Prva pobeda naših košarkašica na šampionatu Evrope 1Foto: Košarkaški savez Srbije

Neočekivano teško, pohod ka još jednoj medalji na evropskom prvenstvu, košarkašice reprezentacije Srbije započele su uspehom u duelu sa selekcijom Italije. Rezultat susreta naše reprezentacije u okviru prvog kola grupe B bio je 86:81 i to posle produžetka u korist našeg tima.

Jeste konačan rasplet usledio u produžetku, ali je do pobede naš tim došao posle dramatičnih četrdesetak sekundi u poslednjoj deonici.

Pre tih četrdeset sekundi do kraja utakmice Italijanke su imale 4 poena prednosti i dva slobodna bacanja.

Zandalazini, najbolja igračica Italije promašila je oba bacanja, brzi poeni Ane Dabović, izgubljena lopta protivnica, opet brzi poeni, sada Sonje Vasić i pojavila se mogućnost da neka od reprezentacija dođe do pobede u poslednjim napadima. Nikome to nije pošlo za rukom i usledio je produžetak.(74:74)

Još jedan period igre bio je karakterističan.U poslednja četiri minuta utakmice videli smo „turbulentan“ rezultatski period.

Pri vođstvu Italijanki od 10 razlike, usledila je serija naših košarkašica od 7:0 i tada je izgledalo da će meč biti uveden u neizvesnu završnicu. Desilo se to , ali na potpuno neočekivan način.
Ubedljivo najbolji učinak imala je Sonja Vasić sa 27 poena, 13 skokova i 7 asistencija. Odlične su bile Tina Krajišnik( 8 poena 7 skokova i 5 ukradenih lopti) Jelena Bruks (14 poena, 8 skokova) i Ivon Anderson sa 18 postignutih poena. U ekipi Italije najefikasnija je bila Zandalasini, ali su bolje od nje bile Karanjelo i Kis.

Inače, početak utakmice bio je „tvrd“, uz agresivniju igru Italijanki koje su na taj način pokušavale da ublaže nedostatak visokih i snažnih košarkašica, izbegavajući sporiju, odnosno pozicionu igru. Prvih pet minuta proteklo je bez rezultatskog odvajanja jednih ili drugih. Prvu osetniju prednost ostvarile su naše reprezentativke u 6. minutu igre kada su došle do 6 poena razlike.

Glavni adut u tom periodu bila je skok igra naših košarkašica i iskustvo tria Dabović, Bruks, Vasić. Selektor Italije Lino Lardo, ubacio je u igru par izuzetno talentovanih igračica, Kis, Pan i Kubaj, a taj pokušaj da rezultatski parira, na kraju mu je i uspeo. Zanimljivo je i to da je Marina Maljković utakmicu počela bez ivon Anderson u petorci, koja je u igru ušla tek pred kraj prve četvrtine. Nešto lošija igra Srbije u završnici prvog perioda, omogućila je Italijankama da izjednače 19:19.

Promenom petorke u drugoj deonici, uvođenjem Saše Čađo, Nevene Jovanović i Maje Škorić, Marina Maljković je pokušala da poremeti brzu igru Italijanki i ponovo uspostavi kontrolu utakmice, što nije dalo željeni rezultat. Petorka, Anderson, Vasić, Bruks, Butulija i Krajišnik je delovala najpouzdanije. Ta postava je, povremeno osetnije uspostavljanu prednost Italijanki, anulirala i održavala rezultat u egalu 39:37 za Italiju.

Sličnu košarku gledali smo i u trećoj deonici. Za nijansu agresivniji pristup naših košarkašica pratio je i veći broj ličnih grešaka, manji broj lakih poena Italijanki, ali i lošija realizacija igračica Srbije. Rezultatski bez veće prednosti bilo koje ekipe do poslednja dva minuta, a onda 8 poena za Italiju, da bi Ana Dabović trojkom obezbedila zaostatak koji je davao nadu za preokret u poslednjoj deonici.

U prvom susretu u grupi, sastale su se selekcije Crne Gore i Grčke. Taj duel dobile su košarkašice Crne Gore sa 70:55. Sve reprezentacije iz grupe B mečeve igarju u „La Fonteti“ dvorani u Valensiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari