. u Beogradu.

Bila je to prva medalja za jugoslovensku košarku na jednom velikom takmičenju.

Na Mediteranskim igrama u Italiji, u Napulju 1963, kao kapiten predvodio je reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju. Od reprezentacije se oprostio 23. septembra 1965. utakmicom protiv reprezentacije Maroka.

Ukupno je za reprezentaciju odigrao 66 mečava, na kojima je ubacio 379 poena.

Vreme i mesto sahrane Bate Radovića biće objavljeni naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari