Presudna je bila igra "jedan na jedan" 1Foto: STARSPORT

Još četiri dana preostala su košarkašima Partizana, ali i stručnom štabu da iskoriguju taktičke elmente pred meč dosadašnjeg dela sezone.

Posle poraza na startu polufinala plej-ofa ABA lige (106:101) igrači Crvene zvezde imaće u subotu prvu meč loptu za plasman u finale. U skladu sa reciprocitetom, hala „Aleksandar Nikolić“ isključivo će biti obojena u crno-bele nijanse, samim tim frenetična podrška biće pružena Novici Veličkoviću i saigračima. Partizan je na startu odigrao kvalitetan meč; ubacio je 101 poen, za tri šutirao 43,3 odsto, ostvario 22 asistencije i doživeo treći ovosezonski poraz od večitog rivala.

Izgubljen duel uprkos napadački sjajnoj trećoj deonici u kojoj su crno-beli u uvodnih pet minuta ubacili čak 17 poena, čitavih 12 za početna tri, trebalo bi da zabrine sve u taboru Partizana. Andrea Trinkijeri je sigurno svestan da naredne subote njegovi puleni neće prevazići određene brojke, odnosno da u segmentima: šut za tri poena i timske asistencije crno-beli veoma teško mogu dostići učinke iz uvodnog duela. U skladu sa navedenim, dane do drugog meča stručni štab će posvetiti analizi defanzivnih propusta i taktičkih manevara kojima je trener Milan Tomić uspeo da nadmudri italijanskog stručnjaka, pogotovo u drugom poluvremenu i produžetku.

Zvezda je u tom periodu prekomponovala tim; na sceni su veći deo vremena proveli rezervisti: Čović, Davidovac i Dobrić koji su zbirno ubacili 42 poena.

Samo je Davidovac iznudio šest faulova, dok je Čović ostvario čak sedam od svojih ukupno devet asistencija. Kako je vreme prolazilo, Tomić je sve češće odustajao od akcija u pozicionom napadu koje su podrazumevale najmanje dve do tri kretnje bez lopte i više ponavljanja „pik“ igre. Dozvolio je Čoviću da se direktno zaleće na odbrambene igrače i da iz prodora povratnim pasovima ubrzava protok lopte.

Istovremeno, trener Zvezde je mudro Davidovca prebacio na mesto krilnog centra sa koga su crveno-beli dobili na dodatnoj kreaciji. Partizan defanzivno nije umeo da odgovori sa četvorke jer Veličković, Stefan Janković, pa i Lendejl u suštini teško brane igrača koji iz driblinga „napada koš“ van linije 6,75. Zvezda je samo u trećoj deonici ubacila više šuteva za tri poena (četiri) nego za čitavo prvo poluvreme. Kada se lomilo, u četvrtoj deonici, ostvarila je šest asistencija, ali je generalno do trijumfa došla zbog boljih individualnih rešenja.

– Bili smo jako loši u branjenju igre jedan na jedan i to nas je koštalo pobede. Odigrali smo tvrdo, čvrsto, ali kad takve greške praviš protiv tako iskusnih igrača, nećeš povesti u seriji. Nisam zadovoljan, jer mislim da smo pogrešno ‘čitali’ neke stvari. Igrali smo 20 minuta vrhunski u napadu i pomislili da je to dosta, pa onda više nismo igrali odbranu. Kad u plej-ofu ne igraš odbranu na gostujućem terenu, ne možeš biti zadovoljan – iskren je i nedvosmislen bio Trinkijeri posle uvodnog meča, direktno poručivši na čemu će njegovi izabranici morati da rade tokom priprema za subotnju utakmicu.

Novica i Regland nepoznanice

Crvena zvezda je dobar deo treće i čitavu četvrtu deonicu zajedno sa produžetkom prvog meča morala da odigra bez DŽoa Reglenda koji je još u prvoj četvrtini povredio koleno. Još uvek nije poznat stepen povrede niti da li je u pitanju meniskus ili unutrašnji ligamenti. Novica Veličković je takođe ranije završio utakmicu; u jednom doskoku pod svojim obručem nagazio je na nogu Majkla Odža i izvrnuo skočni zglob. Obojica su još uvek pod znakom pitanja za subotnji duel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari