Presuda bez olakšavajućih okolnosti

Tumačenja i odjeci neobične diskvalifikacije Novaka Đokovića sa grend slema u Njujorku

Ostavite komentar


  1. Za razliku od Armenulića, Obradović je tačno primetio da postoji gradacija u kazni. Ali prvo da objasnim The Book of Rules. Tamo piše da se i NENAMERNI incident kažnjava BEZ OBZIRA na posledice. Ova formulacija je uvedena da bi se na terenu spečila rasprava između igrača i sudija da li je postojala namera i kakve su posledice.Naravno, vrhovni supervizor ima odlučujuću reč ali i diskreciono pravo da ocenu težinu situacije. Osnovno merilo mora biti postojanje namere a ne posledice.Imajuči u vidu da je pravilo o kažnjavanju igrača uvedeno da bi se sprečilo divljanje igrača na terenu, kao i to da je Novak nenamerno pogodio linijskog sudiju, stiče se utisak da je mogla biti primenjena blaša kazna. Ko je pažljivo i nepristrasno gledao snimak mogao je da vidi da je Nole neoprezno udario lopticu ali da to nije uradio u besu već u stanju frustracije – velika je razlika u opisu ovih stanja. Treba reći i da skupljači loptica i linijske sudije nose isti dres, što se ranije nikada nije desilo, te da je Novak možda i pogrešno procenio kome lopticu upućuje. Da je lopticom pogodio skupljača loptice, kome je dužnost da loptice skuplja i da reaguje na dobačenu lopticu, sve bi bilo u redu. Prema pravilima igrač posle završenog gema mora loptice koje su mu ostale u posedu da vrati skupljačima ali nigde ne piše da treba da im preda u ruke. Igrači vraćaju loptice reketom.
    Čudi da velika većina teniskih igrača i teniskih stručnjaka bez ikakve zadrške kažu da je Nole zasluženo kažnjen NAJTEŽOM mogućom kaznom. Kao, oni su legalisti i uvažavaju pravila. Gube iz vida da svak kazna mora da bude pravilno odmerena.
    Ceo incident je nesrećni niz okolnosti a možda je i bolje što se to tako desilo. Da je Nole ostao na turniru i osvojio ga uvek bi se isticalo da je taj trofej osvojen u neregularnim uslovima usled Kovida 19. Sa druge strane, ovo je dobra prilika da Nole malo razmisli ko su mu stvarni prijatelji.

  2. Pravilo je ,više, nego glupo. Kako sam razumeo sve ove stručnjake, uopšte se ne uzima u obzir činjenica da namera nije postojala. U donošenju ovakvih odluka treba biti i malo ,što se kaže, životan.

  3. „..ljutnju iskalio na jednoj od loptica iz džepa..“
    Ne znam dal je pisac kolumne gledao scenu uopšte gde je na delu bilo pogrešno dodavanje lopte a ne bes.
    Inače, dvostruki aršini su uvek tu u sportu pa i sad kada ‘imaju račun’. Koliko puta je pri servisu pogođen sudija pa nekad i jako nezgodno pa ništa. Dalje, kada je otkrivena korona na Adria turu turnir je prekinut i svi su osuli paljbu na Novaka. Sada kada je Benoa Per zaražen na USO nikom ništa, samo su nastavili da maltretiraju igrače koji su bili u kontaktu sa njim. Smatram da je ovo Novaku kazna što nije ignorisao turnir kao No.1 ali su rekordi i slavoljublje prevagnuli. Šta ćemo, živ čovek pa pogreši ali neki kao naš Novak imaju vidimo manje prava na to.
    Breme istorije.

    1. Ovde se govori o primerenosti kazne. Sačuvaj svoj cinizam za društvo iz kafane. Možda ih impresioniraš.

Ostavite komentar


Sport

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.